Športové hodinky a inteligentné hodinky. Pojmy, ktoré si mnohí ľudia zamieňajú alebo ich dokonca považujú za synonymá. Veď čo by už len mohlo byť iné na športových hodinkách? Tých „čo“ je hneď niekoľko. Športové a inteligentné hodinky sa líšia najmä funkciami a samotným využitím. Prečo? Kto ocení smart hodinky a kto benefity športtesterov?

Čo sú smart hodinky?

Ide o zariadenia s podporou širokej škály aplikácií (aj dodatočne stiahnuteľných), ktoré sú takpovediac odkázané na pripojenie k mobilnému telefónu. Sú predovšetkým pre ľudí, ktorí:

  • majú záujem o notifikácie z kalendára,
  • majú záujem o upozornenia na zmeškaný hovor alebo správu,
  • chcú na tieto správy odpovedať priamo prostredníctvom hodiniek,
  • chcú uskutočňovať hovory a riadiť sa hlasovými pokynmi používateľa,
  • chcú si sťahovať rôzne dodatočné aplikácie.

Zjednodušene, smart hodinky sú vo veľkej miere predĺženou rukou vášho telefónu.

pomocníkom pri bežnej dennej rutine, keď chcete zrealizovať bezkontaktnú platbu či vedieť, koľko krokov ste za daný deň urobili, keď vám postačuje stručný prehľad o aktivitách, ktoré ste počas dňa zaznamenali (alebo základná motivácia, aby ste nejakú aktivitu vykonali, napríklad počet krokov na splnenie denného limitu).

Samozrejme, niektoré funkcie sa medzi smart hodinkami a športovými hodinkami prelínajú. V čom sú rozdiely?

Čo sú športové hodinky?

Športové hodinky sú určené pre ľudí, ktorí chcú od zariadenia na zápästí viac. Pokojne aj oveľa viac. Ponúkajú totiž široké spektrum špecifických funkcií navrhnutých tak, aby namerané hodnoty nielen zobrazovali, ale s nimi aj aktívne pracovali. To je hlavný rozdiel. (Zároveň však majú aj smart funkcie – upozornenia, platby, hudbu a pod.)

Svojmu používateľovi prinášajú cenné informácie či dokonca rady, ktoré nielenže vedia pozitívne ovplyvniť úroveň jeho kondície a výkonu, ale dokážu aj aktívne prispieť k lepšiemu zdravotnému stavu, spánku či regenerácii. To všetko na základe unikátnych algoritmov, ktoré sa postupne učia o vašom zdravotnom a kondičnom stave. Áno, učia sa.

Preto môžete športové hodinky považovať za plnohodnotného a spoľahlivého partnera pri tréningu a aj za výborného radcu (kedy a ako sa regenerovať) – dokonca za dlhodobého partnera a radcu. Za osobného trénera.

Zjednodušene a v krátkosti:

  • Na zápästí nemáte prehľad len o tom, kto vám volal a koľko krokov ste prešli.
  • Ide o účelové zariadenie, ktoré bude tým pravým orechovým pre nadšencov behu, cyklistiky, plávania atď. Účelové preto, lebo funkcie a metriky, ktoré ponúka, vám skutočne môžu pomôcť zlepšiť sa.
  • Model v podobe favorita si nájdete aj vtedy, ak uvažujete o multišportovom zariadení pripravenom na každú výzvu, prekonávanie vlastných hraníc alebo jednoducho „len“ na zdravý životný štýl.
  • Aj také špecifické skupiny ľudí, ako sú potápači, policajné a vojenské zložky alebo vášniví golfisti, dokážu vďaka športovým hodinkám vyťažiť z danej aktivity maximum. V podstate majú úlohu osobného asistenta, ktorý má k dispozícii mapy, zhodnotí terén a na základe toho dá odporúčania. Skrátka vie všetko, čo práve potrebujete vedieť.

TIP:

Medzi obľúbené modely patria najmä športové hodinky ForerunnerFénix. Náročnejší používatelia siahajú napríklad po modeli Epix (potápači po hodinkách Descent, golfisti po Approach, piloti po Marq Aviator a pod.), tí menej nároční po modeloch Venu a Vívoactive, ktoré síce ponúkajú menej špecifických a podrobných metrík, no o vašom zdravotnom stave majú celkom dobrý prehľad.

Pomôcť vám môže kategorizácia hodiniek – ak viete, aké funkcie športové hodinky ponúkajú, viete, či vám postačujú na bežný deň alebo na profesionálne výkony.

Športové hodinky – prečo im povedať áno?

Niekoľkonásobne zvýšená odolnosť materiálu oproti „klasickým“ smart hodinkám (konštrukcia viacerých zariadení spĺňa armádne požiadavky MIL-STD-810G) či vodoodolnosť sú štandardom.

Pri rozhodovaní zaváži výdrž batérie – pretože hovoríme o výdrži zopár týždňov či dokonca mesiacov (v závislosti od modelu a režimu, v ktorom hodinky máte). Je to veľké a praktické plus, obzvlášť ak vám športové hodinky prinášajú kontinuálny monitoring vášho zdravia. Dlhá výdrž batérie zabezpečí, že ich môžete mať na zápästí 24 hodín denne 7 dní v týždni, tzn. môžu systematicky spoznávať váš organizmus.

Hlavným dôvodom, prečo si kúpiť športové hodinky, sú pokročilé fyziologické a výkonnostné metriky. Schopnosť hodiniek zaznamenávať ich, ale aj vyhodnocovať.

TIP:

Ak chcete správnu diagnostiku, je dôležité mať zariadenie na zápästí aspoň dva týždne v kuse. Hodinky detailnejšie spoznajú fyziológiu používateľa a dokážu poskytnúť personalizované výsledky a odporúčania.

nevýhoda? Hlasové hovory a odpisovanie na esemesky sú doménou smart hodiniek. A teda športové zariadenia ich síce ponúkajú alebo iba niektoré/len v obmedzenej forme.

Športové hodinky majú algoritmy a učia sa

Učia sa priamo od svojho používateľa, teda od vás. Poskytnú vám komplexný obraz o aktivitách, vo veľkom sa dotýkajú aj vášho zdravia.

VO2Max

Namiesto laboratórneho testu môžete pohodlne zistiť hodnotu VO2Max a vyladiť tréning spôsobom, aby mal skutočne zmysel a reálny vplyv na vaše športové zlepšenie a zlepšenie celkového zdravotného stavu.

Dobre vedieť: Infografika: VO₂Max – ako ho zlepšiť a čo prezrádza

➡ Prah laktátu

Je výborným ukazovateľom výkonu športovca a jeho progresu. Ak s pohybom začínate, budete mať nižší prah laktátu ako skúsenejší bežci či cyklisti. Hodinky ponúkajú jeho dedikovaný test, vďaka ktorému zistíte svoje aktuálne výkonnostné limity. Test vám vyhodnotí váš predpokladaný laktátový prah v podobe tempa a srdcového tepu. Vďaka získaným hodnotám si dokážete manuálne upraviť svoje tepové zóny, čím docielite presnejšie vyhodnocovanie ďalších aktivít.

TIP:

Odchýlka merania hodnoty VO2Max v porovnaní s laboratórnymi testami je nepatrná a presnosť merania hodiniek sa pohybuje na úrovni 95 % laboratórnych výsledkov.

Dobre vedieť: Prah laktátu: indícia vedúca k efektívnemu tréningu

HRV (anglicky heart rate variability)

Variabilita srdcového tepu dokáže objektívne zhodnotiť vašu únavu. Je to mierka zmeny času medzi jednotlivými údermi srdca. Variácia je riadená časťou nervového systému nazývanou autonómny nervový systém (ANS). Tieto procesy nevieme regulovať vôľou. Zdravé srdce nebije pravidelne ako metronóm, ale mení svoj rytmus každým úderom.

HRV sa mení v závislosti od stresu (vedomého či nevedomého) a zaťaženia organizmu. Hodnotu HRV ovplyvňuje tréningová záťaž, ale aj iné fyzické aktivity, požívanie alkoholu či nevhodne zvolená strava. Rovnako sa HRV mení v čase, keď váš organizmus bojuje s vírusmi alebo chorobami.

Výkyvy v HRV vám napovedia, že váš organizmus začína byť unavený, hoci vy únavu ešte nepociťujete. Môže ísť o signál, že vaše telo sa začalo pasovať s chorobou. Vďaka tomu viete, že by ste mali do harmonogramu zaradiť regeneráciu. Výhoda? Vyhnete sa pretrénovaniu alebo včas zareagujete na blížiacu sa chorobu.

TIP:

Modely Instinct 2 a Instinct 2X ponúkajú bezkonkurenčnú výdrž batérie podporenú solárnym nabíjaním. S dostatočným časom stráveným na slnku ste schopní dosiahnuť nekonečnú výdrž batérie (na displeji sa pri výdrži zobrazí ležatá osmička).

Dobre vedieť: Hodinky a tréningové zóny: konečne sa v nich vyznáte

Pokročilý monitoring spánku

S funkciou získate komplexný prehľad o fázach svojho spánku – o pomere REM, ľahkého a hlbokého spánku. Okrem toho máte prehľad o čase bdelosti. Spolu s analýzami dostanete i prínosné „insights“, ako napríklad zhodnotenie spánku a s ním spojené odporúčania – ako s takýmto kvalitným či nekvalitným spánkom úspešne prežiť nastávajúci deň, čo robiť, aby ste si spánok skvalitnili.

TIP:

Model Venu 3 prináša spánkového trénera (coacha). Pokiaľ budete s hodinkami minimálne dva týždne nepretržite spať, na základe učenia budú schopné poskytnúť odporúčania, ako spánok zlepšiť a tým skvalitniť deň.

Kontinuálnosť nosenia zariadenia počas minimálneho obdobia je kľúčová, keďže spánok každého z nás je iný (niekomu stačí šesť hodín, iný potrebuje osem hodín spánku). Nielen pri tomto modeli platí, že čím dlhšie budete zariadenie nosiť, tým presnejšie štatistiky a odporúčania dostanete.

Vývoj funkcií v športových hodinkách neustále napreduje. V súčasnosti sú schopné merať už aj zdriemnutia počas dňa, a tak sa môžu ešte presnejšie priblížiť k diagnostike vášho tela. Diagnostika je momentálne možná s modelom Venu 3 a Vívoactive 5. Softvérový update ju už priniesol aj do modelov Fénix 7, Epix, Enduro 2, Quatix 7 a MARQ Gen 2.

Body Battery

Na jej výpočet sa používa spomínaná hodnota HRV, ale aj hodnota pokojového tepu, prejdené kroky, stres a kvalita či nekvalita spánku. Pozorovaním, kombinovaním a vyhodnocovaním týchto veličín vás Body Battery upozorní, že sa blížite do bodu, keď vám zaužívaná regenerácia nebude stačiť a v prípade únavy začnete ťahať za kratší koniec.

Hovoríme o takzvanej superkompenzácii, ktorá je základom tréningového procesu. Pod týmto pojmom si predstavte princíp striedania zaťaženia a odpočinku v takom pomere a čase, aby ste ďalší tréning boli schopní vykonať v momente, keď je vaše telo po regenerácii na tom lepšie, ako bolo pred predošlým tréningom. Funkciu ocenia hlavne pravidelne športujúci používatelia, ktorí sa naučia efektívne regenerovať.

Dobre vedieť: Body Battery – energetická rezerva verzus deficit

Mapová navigácia

Turistika, cyklistika či trailový beh – niektoré modely (napríklad Fénix, Epix, Enduro, Forerunner) disponujú plnohodnotnými offline mapami, ktoré sú v hodinkách predinštalované. Spustiť navigáciu teda môžete aj bez nutnosti vytvárania a nahrávania trasy/dráhy do zariadenia. Na displeji uvidíte plnohodnotnú mapu s objektmi (budovy, prírodné prekážky, vodné plochy atď.).

TIP:

Do modelov Vívoactive, Forerunner alebo Instinct si zase môžete nahrať vopred vytvorené dráhy, na ktorých vás hodinky budú navigovať. Outdoorové výzvy teda získajú nový rozmer.

Barometer a počasie

Získate prehľad o reálnom profile terénu, informácie o atmosférickom tlaku, vyjdených metroch a poschodiach. Jeho náhla zmena môže predikovať blížiace sa prehánky, takže ide o výborný nástroj pri turistike či trailovom behu.

K dispozícii máte i funkciu počasie. Na svojom zápästí môžete vidieť aktuálnu vlhkosť vzduchu, pocitovú teplotu, ale aj predpoveď počasia na najbližšie hodiny. Funkcia vám poskytuje informácie o kvalite vzduchu, rosnom bode či UV indexe. Najviac však oceníte real-time mapu s pohybom prehánok, ktorá dáva plánovaniu outdoorovej aktivity nový uhol pohľadu.

TIP:

Aktualizáciu máp vo svojom zariadení zabezpečíte prostredníctvom aplikácie Garmin Express.

Dobre vedieť: Športové hodinky s barometrom – kto by mal povedať áno?

PacePro

Využívanie navigácie v prospech používateľa športových hodiniek podčiarkuje funkcia PacePro. Je ideálna na dosiahnutie želaného času napríklad pri bežeckej a cyklistickej aktivite. Ponúka možnosť prednastavenej kontroly tempa na konkrétnej trase a rovnako vás na nej udrží. To znamená, že na určených častiach trasy bežíte tak rýchlo, ako si stanovíte, a nehrozí vám, že z trasy omylom zídete. Takto ste schopní kontrolovať svoje tempo na kritických úsekoch trasy, respektíve zlepšovať ho na pomalších úsekoch.

Dobre vedieť: PacePro a Race Predictor – prečo použiť toto kombo?

Ste rozhodnutí?

Športové hodinky prinášajú funkcie, ktoré pozitívne vplývajú na športové výkony, na váš zdravotný stav. Správy a hovory s nimi nevybavíte ako so smart hodinkami, no vedia sa pohrať s tým, ako prežijete deň, aké budú vaše tréningy, aký priebeh budú mať preteky. Vďaka nim sa z bežného používateľa stáva nadšenec, a to nielen vymožeností modernej technológie, ale najmä nadšenec zdravého životného štýlu a napĺňania výziev. Trúfate si?

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: