Forerunnery pre bežcov, všestranné Venu či Fénixy, prémiové športtestery Marq – Garmin má hodinky pre každého. Aj pre deti. Na ktoré inteligentné náramky, hodinky pre najmenších či „náročných“ tínedžerov sa oplatí zamerať pozornosť?

Veku prispôsobená funkcionalita a odolnosť – treba počítať s tým, že deti sa k hodinkám nebudú správať čo najšetrnejšie – a spoľahlivosť v kombinácii s jednoduchosťou ovládania, tieto základné vlastnosti by ste mali od hodiniek vyžadovať. A aké ešte?

Detské hodinky by mali byť:

  • odolné nielen voči nárazom, ale aj voči vode;
  • bezpečné – vďaka GPS na sledovanie polohy, funkciám, ako napríklad detekcia nehody;
  • smart – aby umožnili efektívnu komunikáciu a aby aj mladí používatelia videli v ich používaní benefity;
  • motivátorom – aby nabádali deti k pohybu a zdravému životnému štýlu.

Prehľadne: detské smart hodinky a náramky Garmin

  • Garmin Vívofit Junior 3

Smart hodinky sú svojím vzhľadom aj funkciami určené pre menšie deti. Majú pevnú konštrukciu s pridanou hodnotou odolnosti voči vode. Obavy, že by ich dieťa pri hraní sa a športe vonku poškodilo, odpadajú. Zaujímavá a pre niektorých pravdepodobne rozhodujúca informácia sa týka výdrže batérie. Na jedno nabitie zostávajú Vívofit plne funkčné celý jeden rok. Ako je to možné? Nefungujú na nabíjanie, ale na vymeniteľnú baterku, podobne ako kľúče od auta.

Prečo smart náramok? Kontrola dieťaťa a sledovanie polohy nie sú hlavným dôvodom, aj keď pádnym určite (je skvelé, keď viete, kde sa drobec nachádza – najmä pri jeho návrate zo školy domov). Pozitívna motivácia však má navrch. Bonusom je, že takéto povzbudzovanie do aktivity môžete vidieť aj vy prostredníctvom aplikácie garmin jr. (dostupná pre Android aj iOS). Ponúka napríklad podrobné informácie o počte krokov či o spánku. Garmin Vivofit však ponúka ešte viac: motiváciu i k povinnostiam. Ako?

Ako rodič môžete v aplikácii vytvárať rôzne úlohy – deťom sa na hodinkách ukážu formou pripomienky a za ich splnenie získajú digitálne mince. Je na vás, akú odmenu si vymyslíte a za aký počet mincí. Zaujímavou možnosťou sú aj výzvy. Deti – no pokojne aj celá rodina – môžu medzi sebou súťažiť, napríklad v počte krokov.

A čo bezpečnosť? Dieťa lokalizovať síce nedokážete, keďže detské hodinky nedisponujú funkciou GPS, ale môžete do nich uložiť núdzový kontakt. Práve preto sú vhodné pre menšie deti, ktoré máte aj tak takmer neustále pod dozorom. Najmenším je prispôsobený i dizajn – Disney či Marvel dokážu urobiť radosť.

Vedeli ste, že:

Vívofit Junior 3 je mix aktivity a zábavy. Monitoruje kvalitu spánku dieťaťa, vďaka výzvam Toe-to-Toe si deti môžu synchronizovať počet krokov s kamarátmi a porovnávať vlastné výzvy či prekonávanie svojich rekordov. Ak dieťa splní cieľ 60 minút aktívneho pohybu za deň, v aplikácii sa mu odomknú zaujímavé informácie a zábavné dobrodružstvá.

  • Garmin Vívosmart 5

Ak máte staršie dieťa, detský dizajn a motivačné funkcie zrejme nehrajú hlavnú úlohu pri výbere. Vívosmart 5 má minimalistický štýl a 7-dňovú výdrž baterky. Športový náramok je teda vhodným adeptom pre deti, ale aj pre dospelých, ktorí si nepotrpia na pokročilé metriky a funkcionalitu. Napriek tomu získajú veľmi slušný prehľad napríklad o stave energie organizmu, o úrovni jeho záťaže, dodržiavaní pitného režimu, frekvencii dýchania a pod.

Platí teda, že je zameraný na aktívny životný štýl. Dokáže zaznamenávať športové aktivity, sledovať spánok, tepovú frekvenciu či stres. Oproti Vívofit Junior ponúka výrazné zlepšenie v oblasti bezpečnosti. Za zmienku stojí detekcia incidentu, ktorá automaticky pošle správu o nehode alebo páde vopred zvoleným núdzovým kontaktom. Spolu s upozornením odošle aktuálnu polohu dieťaťa. Ak je reč o bezpečnosti, musí byť aj o LiveTracku – funkcii, ktorá umožňuje viac ako zdieľanie aktuálnych dát.

Ak je fitnes náramok spárovaný so smartfónom, deti si prečítajú SMS správy a uvidia notifikácie priamo na displeji (v prípade systému Android ™ OS môžu na správu aj odpovedať pomocou jednej z rýchlych odpovedí).

TIP:

Vívosmart 5 nemá vstavaný GPS modul. Viete s tým tak trochu vybabrať – stačí, ak fitness tracker prepojíte so smartfónom a aplikáciou Garmin Connect. V tejto kombinácii bude náramok využívať GPS smartfónu, čím sa aktivujú i všetky bezpečnostné funkcie.


  • Séria hodiniek Forerunner

Ak máte doma malého športovca či pohybovo zanieteného tínedžera, pred náramkom uprednostnite hodinky. Na menšie zápästia sú určené eskové varianty športtesterov. Poobzerať sa preto oplatí napríklad po modeloch Forerunner 255 S. Modelový rad hodiniek Forerunner ponúka podrobné plánovanie i sledovanie pohybových aktivít. Aj keď názov budí dojem, že ide výlučne o hodinky pre bežcov, podrobné záznamy o tréningoch si vďaka nim môžu viesť plavci, cyklisti, lyžiari, fanúšičky jogy, pilatesu, klasických i moderných kardiotréningov či silových tréningov. Znamená to teda, že i mladí triatlonisti či ktokoľvek, kto už v mladom veku objavil vášeň pre šport.

Aj Forerunner 255 môžeme povedať, že motivuje, ibaže v trochu inom zmysle – v tom tréningovom. Napríklad kalendár Garmin Connect slúži aj na vytvorenie odporúčaných denných tréningov, ktoré sa prispôsobujú výkonnosti a regenerácii. Garmin Coach zase vytvorí detailný tréningový plán a ponúka i poradenstvo profesionálnych trénerov na lepšie dosiahnutie výsledkov a cieľov. Funkcia pacepro pomôže naplánovať stratégiu na preteky, navrhne tempo na zvolenú trasu alebo vzdialenosť – podľa GPS. A mohli by sme pokračovať, no v skratke – s Forerunnermi získate podrobný prehľad o svojich športových aktivitách, do istej miery zanalyzujete zdravotný stav a dokonale sa pripravíte nielen na bežný tréning, ale aj na preteky.

TIP:

Vyššie rady hodiniek Forerunner ponúkajú aj platbu hodinkami či vstavanú pamäť na ukladanie a počúvanie hudby, audiokníh, podcastov. Tieto funkcie nájdete aj v smart hodinkách zo série Venu, ktoré sú taktiež k dispozícii v eskovej verzii. Model Venu 2 Plus ponúka ako benefit telefonovanie priamo cez smart hodinky.

Menšie dieťa poteší rozprávkový dizajn a možnosť akčne reagovať na rozličné výzvy. Ak ste rodičmi väčších detí, pri výbere stavte na bezpečnosť. Garminy k nej pridávajú batérie s dlhou výdržou, motivačné aktivity, pre pohyb zmysluplné funkcie a dátami nabité záznamy o tréningoch.

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: