Alexi Pappas je Grécko-Americká spisovateľka, filmárka a herečka. V roku 2016 na olympiáde v Rio de Janeiro stanovila nový národný (grécky) rekord v behu na 10 000 metrov 31:46:83. Celkovo obsadila 17. miesto, takže nikto nepochybuje ani o jej atletických schopnostiach.

Alexi Pappas November 2020.

Chápanie vlastného tela je pre mňa jediným kľúčom k úspechu. Naučila som sa chápať spôsob akým pracuje a vnímať signály, ktoré naznačujú zmeny v zdravotnom stave alebo únave. Môj cyklus a menštruácia samotná, sú pre mňa dôležitým ukazovateľom toho, že som v poriadku a na správnej ceste. Pochopila som, že menštruácia nemá vplyv len na stav mojich kostí, ale aj na moju náladu a spánok, čo sa zase prejavuje na mojom celkovom stave ako ženy športovkyne. 

Pochopila som, že tento vplyv sa výrazne prejavuje aj na mojich športových výkonoch. Vedeli ste, že určité typy tréningu a cvičenia sú vhodnejšie pre rôzne fázy cyklu ? Je to pravda! Niekedy je vhodnejšie zamerať sa na intenzívne intervaly, inokedy je vhodnejšie trénovať dlhé vytrvalostné behy so stabilným tempom. 

Predtým, ako som začala používať funkciu Sledovanie Menštruačného Cyklu v Garmin Connect, nebola som si vždy istá, kde sa práve vo svojom cykle nachádzam. To znamená, že som vlastne tréning vôbec neprispôsobovala svojmu telu. Niekedy bolo pre mňa ťažké zvládať naplánované cvičenie. Dnes už chápem, že to je úplne normálne a má to priamy súvis s konkrétnym obdobím mesiaca. Chápanie môjho cyklu mi neprinieslo len efektívnejšie tréningy, ale donútilo ma byť na seba vľúdnejšia a chápať potreby vlastného tela. My športovkyne sme totižto niekedy na seba tvrdšie, ako naozaj treba. Teraz dokážem byť pyšná na to, kde som a zároveň chcieť viac. A to je predsa perfektná kombinácia 🙂

Dnes je sledovanie menštruačného cyklu pre mňa bežná a neoddeliteľná súčasť tréningového programu. Svoje denné prejavy si zaznamenávam presne tak, ako odbehané kilometre. Vlastne to pre mňa znamenalo ďalšie spestrenie v tréningu. A kto by nechcel spestrenie? 

Ako olympionička som sa stala vzorom pre veľa mladých športovkýň. Nikdy ma neprekvapilo, že veľa otázok smerovalo aj týmto smerom, aj keď sa jedná o dosť intímnu oblasť. Pre mladú športovkyňu a v podstate pre každú športovkyňu, je menštruácia súčasťou športového života a je významne prepojená s dĺžkou zotrvania pri športe. Slová, ktoré sa snažím nájsť sú “odolná, schopná a silná”, čo je viac ako len výkonná. Mám pocit, že 100 % zdravá a 80 % fit je to ten lepší spôsob ako keby to bolo naopak. Odpoveď na to, kde sa na tomto spektre zdravia a výkonnosti nachádzame môžeme nájsť aj v sledovaní nášho menštruačného cyklu. Bohužial nie všetci tréneri a atletické programy dokážu športovkyne sprevádzať chápaním svojho tela. Preto som rada, že som na mojich obľúbených športových hodinkách našla niečo, čo aspoň trocha vyplňuje túto medzeru. 

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: