Nízke teploty, krátke dni, šmykľavé cesty a nepriateľské podmienky na vonkajší cyklistický tréning. Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí nie sú fanúšikmi jazdenia v mínusových teplotách, ale nechcú zavesiť cyklistiku počas zimných mesiacov na klinec, cyklotrenažér a jaskyňa bolesti sú vaša cesta.

Prečo „pain cave“?

Cyklistický smart trenažér dokáže ponúknuť efektívny prístup k tréningu počas zimných mesiacov. Práve preto sa zrodil populárny termín pain cave, resp. jaskyňa bolesti.

Cyklistický výraz jaskyňa bolesti sa používa na označenie duševného a fyzického priestoru, v ktorom cyklisti prekonávajú svoje hranice. Je to miesto, kde si môžu otestovať svoju fyzickú a psychickú odolnosť.

To, či na jaskyňu bolesti premeníte svoju obývačku, nejakú inú izbu alebo garáž, nie je podstatné. Naozaj záleží hlavne na tom, ako hlboko sa ponoríte do intenzívneho cyklistického tréningu. Čo tým myslíme?

Tréning na trenažéri

Ja by som na trenažéri dve hodiny nevydržal alebo Pre mňa je aj 30 minút na trenažéri príliš veľa – tieto reakcie sú bežné, keď je reč o cyklistickom tréningu na trenažéri.

Možno je to aj váš prípad. Pravda je však taká, že pravdepodobne nemáte správne nastavený tréningový plán alebo musíte optimalizovať určité faktory, ktoré vám jazdu na trenažéri spríjemnia.

Jazdenie vonku môže byť síce príjemnejšie, ale systematický tréning vo vonkajších podmienkach býva často ohrozený externými faktormi.

Tréning na trenažéri umožňuje presnú kontrolu nad priebehom cvičenia, čo zabezpečí konzistentný a plánovaný postup pri zvyšovaní kondície.

Efektivita a šetrenie času

Prečo o nich môžeme hovoriť?

  • Pri jazde vonku na rovinatej trase môžete stráviť až 10 % času voľnobehom. Pri jazde v kopcovitom teréne to môže byť až 40 %.
  • Pri tréningu na smart trenažéri potrebujete neustále pedálovať, čo sa podpisuje na efektivite. Takýto tréning nie je len o náhodnom šliapaní do pedálov. Pomocou senzorov môžete presne monitorovať svoj výkon, rýchlosť a tep, a tak žiadna vaša aktivita nevyjde nazmar.
  • Vo všeobecnosti môžeme jednu hodinu jazdy na trenažéri prirovnať k dvom až trom hodinám jazdy na ceste.

Flexibilita stojí za zmienku tiež. Ráno, na obed, večer, keď vonku prší, sneží alebo keď sú teploty pod nulou, smart trenažér je skvelou pomôckou. A aj vtedy, keď máte plný kalendár. Navyše pri jazde na trenažéri nemusíte tráviť čas hľadaním rukavíc, návlekov, vracať sa domov po fľašu, nákrčník, vestu alebo teplejšiu bundu.

Pain cave je aj o zábave

Aj keď je intervalový tréning náročný (a často pri ňom siahame na dno), je dôležité, aby sme si ho spríjemnili, ako sa len dá. Absolútna nutnosť? Dbať na zvýšený pitný režim a použitie ventilátora, ktorý pomôže čiastočne znížiť telesnú teplotu a tým zvýšiť komfort.

Aby čas ubiehal rýchlejšie, pustite si obľúbený playlist. V prípade, že vás čaká dlhý vytrvalostný tréning s konštantným výkonom, playlist vymeňte za seriál alebo film.

Ak však chcete zažiť väčší pocit reality, o slovo sa hlásia Tacx Motion Plates. Sú kompatibilné so všetkými trenažérmi Tacx Neo. Motion Plates jednoducho nasadíte na trenažér a môžete sa jemne hýbať vpred a vzad, čo vytvára realistickejší pocit z jazdenia.

TIP:

Tréningy na funkčnej úrovni aj počas zimy? Investíciu do Tacx Neo 3M neoľutujete (ani ak ste zanietení rekreační cyklisti). Motion Plates sú integrované priamo v smart trenažéri, virtuálny zotrvačník simuluje jazdu na rôznych povrchoch a najrealistickejšia jazda, akú ste na trenažéri zažili, poskytuje odchýlku merania 1 %.

Tréningová platforma Tacx Training App

K aplikácii Tacx Training App (dostupnej pre Windows a Mac, Android a iOS) pripojíte cyklistický trenažér a môžete jazdiť virtuálne. Apka umožňuje jazdiť po reálnych trasách, ktoré sa zobrazujú ako videonahrávka z pohľadu prvej osoby. Trénovať však môžete výhradne pri sledovaní svojich výkonnostných metrík.

Platforma ponúka široké množstvo tréningov alebo si môžete vytvoriť vlastný. Dostupné sú aj tréningy profesionálnych tímov.

TIP:

Vyskúšajte tréning tímu Astana (VTC Astana: Powertraining), ktorý sa skladá z dvoch blokov intervalov.

V každom bloku vystriedate 4-krát 1 minútu intenzívneho tempa (konkrétne 125 % vášho FTP), ktoré bude závisieť od vašej kondície, a 4-krát 2 minúty prestávky s vysokou kadenciou, 90 RPM. Smart trenažér v prepojení s aplikáciou Tacx Training App vás bude tréningom sprevádzať.

V krátkosti o aplikácii  Tacx Training

Zwift, Rouvy, Wahoo Systm, My Whoosh – to sú príklady aplikácií, ktoré môžu spestriť a do istej miery aj spríjemniť váš interiérový cyklistický tréning. Garmin však má vlastnú aplikáciu, cyklistickú platformu, ktorá sa používa podobne jednoducho ako Garmin Connect.

  • Ponúka nahraté videozáznamy reálnych trás zo sveta.
  • Keď virtuálne prechádzate trasou, vidíte konkrétne „živé“ zábery (napríklad z tréningov profesionálnych tímov).
  • Ak na tieto zábery nemáte práve chuť, váš tréning sa môže zobraziť „len“ v podobe čísel z metrík.
  • Jazda môže mať podobu pretekov s vašimi známymi, no vidíte ich iba na spodnej lište ako ikonky. Ak pri tréningu nevyžadujete sociálnu interaktivitu, nebude to pre vás mínus.
  • Aplikácia Tacx Training je sprístupnená iba pre používateľov trenažérov Tacx a ponúka možnosť 7-dňovej skúšobnej lehoty.
  • Tým, že ju prepájate s aplikáciou Garmin Connect, údaje z tréningu získavajú nový rozmer.

V súvislosti s cyklotréningom v interiéri by vás mohlo zaujímať:

TACX® NEO 3M – smart cyklotrenažér

Infografika: Indoor cycling (1. časť): praktický sprievodca cyklistikou u vás doma

Infografika: Indoor cycling (2. časť): aký trenažér si vybrať?

Trenažéry Tacx pre začiatočníkov aj na intenzívne realistickú jazdu

Tacx NEO Bike Plus – epické jazdy z pohodlia domova

S cyklistickým trenažérom nemusíte prestať bicyklovať, keď je vonku škaredé počasie. Môžete efektívne využiť čas a k tomu si poriadne zatrénovať. Účinok tréningu bude citeľný aj pri návrate k cyklistickým tréningom vonku. A nezačínať na jar od nuly, to je predsa viac ako žiadané, no nie?

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: