Či už chcete zvýšiť svoju pozornosť, zredukovať stres a zlepšiť výkon v práci, alebo sa pripraviť na kvalitný spánok, dychové cvičenie je to, čo vám môže pomôcť.

Hodinky Garmin, ako napr. Vvívoactive 4 a 4 S alebo niektoré zo série Venu či Fénix a mnoho iných, majú na výber dychové cvičenia: Pokoj, Koherencia a Oddych a Sústredenosť. Navzájom sa trochu odlišujú.

Pokoj

Je 10 minútová technika, ktorá vás uvedie do stavu pripravenosti na spánok. Pomaly pridávate, kým sa nedokážete nadychovať 4 sekundy, zadržať na 7 sekúnd a vydychovať 8 sekúnd.

Koherencia

Je 15 minútová aktivita, ktorá vám pomôže upokojiť sa a dostať sa do rovnováhy. Postupne budete spomaľovať svoje dýchanie, kým nedosiahnete stav – 6 sekúnd nádych a 6 sekúnd výdych.

Oddych a sústredenie

Ďalšie 15 minútová technika, ktorá by vám mala pomôcť dosiahnuť stav sústredenia bez stresu, známa aj ako „Štvorcové dýchanie“ alebo „Fourfold Breath“. Toto cvičenie vás povedie smerom k vzoru: 4 sekundový nádych, 4 sekundové zadržanie dychu, 4 sekundový výdych, 4 sekundové zadržanie.

Táto technika má aj 5-minútovú verziu, ktorú vám odporučia hodinky v prípade zaznamenania vysokého stresu.

Keď skončíte, vaše hodinky zobrazia trvanie, priemerný tep a zmenu stresu . Každú z týchto aktivít si môžete prezrieť aj v zázname na vašom účte Garmin Connect, kde uvidíte grafy frekvencie dýchania, stresu a srdcového tepu.

Ak sa zo začiatku cítite pri dychových cvičeniach zvláštne, tak nezúfajte, časom si zvyknete na časovanie dýchania a naučíte sa vedome kontrolovať svoje dýchanie. Tak ako všetko, aj toto chce tréning. Postupne si začnete všímať výhody, ktoré vám dychové cvičenia prinášajú.

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: