Miesto driny, potokov potu, fyzicky aj mentálne náročný priestor – jaskyňu bolesti si môžete vytvoriť priamo u vás doma. Prečo by ste to robili? Pretože zlepšenie bez dávky zdravej bolesti neexistuje. S trainer trenažérmi sa môžete cyklistickému tréningu, a teda aj makaniu na sebe venovať celoročne.

Čas oprieť sa do toho

Na cyklotrenažéri Tacx Boost ručne ovládate až 10 úrovní odporu – až do 1 050 W. Je schopný generovať vysoký odpor pri nízkych rýchlostiach. Výkonná magnetická brzda dovoľuje priamo zvyšovať alebo znižovať vyvíjaný odpor, čím umožňuje intenzívny intervalový tréning.

Nepríjemné vibrovanie celého bicykla odpadá, keďže odporový valec vyrobený z mäkkého plastu zároveň pohlcuje vibrácie. S trenažérom Tacx Boost teda môžete trénovať aj v byte. Na samotný tréning nepotrebujete externé napájanie.

TIP:

Ešte tichší tréning? Umiestnite pod trenažér špeciálnu podložku. Keďže je vyrobená z vodoodolnej 6 mm peny, chráni podlahu pred stekajúcim potom a zamedzuje aj jej prípadnému poškrabaniu. Hlučnosť znížia aj špeciálne plášte. Okrem toho zabránia aj preklzávaniu a zabezpečia lepší prenos sily.

Pre cestné bicykle aj MTB

Trenažér je kompatibilný s bicyklami, ktoré majú veľkosť kolesa 26 až 29 palcov, resp. šírku 130 alebo 135 mm. Na indoorový tréning teda môžete použiť bicykel, s ktorým bežne trénujete vonku. Do trenažéra prichytíte zadné koleso – obsluha je jednoduchá, zacvaknete a už aj šliapete do pedálov –, pričom Tacx obsahuje aj držiak na predné koleso bicykla. Takéto „kombo“ vo výsledku znamená, že pri jazde sa môžete spoľahnúť na stabilitu.

Stabilitu, ale aj pocit, ako keby ste boli v pohybe, má v réžii okrem iného zotrvačník s hmotnosťou 1,65 kg, ktorý simuluje účinky zotrvačných hmôt až 9,2 kg – okrem iného preto, že na realistickej jazde sa podieľajú aj „live aplikácie“.

Ekonomické riešenie trenažéra s realistickejším zážitkom

Boost trainer Bundle kladie odpor zadnému kolesu, keďže využíva až dva rady magnetov, ktoré zmenšujú alebo zväčšujú intenzitu magnetického poľa – podľa vášho nastavenia. Oproti základnej verzii modelu využíva integrovaný akcelerometer. Senzor meria rýchlosť a umožňuje výpočet vzdialenosti pri jazdách. ANT+/bluetoothový snímač rýchlosti zefektívni cyklotréningy v interiéri, no môžete ho využiť aj pri outdoorovej jazde.

Ak ho v rámci indoorových tréningov prepojíte s aplikáciami Tacx, Zwift, Rouvy, Strava a pod., tréning bude realistickejší, no v porovnaní so smart trenažérmi ekonomickejší. V aplikácii Tacx si môžete jednoducho vytvárať vlastné trasy a tréningy, organizovať jazdy a preteky v reálnom čase s reálnymi ľuďmi, vďaka prepracovaným HD trasám virtuálne jazdiť po tých najkrajších cestách sveta a analyzovať štatistiky tréningu.

TIP:

Ak chcete získať podrobnejšie a pokročilé metriky o svojom tele počas tréningu, vybavenie doplňte o hrudný pás. Nech je váš tréningový cieľ akýkoľvek, pulzomer urobí cestu k nemu efektívnejšou.

Čo je skutočne realistický zážitok z jazdy?

Aplikácie sú super a celkový zážitok z jazdy jednoznačne podporujú. V kombinácii s odporovým cyklotrenažérom ide o rozumnú voľbu pre cyklistických začiatočníkov. Ak sa však máme baviť o skutočne realistickom pocite zo šliapania, reč už musí byť o smart trenažéroch Flux alebo NEO 2T. Tie doslova kopírujú cyklojazdu. Prečo?

Pretože vedia sprostredkovať reálnu záťaž, simulovať konkrétneho jazdca v konkrétnom teréne. Napríklad: Keď šliapete do kopca so stúpaním od 3 do 8 % a s dĺžkou 3 km, budete mať oprávnene pocit realistického stúpania. Jazda totiž bude zodpovedať takému istému úsiliu, ako keby ste šliapali na bicykli v exteriéri, jednoducho ako na vašom bajku počas „klasického“ tréningu.

Toto všetko sa deje za predpokladu, že máte správne nastavený profil používateľa. Pretože – povedzme, že máte 90 kg. Na rýchlosť 20 km/h na uvedenom kopci budete musieť vynaložiť výkon napríklad 160 W. Keď na takto nastavenom profile pôjde trénovať 50 kg osoba, ledva pretočí pedále, keďže pri rovnakom stúpaní jej stačí vyvinúť približne polovičný výkon. To je to, čo sa skrýva za pojmom realistický pocit zo šliapania na cyklotrenažéri.

TIP:

NEO 2T má virtuálny zotrvačník – vďaka unikátnemu elektromagnetickému systému s riadenou záťažou do 2,2 kW dokáže verne napodobniť aj veľké prevýšenia. Dynamická zotrvačnosť kompenzuje hmotnosť, rýchlosť a uhol sklonu tak, aby bola jazda maximálne realistická. Aj prirodzené „výkyvy“ k tomu prispievajú – smart trenažér okamžite reaguje na zmeny rýchlosti a sklonu a pri jazde tak umožňuje pohyb doľava a doprava presne podľa prirodzených potrieb tela a spôsobu jazdy.

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: