September je mesiac starostlivosti o seba, čo nám dáva perfektnú príležitosť zastaviť sa a popremýšlať, akú pozornosť venujeme sami sebe. Ešte stále trvá pandémia, máme začiatok školského roka, niekto stále ešte rieši ako formou bude tento rok pracovať… Jednoducho je toho veľa, čo musíme nosiť v hlave. Preto sa občas zabúdame venovať sebe samým.

Našťastie, ak máte hodinky Garmin, máte okamžite na dosah, priamo na vašom zápästí všetky informácie o tom, ako sa vášmu telu darí.

1.  Zostaňte hydratovaní.

Počúvame to síce zo všetkých smerov, ale nie vždy to robíme správne. Pite vodu! Ale naozaj, pite vodu. Vaše telo potrebuje tekutiny z mnohých dôvodov. Udržuje telesnú teplotu, uľahčuje tráviace procesy, ochraňuje tkanivá a kĺby a má vplyv aj na vašu náladu. Tak, či už z obyčajného pohára, alebo z trendovej fľaše, ktorú nosíte všade kam sa pohnete….pite vodu.

Stiahnite si do hodiniek Connect IQ miniaplikáciu Sledovanie Hydratácie. Tá vám pomôže odsledovať nielen presné množstvo vody, ktorú prijmete, ale vás aj upozorní, či ste naplnili svoj denný limit.

2. Sledujte úroveň záťaže/stresu.

Niektoré hodinky Garmin vám dokážu zmerať aktuálnu úroveň stresu/záťaže na škále 1 až 100. Toto meranie je na základe rozdielnosti intervalov medzi jednotlivými údermi srdca ( variabilita pulzu). Tieto intervaly reguluje autonómny nervový systém. Nižšia variabilita znamená väčší stres, vyššia variabilita zase stres menší ( Veličina Body Batery ukáže zostávajúce množstvo energie so započítaním stresu/záťaže).

3. Nadýchnite sa.

Ak sa vaša úroveň stresu pohybuje v červených číslach, je načase zastaviť sa. Mnohé hodinky Garmin majú predinštalovanú funkciu dychového cvičenia. Popri cvičení budú vaše hodinky merať váš stres a vaše dýchanie, aby ste lepšie pochopili ako dychové cvičenia fungujú. Ak je vaša úroveň stresu vysoká, hodinky vám môžu poslať upozornenie o potrebe vykonať takéto  cvičenia.

4. Vyspite sa nielen do krásy.

Poznáme to asi všetci… Nedostatok spánku (alebo nedostatočný čas v každej z fáz spánku) nás dokáže premeniť na zlého „zombíka“, čo určite nepridáva na fyzickom ani mentálnom zdraví. Dostatočne dlhý spánok nie je dôležitý len preto aby sme sa cítili odpočinutí a pripravení na výzvy nového dňa, ale je nevyhnutný pre správne fungovanie nášho imunitného systému.

S Garmin skóre spánku nemusíte hádať, ako to naozaj je. Kompatibilné hodinky dokážu podrobne odsledovať vzorce vášho spánku a zmapovať jednotlivé fázy. Ráno obdržíte skóre na škále 0-100, ktoré vyhodnotí ako dlho, či ako kvalitne ste spali a ako dobre sa vaše telo dokázalo zotaviť z predošlého dňa. Okrem toho ponúknu hodinky náhľady, tipy na lepší spánok.

5. Urobte si čas na cvičenie.

Existuje veľa spôsobov ako dostať svoju dávku endorfínov (hormónov šťastia), ale cvičenie je jedným zo zaručených spôsobov. Rovnica je jednoduchá: Cvičenie/šport produkuje endorfíny = šťastnejší a vyrovnanejší život.

Cvičenie je samozrejme dôležité aj pre silu svalov, zdravie srdca a pľúc, životnú energiu a iné. Od chôdze až po horolezectvo alebo triatlon, hodinky Garmin ponúkajú množstvo športových aplikácií. Možnosti sú prakticky nekonečné, takže istotne nájdete svoju obľúbenú formu vylučovania endorfínov 🙂 .

6. Ak máte menštruačný cyklus, sledujte ho.

Ovplyvnenie vášho tela menštruačným cyklom je rozdelené do viacerých fáz. Fázy cyklu- menštruačná, folikulárna, ovulačná a luteálna, majú odlišný vplyv na produkciu hormónov. Vedieť, v ktorej fáze sa nachádzate, vám pomôže pochopiť, akými zmenami vaše telo práve prechádza. Používaním funkcie na Sledovanie menštruačného cyklu (s widgetom v hodinkách, alebo priamo v apke Garmin Connect)  získate lepší prehľad o vašom telesnom zdraví. O vplyve na váš športový výkon si môžete prečítať v inom článku na blogu.

Veríme, že veci fungujú lepšie, keď je myseľ prepojená s telom. Niekedy stačí trocha starostlivosti o seba a trocha cvičenia, aby ste pocítili v živote skutočné zmeny k lepšiemu. Sledujte nás na Instagrame @garmin_sk alebo FB GARMIN.sk pre viac zaujímavých informácií.

 

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: