Okrem toho, že môže slúžiť na predpoveď počasia, v športtesteroch plní viacero funkcií. Vynikajúcim pomocníkom je najmä pre tých, ktorí sa venujú trailovému behu či turistike, pretože poskytuje prehľad o vyjdených a zídených metroch v reálnom čase.

Prečo mať barometer v hodinkách?

Barometer je známy ako prístroj na meranie atmosférického tlaku. Používal sa aj na predpoveď počasia (pri vyššom tlaku býva zvyčajne jasno, pri znížení môžete očakávať dážď, pri prudkom znížení búrku). Z minulosti ho môžete poznať ako kruhové zariadenie s neustále sa pohybujúcou ručičkou a hodnotami tlaku vzduchu.

Keďže barometer je závislý od tlaku vzduchu, pýta si k svojim výpočtom zadanie referenčnej hodnoty, ktorou je nadmorská výška. V športových hodinkách s barometrom tento údaj nezadávate – všetko prebieha automaticky a výškové metre sú zaznamenané v reálnom čase. Okrem toho viete, či sa v blízkom čase zmení počasie, resp. či v športovej aktivite naďalej pokračovať alebo ju ukončiť.

Keď GPS nestačí

Na záznam výškových metrov postačuje GPS. Má to však háčik. Kvalitný záznam výškových metrov v reálnom čase nie je možné získať len prostredníctvom signálu GPS. Dôvod? Zjednodušene, družice sa na nás „pozerajú“ zvrchu, a tak je určenie našej nadmorskej výšky pre ne najťažšie. Na výškovej osi má totiž GPS najväčšiu odchýlku.

Celkový výškový profil sa analyzuje až po uložení dát do mobilu/aplikácie (po prenesení dát z tréningu, až po ukončení aktivity). Je však pravda, že toto nie vždy platí. Napríklad 3D model terénu je priamo v hodinkách Garmin. Až 99 % ich funkcií nepotrebuje smartfón – dajú sa prezerať priamo na ruke. Ak v hodinkách máte barometer, budete presne vedieť, koľko metrov ste vyšli a zostúpili v danom okamihu. Presnosť však zvyšuje aj ďalšia funkcia – 3D rýchlosť/3D vzdialenosť.

Ak by ste sa spoliehali len na GPS signál, môže sa stať, že niektoré vyjdené či zídené metre nezaznamenajú a výsledky vašej športovej aktivity budú skreslené. Ak je nedostatočný signál GPS, napríklad v hustom lese, iba vzhľadom na GPS nemôžete očakávať, že tieto údaje budú stopercentné. Potrebujete aj barometer.

TIP:

K uvedenej stopercentnosti potrebujete ešte jednu vec – barometrický výškomer v hodinkách kalibrovať, a to pred spustením aktivity v hodinkách. Hodinky Garmin za vás túto kalibráciu urobia. Sú tri spôsoby ako:

  1. Zadať nadmorskú výšku, ak ju poznáte.
  2. Použiť DEM (digitálny model zemegule, ktorý máte v hodinkách).
  3. Použiť GPS.

Ešte na spresnenie: Barometer má funkcie zaznamenávajúce zmeny tlaku pri fixnej polohe (počasie). Naopak, barometrický výškomer monitoruje zmenu tlaku pri pohybe – náraste nadmorskej výšky. Všetky barometrické merania sú ovplyvnené vlhkosťou a teplotou vzduchu. Z tohto dôvodu sú v dopravných lietadlách výškomery využívajúce iný ako barometrický systém.

Ako to vyzerá v praxi?

Čím vyššie sa nachádzate, tým nižší tlak. Inak povedané, vo väčšej nadmorskej výške je nad vami menej vzduchu, preto je tlak menší. Logicky, ak potom stúpate, tlak klesá a výškomer prepočítava zmeny tlaku na výškové metre. Rovnako to funguje aj pri klesaní. Barometrický výškomer prepočítava zvyšovanie tlaku na zídené metre.

Zmienili sme, že keď klesá tlak, blíži sa daždivé počasie. Okrem toho sme uviedli, že čím vyššie v teréne ste, tým viac klesá tlak. Z týchto tvrdení potom vyplýva záver, že vo vysokej nadmorskej výške bude daždivo. To nie je celkom pravda. Hodinky s barometrom však pravdu vedia poskytnúť.

Zjednodušene, nezáleží na tom, či ste pri mori alebo na horách, športtestery s barometrom rozpoznajú, v akej výške sa nachádzate, a k tejto hodnote samy prepočítajú tlak vzduchu (či už k hladine mora, alebo k pohoriu). Vďaka automatickému prepočtu v hodinkách okrem iného viete, aké bude počasie.

Lifestylová funkcia?

Hodinky s barometrom nie sú len výsadou aktívnych športovcov. Aj keď vzhľadom na sledovanie fyzickej aktivity je funkcia barometra vhodná najmä na turistiku či trailový beh, využitie nájde aj u tých, ktorí športovaniu nevenujú každý deň. Barometer totiž disponuje jednou z najobľúbenejších lifestylových funkcií, ktorou je počítanie vyjdených poschodí.

Na základe zmeny tlaku dokáže rozpoznať stúpanie a pomocou jednoduchého prepočtu vyhodnotí vyjdené metre. Lepšie povedané, každé tri vyjdené výškové metre sa rovnajú jednému poschodiu. Tak môžete mať prehľad o fyzickej aktivite, ktorú si počas dňa možno ani neuvedomujete, ale barometer vo vašich športových hodinkách áno.

Zhrnutie

Na základe hodnôt atmosférického tlaku dokážete predpokladať, aké bude počasie. Ak je hodnota tlaku vzduchu vyššia ako 1 020 hPa, značí to stále a slnečné počasie bez zrážok. V rozmedzí 1 000 – 1 010 hPa ide skôr o premenlivé počasie. Pod 1 000 hPa by ste mali očakávať dážď a pri prudkom znížení tlaku sa už vyskytujú búrky. Hodinky s barometrom dokážu takéto prudké zníženie tlaku vzduchu zaznamenať a upozorniť vás na blížiacu sa búrku – stačí aktivovať búrkový alarm.

Kedy sú teda hodinky s barometrom vhodné?

  • Ak chcete mať prehľad o vyjdených a zídených metroch, vertikálnej rýchlosti – presný prehľad.
  • Ak chcete mať tieto údaje v reálnom čase, aktuálne pri vykonávanej aktivite.
  • Ak obľubujete turistiku, trailové behy, ale aj lezenie po skalách či jazdu na bicykli v kopcoch.
  • Ak obľubujete vonkajšie aktivity a chcete mať prehľad o aktuálnom počasí, aby vás v priebehu športovania v teréne nezaskočilo.

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: