Dĺžka a typ trasy, časová náročnosť túry, objem a hmotnosť výbavy – vlastnosti, ktoré určujú rozdiely medzi turistikou a trekingom. Či už sa chystáte objavovať krásy prírody, chcete si dopriať oddych a psychohygienu, alebo je zámerom športové vyžitie, vaše nadšenie pre turistické a trekingové trasy by mala sprevádzať odpoveď na otázku, ako sa pripraviť na kvalitný outdoorový výlet.

Turistika verzus treking

Vychádzky a výlety do prírody, štandardne po vyznačených trasách, to je turistika. Existuje niekoľko úrovní náročnosti zdolávania turistických chodníkov, najčastejšie v priebehu jedného dňa (prípadne viacerých za sebou nasledujúcich dní). Turistika je typická oddychovými zastávkami a do istej miery aj komfortom – v prípade tej viacdňovej sa oddych spája napríklad aj s prenocovaním v penziónoch či hoteloch.

Treking je náročná forma turistiky s pobytom v neskrotnej prírode vrátane prenocovania počas niekoľkých dní či dokonca týždňov. Spanie „v divočine“, prechádzanie exponovaných úsekov (aj mimo známych turistických trás) a prekonávanie väčších výškových rozdielov je určené najmä pre fyzicky, ale aj psychicky zdatných jedincov. Celodenné chodenie strieda až večerné kempovanie, pričom v prírode zostávate 24 hodín denne (bez ohľadu na drsné poveternostné podmienky a neduhy počasia), až kým nedosiahnete zvolený cieľ.

Nenáročná turistika a základná výbava

Niektoré trasy zvládnete s malým batohom a obyčajným oblečením, iné si v súvislosti s výbavou vyžadujú viac prípravy. Čo by v nej nemalo chýbať?

  • Vhodná obuv. Na krátke prechádzky postačia pevné a na nohu tvarované tenisky. Pri dlhších trasách stavte na turistickú obuv, ktorá má dobré odvetrávanie, poskytuje oporu členkom, je ľahká a vyrobená z vodoodolných materiálov zabraňujúcich premoknutiu.
  • Batoh správnej veľkosti. Jednodňové túry si pýtajú batoh s objemom približne 15 až 20 litrov, pri viacdňových zužitkujete aj batohy do 50 litrov, a to v závislosti od toho, či budete v prírode aj prespávať. V každom prípade, pri výbere nezabúdajte na dobré odvetrávanie chrbta, bedrové pásy na dosiahnutie lepšej opory a dômyselne rozdelený úložný priestor.
  • Oblečenie a doplnky – náhradné tričko a ponožky, nepremokavá bunda (prípadne pončo, ktoré počas dažďa prekryje aj batoh), slnečné okuliare s UV filtrom, náplasť, dezinfekcia, malý nožík, powerbank a pod.

TIP:

Ak nechcete kvôli dopĺňaniu tekutín zastavovať každých pár minút, riešením je ruksak so zabudovaným vakom na vodu. Prostredníctvom hadičky z neho môžete komfortne piť aj pri chôdzi.

Čo budete potrebovať na treking?

Ľahká turistika a treking majú výrazne rozdielne nároky na výbavu. Aby ste dokázali bezpečne a komfortne prežiť v prírode niekoľko dní, vybavenie rozhodne nepodceňujte. Zamerajte sa na:

  • Pevné turistické a expedičné batohy. Odolné materiály, funkčné úchyty a úpony, ergonomické tvarovanie, polstrované bedrové popruhy sú pre treking nutný základ. Nebojte sa byť prieberčiví a vyberať si s ohľadom na špeciálne preferencie, napokon, batoh bude niesť aj vybavenie na spanie a varenie.
  • Obuv a oblečenie. Turistické topánky spadajú do rôznych kategórií, najčastejšie podľa druhov trás a typov terénu, ktoré v nich absolvujete. Vyberajte si od kategórie B, keď sú vybavené pokopovou gumou, goratexovou membránou, tuhou podrážkou, ktorá dobre drží aj na skalách a iných nespevnených povrchoch, a kombináciou rôznych materiálov v podobe technického strihu. Bez funkčného oblečenia a termooblečenia sa na cesty nevydávajte.
  • Praktická a extra výbava – taktická lekárnička, kompaktný stan, kvalitný spacák, moskytiéry (exotické krajiny), hydrovak, prístroj na filtrovanie vody, multitool, nepremokavé puzdrá, čelovka a baterka, SPF krém a pod.

TIP:

Keďže pri trekingu nesiete na chrbte veľkú záťaž, dobrým pomocníkom sú trekingové palice. Prenášajú váhu batoha a vášho tela a uvoľňujú tak tlak na kĺby. Vďaka nim budete mať v náročných podmienkach i lepšiu stabilitu.

Zariadenia Garmin – na turistiku i treking bez obáv

Myslite na to, že smartfón sa vám pri zapnutom GPS rýchlo vybije a v horách nemusí byť dobrý signál. Sledujte dôležité údaje spojené s vašou trasou na spoľahlivom lokalizačnom zariadení.

GPS hodinky Garmin

Odolné turistické hodinky Garmin sú vybavené vysoko citlivým GPS prijímačom, pričom mnohé modely sú kompatibilné aj so systémom GLONASS či GALILEO. Zmerajú tep aj saturáciu krvi kyslíkom, zobrazia dôležité údaje o nadmorskej výške, blížiacej sa búrke, o energii vášho tela, prejdenej a zostávajúcej vzdialenosti a podobne. Vybrané modely ponúknu aj základné mapy na lepšiu orientáciu v teréne.

TIP:

Skvelú funkcionalitu a tú správnu podporu pri zdolávaní prírodných dobrodružstiev očakávajte od najnovšieho modelového radu Garmin Fénix. Funkciami a aj extra dlhou výdržou batérie nesklame ani Garmin Instinct 2 Solar a špeciálna taktická verzia outdoorových hodiniek Tactix Delta Solar. Pre náročných používateľov je k dispozícii typ MARQ Adventurer s predinštalovanou topografickou mapou Európy.

Turistické navigátory Garmin

Ak sa vydávate na viacdňový výlet do prírody, väčší displej uvítate. Buďte si tým istí. Kompaktné, odolné a výkonné zariadenia vás spoľahlivo dostanú do cieľa zvolenej trasy. Sú vybavené citlivými GPS, GLONASS či GALILEO prijímačmi a v porovnaní s hodinkami aj rozšírenou funkcionalitou na outdoor. Niektoré modely vedia komunikovať i s ďalšími satelitnými systémami. Nestratíte sa tak v žiadnej časti sveta. Benefitom je aj možnosť prepojenia s počítačom. Turisti a fanúšikovia trekingu si môžu vyberať z modelových radov eTrex či GPSmap.

Zostaňte vždy v dosahu vďaka komunikátoru Garmin inReach

Pokiaľ obľubujete treking, nepochybne viete, že v horách a odľahlých oblastiach nemusí byť GSM signál. Niekomu zavolať či napísať SMS správu, to zrazu nie je automatická záležitosť. V takýchto prípadoch príde vhod satelitný komunikátor Garmin inReach. Ten disponuje 100 % pokrytím zeme, dokáže odosielať i prijímať textové správy, sledovať či zdieľať polohu a v prípade potreby vyslať signál SOS. Pravý spoločník pre vášnivých dobrodruhov.

Aby sa naplnili očakávania

Úchvatné výhľady uprostred nedotknutej prírody? Jeden z dôvodov, ktoré poháňajú milovníkov trekingu k dobrodružným prekonávaniam prírody i samých seba v rôznych nadmorských výškach. Správna výbava je základ a spolu s dodržiavaním bezpečnostných pravidiel tvorí kombináciu, ktorej výsledkom je bezproblémové vychutnávanie si turistických zážitkov.

  • Itinerár. Naplánujte si trasu vrátane stupňa jej náročnosti a výškových rozdielov, ktoré na nej budete prekonávať. Klasifikácie jednotlivých trás podriaďujte úrovni vašej prípravy, kondičnej (prípadne technickej) zdatnosti.
  • Spoločník. Pri náročnej turistike a trekingu sa spoľahnite na technických priateľov. Smartfóny a inteligentné hodinky sú nepochybne užitočnými pomocníkmi, no v extra podmienkach môžete dôveru vkladať iba do špeciálnych zariadení – s precíznou navigáciou a presným GPS signálom. Pomôžu vám dostať sa do cieľa bez zbytočných problémov, ale predovšetkým s ohľadom na bezpečnosť (umožňujú sledovať vašu polohu a lokalizovať vás).
  • Načasovanie. Ideálny čas na odchod, na rozloženie stanu, na spánok, vzhľadom na počasie… Nie všetko môžete ovplyvniť, zato prispôsobiť sa okolnostiam áno. Rozvrhnutie času je dôležité pri turistike a obzvlášť pri trekingu. Privstať si, to sa oplatí. Pohľad na vychádzajúce slnko vás nabudí a postará sa o to, aby ste do cieľa dorazili pri dobrej viditeľnosti a vo vyhovujúcom tempe.

TIP:

V letných mesiacoch plánujte trasy tak, aby ste prechádzali chodníkmi v tieni a lokalitami v blízkosti vodných tokov na prípadné osvieženie sa. Zariadenia Garmin vám pomôžu aj v tomto smere.

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: