Joga posilňuje telo aj myseľ. Pomáha pri problémoch s bolesťami chrbtice, rozvíja flexibilitu aj silu. Naučí vás vnímať vlastné telo, lepšie ho poznať a ovládať. Joga spája fyzický tréning s mentálnou relaxáciou. Spojte ju aj s Garminom – budete si užívať ďalšie benefity.

Počiatky jogy siahajú do ďalekej histórie. Nie je to len fyzické cvičenie, ale prastaré učenie, ktoré zahŕňa omnoho viac ako len ásany a môže ovplyvňovať celkové životné nastavenie. Do veľkej miery pracuje s energiami, prepája telo s mysľou, a preto sa takmer každý po nejakom čase praktizovania jogy dostáva viac do hĺbky k jogovej filozofii a jej duchovnej stránke.

Niekto vníma jogu ako relaxačné cvičenie, pri ktorom sa ponaťahuje a mentálne si oddýchne, iný ako cvičenie, pri ktorom sa musí dostať do komplikovaných a náročných pozícií, neraz aj dole hlavou. Obe tvrdenia sú pravdivé – existuje viacero druhov jogy, jogových zostáv a cvikov. Každý z nich má trochu inú dynamiku a zameranie. Zorientovať sa v nich a vybrať si tie, ktoré vyhovujú vašej momentálnej kondícii (a cieľom), je preto základ. Ako sú v tomto smere užitočné hodinky?

Joga pre každého

Výhodou jogy je, že ju môžete praktizovať kedykoľvek a kdekoľvek a v podstate k nej okrem podložky nepotrebujete žiadne špeciálne pomôcky. Samozrejme, že tieto existujú (napr. jogové bloky či popruhy), no nie je nevyhnutné ich používať. Pokojne si vystačíte s vlastným telom. Jogu ako takú môžu skutočne cvičiť takmer všetci vrátane športovcov telom aj dušou. Platí však, že nie všetky ásany či sekvencie sú vhodné pre každého. Chce to dobrého poradcu.

Jogový inštruktor? Základ. K dispozícii vždy, keď sa vám to hodí? Problém. Alebo aj nie. Skvelým pomocníkom pri cvičení jogy a inštruktorom v jednom sú hodinky Garmin, do ktorých si môžete z aplikácie Garmin Connect stiahnuť jogové zostavy s konkrétnym zameraním či cvikmi, ako napríklad Balance and Concentration (rovnováha a koncentrácia) či Sun Salutation (pozdravy slnku). Ak neviete, ako s jogou začať, možno vás inšpirujú práve jogové zostavy určené pre začiatočníkov. No nielen na nich Garmin myslí. Pre toho, kto už v minulosti jogu praktizoval, má k dispozícii aj zostavy na pokročilej úrovni.

TIP:

Cvičenie jogy vás nabije pozitívnou energiou a umožní vám „spojiť sa so sebou“. Zatiaľ čo ranná joga – Wake Up, Energize! – môže byť ideálnym štartom do nového dňa, After Work Yoga vám pomôže spomaliť a zrelaxovať sa po náročnom dni plnom povinností.

Vytvorte si vlastné zostavy a tréningový plán

Ak vám predpripravené zostavy nevyhovujú alebo ich už dokonale ovládate, Garmin Connect ponúka aj možnosť vytvárať si vlastné zostavy, prispôsobovať cviky aj dĺžku cvičenia. K dispozícii potom máte rovnako ako pri predpripravených lekciách animované videá, ktoré môžete nasledovať, aby pohyby, ktoré vykonávate, boli urobené správne a dôkladne. Spočiatku môže byť náročné zapamätať si, ako jednotlivé pozície v určitých jogových zostavách nasledujú za sebou, preto je veľmi príjemné mať na zápästí pomocníka, ktorý vám umožní plne sa sústrediť na vlastnú jogovú prax bez stresu z toho, že na niečo zabudnete.

Ak si hodinky zosynchronizujete so smartfónom, Garmin Connect zaznamená každú vašu aktivitu a takto postupne získate súhrn podrobností o tréningoch. Záznam o každom cvičení zahŕňa jeho trvanie, vašu srdcovú frekvenciu a kalorický výdaj. Môžete tak napríklad sledovať, ako stúpala vaša srdcová aktivita od počiatočného zahriatia po náročnejšie pozície, čo sa s vaším telom dialo napríklad vo výdržových pozíciách a ako tepová frekvencia klesala, kým ste ležali v šavásane.

Vedeli ste, že:

Ak s jogou začínate, športové hodinky zo série Venu vám pomôžu oboznámiť sa so správnymi technikami a pozíciami. Poradia si aj s prípadnou nedostatočnou koncentráciou, a to riadenými dychovými cvičeniami – pokoj, relaxácia a koncentrácia. 

Cvičenie jogy tak môžete zakomponovať do svojho komplexného tréningového plánu spolu s ďalšími aktivitami, ako sú beh, cyklistika, silový tréning či HIIT tréningy. Takisto si každú aktivitu môžete pridať do kalendára, čím získate dokonalý prehľad.

Joga na dobrý spánok

Pomocou športových hodiniek a zaznamenávania aktivít môžete sledovať svoj progres z hľadiska rozličných parametrov. Keďže cvičenie jogy pomáha okrem iného upokojiť myseľ, je veľmi pravdepodobné, že bude mať pozitívny vplyv aj na váš spánok, jeho kvalitu, dĺžku či rýchlosť zaspávania. Toto všetko zistíte pomocou funkcie sledovanie spánku či spánkové skóre.

Alebo naopak. Keď vám hodinky ukážu, že poslednú noc váš spánok a regenerácia neboli dostatočné, môžete tomu prispôsobiť svoju športovú aktivitu a namiesto plánovaného behu si zacvičiť pomalú jogu. Tá vám pomôže zregenerovať sa, aby ste nasledujúci deň mohli venovať behu. Svoj tréningový plán ste neporušili, len ste vymenili dva tréningové dni, aby tréning lepšie zodpovedal vášmu momentálnemu stavu. Aj funkcia Recovery Time vám napovie, či ste dostatočne zotavení a pripravení na ďalší tréning.

Zlepšenie kvality života

Lepšie pochopenie toho, ako vaše telo reaguje na záťaž a prispôsobuje sa stresu, vám pomôže cítiť sa lepšie a napredovať k vašim cieľom. Je skvelé, že inteligentné hodinky dokážu dokonca zmerať, o koľko pokojnejší ste po cvičení jogy, a to tak, že vám poskytnú Stress Level Score, zmerajú frekvenciu dýchania a tepovú frekvenciu. Všetko sú to cenné informácie, ktoré môžu zlepšiť kvalitu vášho života.

Či už uprednostňujete pomalšie, pokojnejšie lekcie jogy určené na upokojenie tela a mysle, alebo ste triatlonisti, ktorí si radi doplnia tréning o dynamickú zostavu, hodinky Garmin vám pomôžu trénovať, odpočívať a zotavovať sa v súlade s tým, čo vaše telo potrebuje.

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: