Skvelý parťák na športovanie, motivačný tréner, športový asistent, osobný navigátor či štýlový doplnok – hodinky Garmin zosobňujú na každom zápästí niekoho iného, no vždy platí, že sa na ne môžete spoľahnúť. Ako viete, že je načase vymeniť ich za iný model, a čo všetko by ste mali pri výbere vyššej funkčnej kategórie zvážiť?

Ručičky alebo displej?

Nezáleží na tom, či si vyberáte dámske alebo pánske smart hodinky. Ak preferujete klasický okrúhly dizajn a analógové ručičky, zaujmú vás modely Vivomove. Ide o hybridné smart hodinky spájajúce tradičný štýl analógových hodín so smart funkciami. Hybridný look však poteší špeciálne ženy, a to vďaka sérii Lily, pretože na zápästí pôsobí ako štýlový doplnok, ktorý sa hodí aj k elegantnejšiemu oblečeniu.

Prepadli ste aktívnemu životnému štýlu? Z monitora aktivity Vivomove môžete presedlať na praktickejší typ s väčším farebným displejom – na model Garmin Venu – s extra širokým rozsahom funkcií, ktoré monitorujú vaše zdravie 24 hodín 7 dní v týždni. Poteší aj po dizajnovej stránke, keďže je s okrúhlym aj s hranatým displejom.

TIP:

Hodinky Venu vás dokážu rozhýbať – s viac ako 25 predinštalovanými športovými aplikáciami, animovanými tréningmi priamo na zápästí, s profilmi aktivity na silové tréningy, HIIT tréningy či vlastné tréningy podľahnete aktívnemu životnému štýlu naplno. Ak sa tak už stalo, osobný tréner Garmin Coach vám pomôže dosiahnuť osobné ciele.

Záleží na veľkosti či hmotnosti?

Dôvodom na kúpu nového modelu sú aj rozmery hodiniek. Z používateľského hľadiska sa zvyšuje záujem buď o robustnejšie typy disponujúce rozšírenou funkcionalitou, alebomodely, ktoré sú menšie – nie rozmerovo, ale hmotnostne. Odľahčené zápästie oceňujú najmä bežci. Za zmienku teda stoja napríklad Forerunner 55, Forerunner 255 a Forerunner 955 – hmotnosť 37 gramov, 49 gramov a 52 gramov ocenia aj vrcholoví športovci. Rovnako aj funkcie, ktoré sú efektívne v rámci tréningov a celkového zlepšovania sa.

Vedeli ste, že:

Mnohé modely smart hodiniek sú dostupné v štandardnej a „S“ verzii. Práve toto písmenko označuje, že ide o typ s menšími proporciami, ktorý si však zachováva všetky funkcie. Napríklad ak sa rozhodnete pre trochu robustnejší outdoorový model Garmin Instinct 2, nájdete ho aj v eskovej verzii, čo uvítajú ľudia s menším zápästím.

Nové smart hodinky s lepšími funkciami

Jednotlivé hodinky Garmin sa nelíšia len dizajnom, materiálmi a odolnosťou. Významné rozdiely sú v dostupných funkciách. Práve tie sú najčastejším dôvodom výmeny aktuálneho modelu za jeho vyšší rad či hodinky s nadštandardnými funkciami. Čo môžete získať?

· Dotykový displej verzus tlačidlá

Bežné denné používanie verzus športové aktivity verzus ich kombinácia – to, či sa rozhodnete pre dotykový displej alebo uprednostníte tlačidlá, záleží aj na tom, na čo primárne budete hodinky používať. Dotykový displej je pohodlnejší na bežné používanie, pri športe môže byť nevýhodou – stlačenie tlačidla, napríklad počas behu, je jednoduchšie, dokonca sa nemusíte ani pozerať a máte aj haptickú odozvu.

Outdoorové modely s nadštandardnými funkciami, ako napríklad Garmin Instinct 2, vybavené ovládacími tlačidlami oceníte aj vtedy, keď máte spotené ruky, prípadne nasadené rukavice. Rozhodnúť sa môžete aj pre kombináciu dotykového displeja a tlačidiel – disponuje ňou najnovší model produktového radu Fénix. Bonusom je, že dotykový displej sa v prípade Fénixu 7 pri spustení aktivity automaticky zablokuje.

· GPS prijímač

Vaše hodinky nepodporujú funkciu navigovania? Modely z funkčne vyšších produktových radov sú vybavené GPS prijímačom, a teda vedia zaznamenávať prejdenú trasu a byť užitočné nielen pri aktívnom športovaní, ale aj pri rekreačnej turistike či trekingových túrach. Nie je to len o navigácii. Až 99 % hodiniek Garmin má multi GNSS chipset, ktorý pomáha pri vyhodnocovaní údajov o rýchlosti, vzdialenosti, tempe a pod.

TIP:

Ak patríte k dobrodruhom a vyhľadávate aj náročné trasy či terén, všímajte si, či majú hodinky okrem GPS aj GALILEO či GLONASS prijímač. Disponujú ním napríklad Instinct 2 Solar, najnovšie modely Forerunner či Fénix 7. Nájdete ich však aj v hodinkách zameraných prevažne na monitoring zdravia, ako sú Vivoactive 4 a Venu 2.

· Topografické mapy

Jednoduchá navigácia v teréne prostredníctvom šípky alebo precízna orientácia vďaka topografickým mapám? V prvom prípade vám dobre poslúžia napríklad Instincty, v tom druhom sa môžete rozhodovať medzi modelmi Fénix 7, Tactix 7, Forerunner 955, Epix 2, Enduro 2 či prémiovými modelmi Quatix 7.

TIP:

Dlhšia výdrž batérie je pri brázdení po mapách, respektíve v teréne viac ako vítaná. Oplatí sa preto zaostriť aj na modely so solárnym nabíjaním.

· Pokročilé metriky a monitory aktivity

Smart hodinky sú zberačom rôznych športových údajov, monitorujú zdravie a vďaka týmto údajom dokážu optimalizovať váš aktívny životný štýl. No vedia toho oveľa viac – funkčne vyššie produktové rady totiž ponúkajú aj výpočty rôznych pokročilých fyziologických metrík a tréningových funkcií, s ktorými je váš tréning precíznejší, regenerácia efektívnejšia a celkové výsledky viditeľne lepšie.

Napríklad funkcia tréningový stav vám poskytne prehľad o tréningovej záťaži, VO2 max sa stane najlepším ukazovateľom kondície, metrika tréningový efekt pomôže riadiť intenzitu tréningu, prah laktátu bude zdrojom nastavenia tréningových zón, doba zotavenia zníži riziko zranenia a pretrénovania. Vyššia funkcionalita rovná sa osobný tréner v hodinkách.

Aj keď pokročilé metriky, funkcie či komplexnejšia podpora ďalšieho pripojiteľného príslušenstva predstavujú najčastejšie dôvody prechodu na vyšší model, respektíve na hodinky z iného produktového radu, k takejto zmene niekedy vedie oveľa jednoduchšia pohnútka – prémiovejší look.

Vedeli ste, že:

Bezkontaktné platby a hudobný prehrávač už nie sú doménou iba funkčne najvyšších kategórií produktov. Garmin Pay nájdete vo väčšine hodiniek vrátane Vivoactive či Venu. Ak si chcete pravidelne vychutnávať vaše obľúbené skladby, môžete tak urobiť vďaka extra úložisku hudby, podpore streamovacích služieb a offline playlistov, ktoré taktiež nájdete pri mnohých modeloch. Napríklad ak máte Spotify Premium, vytvorené playlisty a hudba vám hrajú offline aj bez toho, aby ste mali pri sebe svoj smartfón.

Vybrať si tie lepšie?

Väčšinou platí jednoduché pravidlo – najvýhodnejšie je prejsť na najbližší vyšší rad ponúkajúci vami vybrané funkcie. Preskočenie niekoľkých tried naraz môže znamenať, že síce získate veľa zaujímavých funkcií, ale reálne ich nevyužijete.

Lenže existujú aj iné dôvody kúpy – štýl, dizajn či kvalita. Niekto jednoducho túži po najnovšom modeli bez toho, aby dokázal využiť jeho funkcionalitu. Či už sa rozhodnete pre nadupaného nástupcu, alebo pre vizuálne reprezentatívny štýl, pri hodinkách Garmin sa nevylučuje ani ich kombinácia.

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: