Cesta za zdravím, dobrou kondičkou, vyrysovanou postavou, za dosiahnutím životných mét – pravidelný športový tréning je pre mnohých prudko návykový a mení sa na životný štýl. Prečo pri ňom využívať funkciu Live Track?

Live Track vám kryje chrbát

Funguje ako bezpečnostná vychytávka pre športovcov v teréne – vďaka nej blízki vedia, kde sa nachádzate. Môžete totiž zdieľať informácie o svojej aktuálnej polohe. S kým? To je na vás. Live Track funguje formou pozvánky na sledovanie aktivity. Môžete ju zaslať manuálne alebo automaticky na vopred nastavené emailové adresy/kontakty. Zdieľanie je možné aj prostredníctvom známej športovej aplikácie Strava.

TIP:

Live Track je funkcia, ktorá chce pomáhať – pri zlepšovaní zdravia, športových výkonov či bezpečia športujúceho. Pri zdieľaní užitočnej aktivity myslite na digitálnu bezpečnosť. Pozor však na zapínanie funkcie Live Track v blízkosti domova. Sociálnej sieti nemusíte hlásiť, či ste doma a kde je vaše bydlisko.

Aké informácie môžete zdieľať?

Okrem údajov o aktuálnej polohe sú k dispozícii informácie o priemernom tempe, trvaní aktivity, prejdenej vzdialenosti, prekonanom prevýšení či o plánovanej trase (ak ste si trasu tréningu vopred naplánovali). Dáta o aktuálnom tempe, rýchlosti, stúpaní, srdcovej frekvencii a kadencii sa dokážu premietať do živých grafov, ktoré tak môže v reálnom čase sledovať aj váš tréner, priatelia, športoví kolegovia…

TIP:

Tréner vyhodnotí štatistiky tréningu aj na diaľku a cez bezdrôtové slúchadlá vás môže upozorniť na chyby a motivovať ku kvalitnejšiemu výkonu. Vďaka tomu si môžete lepšie plánovať a koordinovať tréningové aktivity, byť flexibilnejší a trénovať efektívnejšie.

Ešte bezpečnejšie

  • Detekcia pádu/nehody

Pády a nehody patria k nepredvídateľným, ale vážnym hrozbám pri športových aktivitách. Detekcia pádu alebo nehody je aj preto zakomponovaná v Live Tracku. Funguje jednoducho – ak sa vám niečo prihodí, automaticky kontaktuje zvolené núdzové kontakty. Funkcia sa v kritickom okamihu zapne automaticky, ak už máte tieto kontakty určené. Ako ich nastaviť? Otvorte si aplikáciu Garmin Connect, v nej Menu a vyberte Bezpečnosť a sledovanie > Bezpečnostné funkcie. Tam vyplňte základné informácie o sebe a potom vyberte možnosť Núdzové kontakty. Po ich nastavení bude funkcia detekcie nehody aktívna.

  • Group Track pre skupinový tréning

Funkcia Group Track je v podstate nadstavbou funkcie Live Track. Je upravená pre tréningy v skupine. Umožňuje zobraziť polohu vášho tréningového kolegu priamo na displeji cyklopočítača alebo hodiniek Garmin s podporou máp. Funkcia padne vhod, keď sa skupina rozdelí, napríklad na náročnom kopci, a potrebujete vedieť, kde sa nachádzajú ostatní tímoví kolegovia. Ak chcete funkciu aktivovať, prejdite do Menu > Bezpečnosť a sledovanie > Live Track, kliknite na tri bodky a otvorte podrobné nastavenie funkcie Live Track – v nej nájdete aj funkciu Group Track a možnosť prepojiť vaše zariadenia s ostatnými.

Vedeli ste, že:

Funkcia je obľúbená najmä medzi cyklistami. Dôvod? Má technický dosah cca 16 km rozstupu medzi jazdcami. Pokiaľ sa vzhľadom na náročnosť terénu a rôznu výkonnosť jazdcov skupina rozdelí a navzájom stratí z dohľadu, Group Track v cca 20-sekundovom intervale aktualizuje polohu spolujazdcov.

Môžete ich rozlíšiť aj na základe pridanej iniciálky mena/prezývky vo farebnom kruhu – ak je červený, cyklista stojí, ak modrý, pokračuje v jazde. Potrebujete však vlastniť kompatibilné zariadenie, v tomto prípade ideálne model z radu Edge. Ten vám zároveň poslúži na komunikáciu – nepotrebujete mobil a môžete sa sústrediť na jazdu; členom skupiny môžete prostredníctvom modelu Edge poslať prednastavené správy.

Trénujte sami, ale nie osamote

Sú situácie, keď sa chcete blízkym pochváliť svojím športovým výkonom, a tiež situácie, keď na sebe potrebujete viac zamakať a pri tréningoch sa zároveň cítiť bezpečne. A na to je funkcia Live Track ako stvorená.

  • Príjemcovia vašej pozvánky môžu sledovať, kde sa práve nachádzate a aké výkony podávate.
  • S priateľmi sa môžete zdieľaním tréningu navzájom povzbudzovať do lepších výsledkov.
  • Rodina môže zostať v pokoji, keď sa sami vydáte na prechádzku do prírody či na náročnejšiu turistiku.
  • Srdcu blízki ľudia s vami absolvujú preteky alebo túru, budú účastní na vašom športovom progrese, a hoci na diaľku, môžu byť priamou súčasťou vašich zážitkov – v reálnom čase.

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: