Čo reálne potrebujete, aby vám športové hodinky vyhovovali v čo najväčšej miere a do bodky splnili vaše očakávania? Na túto otázku viete ako-tak odpovedať, ak už s nimi máte nejakú skúsenosť, resp. riešite ich „upgrade“. No možno patríte k nováčikom alebo hľadáte niečo, čo vás nasmeruje k správnemu výberu. Prinášame vám preto odpovede na základné otázky pri kúpe hodiniek.

Aké aktivity budem s hodinkami vykonávať?

To, ako intenzívne budete hodinky používať, je zásadný faktor pri rozhodovaní.

Ak od hodiniek chcete dostať základné dáta, ako sú štatistiky spánku, spálené aktívne a pasívne kalórie, zabehnutá či odjazdená vzdialenosť, počet krokov atď., poskytnú vám ich prakticky všetky športové hodinky Garmin.

Preto má zmysel trošku sa zaškatuľkovať:

Patríte medzi ľudí, ktorí sa zoznamujú nielen so športovými hodinkami, ale aj s pohybom? Uvažujte o modeloch so základnými funkciami, ktoré vás udržia pri pohybe, namotivujú a vďaka ktorým budete vidieť prvé výsledky. Hodinky sú schopné zobraziť vám ponúkané cviky aj s ich správnym urobením, takže môžete mať pri sebe i osobného trénera.

➡ So základnými funkciami sa na vás nalepia metriky a údaje, ktoré sa postupne naučíte využívať vo svoj prospech. Model Venu 3 ponúka i cvičebné animácie.


Máte záujem o sledovanie zdravotných funkcií, presnosť ich vyhodnocovania, „dátové usmernenia“ v rámci zdravého životného štýlu? Mrknite sa na Vívoactive 5.

➡ Ak vám majú hodinky slúžiť aj na počúvanie hudby, rovno môžete zostať pri uvedenom modeli. Umožňuje i prehliadanie obrázkov a fotografií zo správ (pri spárovaní s telefónmi so systémom Android) a poskytuje hlasové pokyny.


Máte jasnejšiu predstavu o aktivitách a funkciách, ktoré chcete pravidelne sledovať? Športové hodinky môžu vyhodnocovať metriky typické pre vybranú športovú disciplínu/aktivitu, a tak vám prinesú výsledky unikátne pre daný šport (beh, plávanie, golf, triatlon atď.). K dispozícii sú totiž hodinky s databázou golfových ihrísk, s rôznou mierou vodotesnosti a rozoznávania štýlov plávania, s podporou pokročilých bežeckých metrík a pod.

➡ Pomocou pri rozhodovaní môže byť aj plán využívať hodinky na niekoľko športov. Čo to znamená? Že si môžete vybrať univerzálne, resp. multifunkčné hodinky. Aj tie vám dokážu poskytnúť podrobné metriky (napr. Fénix, Forerunner).


➡ Ak patríte k silovým zložkám alebo milujete adrenalín, športové dobrodružstvo a nie sú vám cudzie aktivity v náročných podmienkach, potom do hry vstupujú aj špeciálne modely hodiniek, ako napríklad Enduro 2, Epix Pro či edícia Tactix.

Akú sumu si vyhradiť na hodinky?

Nastavenie reálnych limitov nie je dôležité len vzhľadom na váš finančný rozpočet. Prečo? V niektorých prípadoch vám hodinky z nižšej cenovej/funkčnej kategórie môžu vyhovovať viac ako tie najdrahšie dostupné – hlavne v začiatkoch, teda pri spoznávaní sveta športových hodiniek (alebo pri spoznávaní sveta športu vo všeobecnosti).

Prečo je ich cena nižšia? Sú vyrobené z ľahších, resp. menej odolných materiálov. Ale pozor! To neznamená, že nie sú odolné alebo, naopak, že vo vyššej funkčnej kategórii nenájdete funkciami nabité, ale odľahčené modely (napr. Forerunnery). Polymérové či plastové telo niekomu vyhovuje, no vy sa možno rozhodnete pre kov.

Ak už pred kúpou viete, že hodinky budete využívať v náročnejších podmienkach (prach, voda, množstvo otrasov či nárazov), siahnite po drahšej odolnejšej alternatíve. Vyššia investícia sa vráti napríklad aj v podobe pocitu bezpečia v daných podmienkach.

Výhody vyššej funkčnej kategórie športových hodiniek

Vyššie modely hodiniek so sebou prinášajú unikátne funkcie a technológie (bez ohľadu na materiál vyhotovenia) – napríklad funkciu navigovania vďaka topografickým mapám, pokročilé bežecké a fyziologické metriky, funkciu tréningový stav (ktorá vám poskytne prehľad o tréningovej záťaži), VO2Max, metriku tréningový efekt, prah laktátu, dĺžka zotavenia atď. Čo je na týchto funkciách super? Že vám pomôžu zlepšiť vaše výkony, pomôžu vám napredovať.

Prostredníctvom ABC senzorov, ktoré zahŕňajú výškomer, barometer na sledovanie počasia a trojosový elektronický kompas, máte zaistený hladký priebeh každého dobrodružstva. Pri vyšších radoch hodiniek máte k dispozícii aj teplomer a gyroskop, pri iných oceníte zabudované LED svietidlo.

Funkcia PacePro rozpočíta trasu behu na jednotlivé úseky a určí optimálne tempo na dosiahnutie stanoveného cieľa. Race Predictor zase poskytne detailné informácie o tréningu a výkonnosti, aby ste svoje ďalšie preteky zvládli ešte lepšie. Tieto, ale aj ďalšie funkcie vám poskytnú perfektný obraz o vašej kondícii, zdravotnom stave, pripravenosti na športové výkony, zabezpečia vám pomoc a bezpečie na turistike.

A mimochodom, otázka ceny má vplyv aj na veľkosť modelu, ktorý si zvolíte. Väčšie telo prináša napríklad zabudované svetlo či väčšiu batériu.

Akú výdrž batérie majú hodinky?

Výdrž batérie hodiniek Garmin sa meria v rozmedzí dní až týždňov. Práve preto to môže byť smerodajný údaj pri výbere. Modely „solar“ pri vyhovujúcich podmienkach nemusíte nabíjať celé mesiace.

Keďže kondícia baterky má zásadný vplyv na to, aké dlhé aktivity ste s nimi schopní absolvovať, môžete si hodinky nastaviť do rôznych režimov.

  • Ak s nimi budete trénovať v interiéri bez zapnutého GPS, kapacitu batérie môžete využívať aj počas niekoľkých týždňov (v závislosti od modelu).
  • Ak ste nadšenci outdoorových aktivít, pri ktorých chcete mať zapnutú navigáciu, potrebujete zariadenie, ktoré disponuje nekompromisnou výdržou a zabezpečí vám bezproblémový chod celé hodiny.

Poznámka: Na výdrž batérie majú vplyv aj funkcie ako prehrávač hudby. Niektoré hodinky Garmin totiž disponujú úložiskom hudby, a tak si ju môžete vychutnávať bez použitia smartfónu.           

TIP:

1. Na vybíjanie majú vplyv aj niektoré zdravotné funkcie. Ak si nastavíte meranie pulzového oxymetra počas celého dňa, hodinky vás upozornia, že to môže mať vplyv na ich výdrž. Máte však možnosť upraviť si, kedy vám bude metrika meraná – buď počas spánku, alebo iba keď meranie spúšťate vy (manuálne nastavenie).

2. Neplatí, že drahšie hodinky disponujú dlhšou a lacnejšie kratšou výdržou batérie. Práve veľké množstvo funkcií, ktoré (možno) neplánujete využívať, by vám mohlo skrátiť životnosť baterky. Treba si položiť ďalšiu otázku: Ktoré z ponúkaných funkcií budem skôr či neskôr využívať?

3. Rad Instinct 2 spĺňa armádny štandard MIL-STD-810, a tak si poradí aj v extrémnych podmienkach. Hodinky odolajú hĺbkam do 100 metrov, vysokým teplotám aj nárazom. Puzdro je vyrobené z polyméru vystuženého vláknami a displej chráni Power Glass™ umožňujúci solárne dobíjanie. V režime smart sa na baterku môžete spoľahnúť 28 dní. S využitím solárneho dobíjania za predpokladu celodenného nosenia s tromi hodinami na slnku s intenzitou 50 000 luxov ich môžete nosiť takmer bez prestávky.

Aký displej uprednostniť?

Garmin v minulosti používal len tzv. MIP – transflexívny displej. Ponúka výbornú čitateľnosť na priamom slnečnom svetle – na zobrazovanie používa okolité svetlo. Je neustále aktívny a energeticky efektívny (čo zaručuje úsporu batérie). Na MIP displeji neustále vidíte čas, resp. aj iné dáta, ktoré si na ňom nastavíte.

Nevýhoda? V interiéri či v horších svetelných podmienkach si musíte pomôcť zabudovaným podsvietením. V porovnaní s AMOLED displejom má nižšie rozlíšenie a je menej detailný.

AMOLED displej je krásne jasný a farebný, čo naplno oceníte počas interiérových aktivít a v sťažených svetelných podmienkach. Na priamom slnku sa znižuje jeho čitateľnosť – displej musí prežiariť slnko.

Čím sa riadiť?

  • Ak patríte medzi tzv. urban atlétov, t. j. športujete v interiéri, beháte v meste a jeho okolí, mohlo by vás to ťahať skôr k AMOLED displeju.
  • Ak ste outdooroví bežci, turisti, cyklisti, mohlo by vás zlákať MIP.

Lenže je tu ešte jedno kritérium rozhodovania, a to osobné preferencie. Niekedy je výber jednoducho pocitový, napríklad s ohľadom na krajšie rozlíšenie a farby.

TIP:

Garmin v súčasnosti používa oba typy displejov. Ak chcete prejsť na vyšší rad svojich obľúbených hodiniek, overte si, či disponuje rovnakým typom displeja ako jeho staršia verzia. Príkladom sú Forerunner 265 a Forerunner 965, ktoré sú vybavené AMOLED displejom, pričom ich predchodca mal transflexívny displej.

Aké ovládanie hodiniek mi bude vyhovovať viac?

Hodinky Garmin môžete ovládať prostredníctvom dotykového displeja alebo tlačidlami – v závislosti od modelu. Pre niekoho je to zanedbateľný detail, pre iného rozdiel, ktorý zaváži pri kúpe. Prečo?

Na všetkých hodinkách s dotykovým displejom nájdete dve tlačidlá, ktorými ovládate zariadenie. Drvivú väčšinu funkcií však kontrolujte cez displej. Ak si zvolíte mechanické ovládanie, máte k dispozícii päť tlačidiel, s ktorými sa dobre manipuluje aj pri zhoršených podmienkach (mokré ruky v prípade behu v daždi či v dôsledku potu pri tréningu).

Tlačidlá oceníte aj pri nasadených rukaviciach, dotykový displej zase pri využívaní navigácie na mapách, prezeraní absolvovanej trasy. Je to jednoducho pohodlnejšie a rýchlejšie.

TIP:

Garmin má na trhu aj hodinky s kombinovaným ovládaním. Príkladmi sú Fénix 7, Quatix 7, Tactix 7 alebo Forerunner 965. Osloví aj Tactix 7 – AMOLED Edition, ktorý je obohatený o špecifickú titánovú lunetu a doplnený taktickými funkciami a stmievateľným LED svetlom kompatibilným aj s noktovízorom či duálnym formátovaním GPS polohy, funkciou jumpmaster, stealth režimom a aplikáciou Applied Ballistics.

Aký dizajn preferujem?

Jasné, že vzhľad hodiniek je otázkou vkusu. Preto sú k dispozícii aj modely, ktoré majú (nielen) na prvý pohľad analógový displej a „mestský dizajn“, napríklad Vívomove alebo Instinct Crossover (rad Lily, má skrytý digitálny dotykový displej – zmizne, kým ho nepotrebujete mať opäť k dispozícii). Celkový vizuál hodiniek však súvisí aj s už zmieneným spôsobom ovládania hodiniek.

Všeobecná rada:

Ak preferujete uhladenejší vzhľad zariadenia, vyberajte si spomedzi mestských hodiniek, pre ktoré je typické bezkontaktné platenie, čistý dizajn a dotykový displej. Vybrať si môžete z modelov Venu či Vívoactive.

Ak ste športové typy, na zápästí vás poteší „športové laboratórium“. Poobzerajte sa po modeloch Forerunner, Fénix, Tactix, Instinct či Epix.

Zhodnotenie

Čo sa môže stať pri výbere?

  • Že v „hodinkových začiatkoch“ budete mať nižšie očakávania, ale aj nároky. Vtedy hľadajte kompromis – rozpočet verzus materiál verzus funkcionalita.
  • Že sa rozhodnete pre funkciami nadupaný model – či už preto, že plánujete naplno využiť jeho potenciál, alebo preto, že model jednoducho vyhovuje vášmu vkusu a schopnosť zorientovať sa v neprebádaných vodách beriete ako výzvu. Aj to je v poriadku. Dôvod? Táto výzva môže byť pomocníkom pri zdravšom životnom štýle.

Hodinky Garmin nie sú len hodinky. Sú sprievodcom v priebehu celého vášho dňa. Dňa, ktorý vidíte na zápästí. Vďaka nim sa dozviete veci, ktoré vám dokážu výrazne dopomôcť k lepšiemu fungovaniu – nielen tomu športovému. Neinvestujete do okrasy na ruke (aj keď sú štýlovou záležitosťou), ale do samých seba.

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: