Spoznávať okolitú krajinu, užívať si nádherné výhľady, utužovať vzťahy, ale aj prekonávať samého seba – výlet na dvoch kolesách si podmaňuje čoraz viac cyklistov, od začiatočníkov až po profesionálov. Cestovanie na bicykli totiž predstavuje neskutočnú slobodu, ktorá je pri cykloturistike motiváciou číslo jeden. Chcete začať aj vy? Nezabudnite sa dôkladne pripraviť. Ako?

Kľúčovým bodom plánovania je premyslená trasa a nepreceňovanie svojich schopností. Koľko kilometrov ste schopní prejsť za deň a zároveň tak, aby ste boli schopní fungovať aj ďalšie dni? Čo si na bicykel obliecť, aké príslušenstvo a cyklistickú výbavu si zaobstarať? Aj to sú nutné body plánovania. Ak sa chystáte na dlhší výlet, treba myslieť aj na to, kde budete prespávať. Cykloturistiku možno poňať rôzne, no hlavne si ju treba užiť. Nenaháňať sa za každú cenu ako na pretekoch a skôr ju brať ako dobrodružnú výpravu.

TIP:

Cyklopočítač Garmin Edge dokáže merať teplotu okolia, kadenciu, spálené kalórie a rýchlosť, no ukáže vám aj vzdialenosť, prevýšenie či uhol stúpania. Pri cykloturistike je viac ako užitočný, jeho súčasťou sú totiž mapy a navigácia, cyklomapa Európy, možnosť plánovania trasy či frekventované cyklotrasy.

Bicykel pre komfort na cestách

Aký bicykel je vhodný? Cieľom cykloturistiky nie sú extrémne výkony ani rýchlosť (hoci s prekonávaním samého seba sa prirodzene počíta). Pri zacielení na kondičku a spoznávanie okolitej krajiny sa využívajú predovšetkým krosové bicykle. Tak ako sa mení ráz krajiny, mení sa aj terén. Či už je cesta asfaltová, poľná, alebo lesná, práve krosový bicykel je predurčený na zvládnutie vozovky, respektíve cyklochodníka aj nespevneného povrchu.

Nielenže veľa znesie, ale aj odnesie, čo oceníte pri balení na dlhšie cesty. Ak sa však chystáte viac do kopcov a technickejšieho terénu, akým sú napríklad kamenisté lesné cesty, uprednostnite horský bicykel. Pri cykloturistike sú, samozrejme, vítané aj hybridné modely. Pri všetkých variantoch platí pravidlo ich kontroly, pred dlhou cestou ideálne v servise.

Postupné dávkovanie kilometrov

Kam chcete ísť, čo túžite vidieť a koľko času na to máte? Odpovede na tieto základné otázky sú smerodajné. Ak ste začiatočníci, najskôr vyskúšajte jednodňové cyklotúry, ktoré otestujú vašu kondíciu, výdrž a schopnosť celý deň šliapať do pedálov. Zároveň vám pomôžu vytvoriť si lepšiu predstavu o tom, akú vzdialenosť dokážete za deň prejsť bez toho, aby ste boli v priebehu ďalších dní nepoužiteľní.

Pre niekoho je to 60 km, iný zvládne aj 150 km. Pamätajte, že túto vzdialenosť určuje okrem vašej kondície aj terén či počasie. Ísť na doraz a na druhý deň nevedieť vstať z postele nemá význam. Naopak, význam má rozplánovanie trasy na etapy, a to aj v prípade jednodňovej jazdy.

TIP:

„Cykloturistickú trpezlivosť“ oceníte a zužitkujete pri následných niekoľkodňových či dokonca niekoľkotýždňových výletoch. Jedna rada je však univerzálna bez ohľadu na počet dní – vyhraďte si čas na regeneráciu, doplnenie energie a dostatočný spánok.

V kooperácii s technológiami

Pri plánovaní trasy sa treba uistiť, že čas, ktorý máte na cyklotúru vyhradený, zahŕňa aj malú rezervu na nepredvídané udalosti. Nezabudnite zvážiť počasie a poveternostné podmienky v období, keď plánujete na cestu vyraziť. Vyberte si určité miesta alebo body, ktoré chcete vidieť. Potom môžu nastúpiť technológie, ktoré ich navzájom rozumne prepoja. Inšpirovať sa môžete napríklad aplikáciou Strava: Run & Ride Training. Ale cyklopočítače Garmin sú najväčším pomocníkom.

Po pripevnení na kormidlo vám dokážu poskytnúť všetky užitočné informácie, ktoré na cykloturistike potrebujete. Prostredníctvom aplikácie Garmin Connect a predinštalovaných máp vám ponúknu (aj) trasy preferované cyklistami a ukážu správny smer, kamkoľvek chcete ísť – či už ide o prírodnú scenériu, alebo o reštauráciu. Navyše ak sa náhodou ocitnete mimo naplánovanej trasy, poskytnú vám detailné informácie a pokyny potrebné na návrat „odbočku za odbočkou“.

Vedeli ste, že:

Na stránke www.cykloportal.sk nájdete všetky legálne vyznačené cykloturistické trasy s prideleným evidenčným číslom v Národnom registri cykloturistických trás. Ku každej trase je priradené modré tlačidlo Garmin Connect, vďaka ktorému sa vám trasa jednoducho zobrazí v aplikácii Connect, odkiaľ si ju môžete ľahko poslať do cyklopočítača, hodiniek či iného kompatibilného zariadenia. Pred výletom nemusíte trasy sťahovať doma do počítača – žiadne káble, žiadne starosti, iba pársekundový proces.

Dobrá výbava = bezpečná cykloturistika

Pri výbere oblečenia je najdôležitejšie pohodlie, funkčnosť a v tomto prípade aj spratnosť. Vhodné je teda oblečenie z umelých vlákien, ľahkého a funkčného materiálu, ktorý jednak odvádza pot, chráni pred vetrom a slnečnými lúčmi a jednak rýchlo schne. Odporúča sa aj vrstvenie, ktoré by malo zabezpečiť, že vám nebude ani príliš teplo, ani zima. Určite oceníte funkčné tričká, cyklodresy, legíny, nepremokavú bundu, šiltovku, návleky na nohy, funkčné ponožky a cyklistické rukavice. Pri jazde na bicykli je dôležité byť čo najviac viditeľný, no pestré či krikľavé farby voliť nemusíte. Garmin túto úlohu prevezme na seba.

TIP:

Viditeľnosť prenechajte špeciálnym zariadeniam, na ktoré sa z hľadiska bezpečnosti môžete 100 % spoľahnúť. Varia UT800 je predné adaptívne smart cyklosvetlo, ktoré prispôsobí intenzitu a vzdialenosť svetla rýchlosti vašej jazdy či okolitému osvetleniu. Cykloradar Varia vás zase upozorní na približujúce sa vozidlá až zo vzdialenosti 140 metrov, pričom šoféri vás uvidia viac ako kilometer vopred. Dostupný je v rôznych variantoch, aj so spätným svetlom či dokonca s kamerou.

Keďže najviac pracuje spodná časť tela, tá sa aj viac zahreje. Preto sú lepšou kombináciou krátke nohavice a dlhé tričko, nie naopak. Nezabudnite ani na oblečenie, v ktorom budete spať, a na hygienické potreby v kompaktnom balení (vrátane krému s UV filtrom). Vo výbave každého cyklistu by nemali chýbať ani doplnky ako cyklistické okuliare, prilba, šatka a reflexné prvky.

Samozrejmosťou je telefón s nabíjačkou, prípadne powerbank, voda a občerstvenie. Veľkosť batožiny však treba prispôsobiť bicyklu aj svojim možnostiam. Jej hmotnosť totiž môže ovplyvniť aj rýchlosť vašej jazdy. Bicykel síce čo-to odvezie, no do pedálov šliapete vy. Taktizujte a premýšľajte. Ale mať poruke rýchly zdroj energie, to je dobrá voľba.

Pred tým, ako sa posadíte na sedadlo bicykla:

  • Začnite s objavovaním blízkych, „susedných“ oblastí a najskôr viacnásobne trénujte krátke vzdialenosti. Až po úvodnej „zábehovej“ fáze premýšľajte nad zorganizovaním viacdňového výletu. Fyzická príprava je dôležitá. Nezaškodí, ak veľa chodíte peši, venujete sa turistike, beháte alebo zaradíte do svojho harmonogramu pravidelný silový tréning.
  • V začiatkoch si vyberajte čo najrovnejšie trasy a neprekračujte limit 70 až 80 km za deň, aj keď vám duch dobrodružnosti bude šepkať niečo iné. Pri nerovnom a kopcovitom teréne uberte a za deň urobte maximálne 50 km. Ak sa cítite unavení, predpokladaný denný počet kilometrov znížte o 10 % – na únavu v nohách je nevyhnutné privykať si postupne.
  • Keď s cykloturistikou začínate, vo vašom cyklopočítači uprednostnite trasy pre rodiny a cesty so slabou premávkou. Aj pri jednodňových výletoch si naplánujte etapy trasy a oddychové body na dobitie energie. Pri tých viacdňových si ujasnite, či uprednostníte pohodlie postele alebo kilá navyše v podobe spacáka a stanu, ale zároveň v podobe veľkej miery slobody.
  • Mechanické poruchy alebo defekty spomaľujú váš plán a kradnú vám energiu – aj s tým treba počítať. Aj keď je váš bicykel pred cestou v top stave, súčasťou batožiny by mali byť základné nástroje na údržbu či nepredvídané udalosti na ceste (pumpa, WD a pod.). Podľa toho, akú veľkú batožinu budete mať, zvoľte aj jej umiestnenie. Oplatí sa investovať aj do kvalitných nosičov.
  • Tentoraz je dôležitá cesta, nie cieľ. Ste na ňu dostatočne pripravení? Zariadenia Garmin vás podporia v každom okamihu vašej cesty, sú totiž spoločníkom, ktorý vám pomôže šliapať do pedálov s istotou dobre zvolenej trasy aj bezpečnosti.

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: