Uvažujete nad nákupom oxymetra?
Možno to neviete, ale tento je už súčasťou väčšiny smart hodiniek Garmin.

V súčasnej situácii sa čoraz viac skloňuje význam merania úrovne saturácie kyslíka v krvi pomocou pulzných oxymetrov (SpO2).
Pri pacientoch, ktorí trpia ochorením na Covid-19 sa potvrdilo, že stav hladiny kyslíka v krvi je kľúčový parameter z pohľadu potreby hospitalizácie. Monitorovanie hodnoty SpO2 je preto veľmi dôležité a napriek jednoduchosti v mnohých prípadoch priamo život zachraňujúce.
Vedomosť o hodnote kyslíka v krvi pomáha pacientom aj po psychickej stránke, pretože vedia samostatne a objektívne posúdiť zhoršenie svojho zdravotného stavu, prípadne zvážiť urgentnosť hospitalizácie.

Človek pri nedostatku kyslíka (hypoxii) precházda rôznymi fázami, ktoré sú často spojené s nárastom sebavedomia, nadmernou výrečnosťou a falošným optimizmom, tie môžu prekryť blížiaci sa kolaps. Športovci alebo horolezci, ktorí sa pravidelne musia aklimatizovať na vysokohorské prostredie, kde je vo vzduchu menší podiel kyslíka, tento stav veľmi dobre poznajú.

Hodinky Garmin (napriek tomu, že nie sú medicínskym zariadením) disponujú kvalitným snímačom SpO2 “Pulse OX”, ktorý je svojimi parametrami porovnateľný s medicínskymi prístrojmi.
Oproti bežným prístrojom na meranie SpO2 (Oxymetrom), hodinky Garmin užívateľom umožňujú nepretržité, 24 hodinové meranie hladiny kyslíka v krvi.
Užívateľ má teda k dispozícii nielen okamžitú hodnotu, ale aj prehľad za posledných 24 hodín, alebo priebeh úrovne kyslíka v krvi za posledný týždeň.

Okrem merania SpO2 hodinky nepretržite monitorujú aj ďalšie dôležité fyziologické parametre, ako je srdcový tep, frekvencia dýchania, úroveň stresu a hodnota telesnej aktivity.

Všetky tieto merania sú ukladané do pamäte počas celej doby nosenia hodiniek. Priebežne sú automaticky odosielané do aplikácie na smartfóne, a môžu byť zdieľané priamo s lekárom. Na základe histórie jednotlivých metrík lekár vie oveľa jednoduchšie a zároveň komplexnejšie posúdiť okamžitý zdravotný stav pacienta.

Dostupné sú aj špecializované medicínske aplikácie, ktoré automaticky načítavajú merania z hodiniek Garmin a spolu s ďalšími údajmi vytvárajú takzvaný dlhodobý zdravotný profil pacienta. Napríklad Hilbi  alebo Physioq-Neo.

Netreba zabúdať ani na dôležitosť základnej a prirodzenej potreby v bežnom živote a to je správne dýchanie. Povinné nosenie rúšok a respirátorov obmedzuje voľné dýchanie a znižuje prísun kyslíka.

Hodnoty kyslíka v krvi sa bežne pohybujú na úrovni 98 – 90%. Pri dlhodobom nosení respirátora sa hodnota môže znížiť až pod kritickú úroveň 90%, čo má za následok nedostatočné zásobovanie tkanív a buniek kyslíkom.  Pri takomto poklese je potrebné kompenzovať dobu nosenia rúška alebo respirátora intenzívnym dýchaním a zvýšiť hodnotu kyslíka na čo najvyššiu úroveň. Zvýšenú pozornosť hodnotám SpO2, by mali venovať aj ľudia, po prekonaní ochorenia Covid-19.
Aj v tomto vám môžu hodinky Garmin výrazne pomôcť. Ponúkajú totiž špeciálne aplikácie na dychové cvičenia a tréningové plány pre kardio alebo intervalové cvičenia. Po absolvovaní takéhoto cvičenia alebo tréningu si viete opäť objektívne skontrolovať a vyhodnotiť vašu hodnotu kyslíka v krvi.

Kvalitný spánok s dostatočným prísunom kyslíka je ďalším kamienkom v mozaike budovania zdravého životného štýlu a posilňovania imunity.
V tomto prípade môžete využiť možnosti pokročilého monitorovania kvality spánku v hodinkách Garmin.
Chrápanie počas spánku často vedie k zníženej saturácii kyslíka v krvi.

Ďalšie informácie o užitočných fyziologických metrikách, ako je VO2 max alebo Variabilita srdcového tepu VST, nájdete TU.

Zoznam modelov Garmin so snímačom Pulse OX:
Vivosmart 4 I Lily I Venu/Venu2 I Venu Sq I Vivomove 3 I Vivoactive 4Instinct SolarForerunner 245Forerunner 745Forerunner 945Fenix 6EnduroTactix Delta I Quatix 6 I Descent Mk2 I MARQ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: