Rozhodli ste sa, že tento rok strávite dovolenku netradične a zažijete dobrodružstvo v karavane? Vytvorenie itinerára nemusí byť zbytočne zdĺhavé. Nie s Garminom. More alebo hory, nenáročné spoznávanie alebo to pravé dobrodružstvo – kvalitná príprava a detaily trasy sa postarajú o to, aby bola výsledkom spokojnosť. Ako? V kooperácii s CamperVanom.

Výber správneho karavanu

Existujú dva typy karavanov – dodávkové alebo prívesné. Prvý menovaný typ je vo všeobecnosti najobľúbenejší. Pokiaľ s karavaningom len začínate, bude pre vás ideálnou voľbou. Druhý vyžaduje o niečo viac skúseností. Predsa len, ťahať obrovský príves za osobným autom nie je žiadna zábava. Nehovoriac o tom, že musíte mať k dispozícii dostatočne výkonné vozidlo. Dodávkové karavany si môžete aj zapožičať za pomerne dostupné ceny a ich šoférovanie zvládne každý zručnejší vodič.

TIP: 

Keď si budete požičiavať karavan, dávajte si pozor, aby mal hmotnosť do 3,5 tony. Vďaka tomu ho môžete šoférovať aj s obyčajným vodičským preukazom skupiny B. 

Počet miest na spanie a výbava

Pri výbere karavanu si všímajte najmä počet miest na spanie. Keďže v prípade väčších modelov ich môže byť až šesť, na dovolenku môžete bez problémov zobrať celú rodinu alebo partiu. Dbajte na to, aby ste mali k dispozícii všetku potrebnú výbavu – najmä plynové fľaše, vybavenie do kuchyne, toaletnú chémiu či nádrže na vodu. Zídu sa vám aj kempingové stoličky, stoly a parkovacie kliny.

TIP: 

Keďže počas dovolenky v karavane budete veľa času tráviť na cestách, ktoré sú nepredvídateľné, záznamová kamera do auta vás v mnohých situáciách dokáže dostať z problémov. Ak sa náhodou stanete účastníkmi dopravnej nehody, záznam z nej vie poslúžiť polícii či poisťovni. Navyše môže byť dobrým zabezpečovacím zariadením, keď sa práve nebudete nachádzať v blízkosti karavanu. 

Jednoduché plánovanie cesty vďaka navigátorom Garmin

Keď máte zapožičaný karavan a pripravenú výbavu, ostáva vám len jediné – naplánovať si cestu a vyraziť. Nezabúdajte, že dovolenka v karavane vyžaduje viac príprav ako klasická cesta osobným autom. Práve preto sa oplatí využívať pokrokový navigátor. Vďaka Garmin CamperVanu je rozvrhnutie ideálnej trasy jednoduché a pritom precízne.

Na lepšie plánovanie odporúčame použiť aj databázu Campercontact, ktorá je predinštalovaná na zariadeniach Garmin Camper. Získate prístup k jednej z najväčších platforiem miest, odpočívadiel a zaujímavých lokalít, v súvislosti s ktorými sú dostupné komplexné informácie, ako aj recenzie od iných cestovateľov. Výsledky vyhľadávania pritom môžete filtrovať podľa vašich preferencií a obľúbených služieb.

TIP:

Nezabudnite využiť funkcie:

Trendy Places – ponúkne tie najlepšie zastávky na vašej trase, čo ešte zjednoduší plánovanie a vy môžete viac času stráviť objavovaním.

Local Spots – zobrazí zaujímavé aktivity v blízkosti vašej aktuálnej polohy na spestrenie dovolenky.

Roadtrip Routes – nájde aj tie najdobrodružnejšie trasy, pričom preskúmať vám ich pomôžu aj satelitné snímky z BirdsEye.

Cesta, ktorá vás bude baviť

Aká je? Bez zbytočných komplikácií. Mnohým z nich sa dá jednoducho predísť – opäť sme pri dôležitosti plánovania. Dovolenka v karavane nie je o rýchlom presunutí sa do cieľovej destinácie. Aby ste si mohli vychutnávať už samotnú dovolenkovú cestu, nezabudnite na plánovanie bodov záujmu. Myslite však na to, že nie všetky sa môžu nachádzať v blízkosti možného parkovania. Garmin vám pomôže aj s lokalizáciou vhodných parkovacích plôch pre karavany. V CamperVane sú totiž dostupné databázy kempingov a odpočívadiel ACSI™ či bezplatných parkovacích plôch Trailer‘s Park™. A to aj vtedy, keď si chcete zajesť niečoho dobrého. V tejto súvislosti vám dobre poslúži aj Tripadvisor.

TIP:

Predinštalovaný sprievodca Michelin Green Guide vám vďaka podrobným opisom a fotografiám taktiež dokáže poradiť, kde sa oplatí zastaviť. 

Na cenách paliva záleží

Karavany majú citeľne vyššiu spotrebu paliva ako osobné autá. Pokiaľ nechcete, aby sa vám cesta zbytočne predražila, oplatí sa brať do úvahy ceny na jednotlivých čerpacích staniciach. Vtedy sa o slovo hlási mobilná aplikácia Garmin Drive, prostredníctvom ktorej získate prístup k celkovej dopravnej situácii, k aktuálnym údajom o premávke – pomôže vám vyhnúť sa kolónam a nájsť obchádzky –, k podrobným predpovediam počasia s animovanými radarovými snímkami, ako aj k cenám pohonných hmôt.

TIP:

Pri plánovaní rozpočtu nezabúdajte na diaľničné známky a mýta. Tie sú pre karavany v niektorých prípadoch drahšie než pre klasické osobné vozidlá. 

Kde kempovať?

GPS navigátory sú nevyhnutné, aby ste sa s karavanom plynule dostali do cieľa a po trase, ktorá je nielen zaujímavá, ale aj bezproblémová. Vďaka špecifickým atribútom obsiahnutým na mapách dokážu vyhodnotiť ideálnu trasu podľa vašich preferencií, ale aj výšky, šírky a celkovej hmotnosti vášho vozidla (vopred signalizujú prítomnosť akýchkoľvek prekážok, akými sú mosty a tunely, ale aj blízkosť oddychových zón).

Pri hľadaní tých najkrajších miest na kempovanie môžete využiť predvolené adresáre v navigátoroch Garmin. Ľahko tak nájdete ideálnu lokalitu presne podľa vašich predstáv. Ak s karavaningom len začínate, rozhodne odporúčame vyskúšať si ho najskôr na Slovensku. Zavítajte napríklad do kempu pri Liptovskej Mare. Keďže je v blízkosti vody a zároveň aj Tatier, už dlhé roky sa teší veľkej obľube.

Kamera do auta a ešte?

Pohodlie aj bezpečnosť. Počas dovolenky v karavane oceníte i ďalšie praktické zariadenia. Bezdrôtová zadná kamera do auta spárovateľná s navigátorom Garmin Camper je toho príkladom. Vďaka nej perfektne uvidíte, čo sa nachádza za vozidlom, a navyše sa vám bude ľahšie parkovať. Pri šoférovaní je zase výhodou možnosť spárovania Garmin CamperVanu so smartfónom a využívanie hands-free telefonovania. Displej navigácie dokonca zobrazí aj notifikácie z mobilu. Benefitom je i rozšírený asistent jazdných pruhov, vďaka ktorému sa vždy zaradíte do toho správneho.

Výber navigátora

Okrem kompaktného navigátora CamperVan, ktorý je určený pre dodávkové karavany, môžete siahnuť aj po ďalších typoch navigácií, ktoré vám poslúžia v prípade prívesných karavanov.

  • Garmin Camper 780 MT-Dkomplexná navigácia pre karavany s detailnými mapami Európy (vrátane ich doživotnej aktualizácie) s digitálnym prijímačom dopravných správ. Výpočet trasy podľa parametrov prívesu. Obsahuje databázu bodov Tripadvisor, kempingovú databázu od ACSI™, Campercontact™ a miesta z Trailer‘s Park™. Predáva sa aj vo variante s bezdrôtovou zadnou kamerou.
  • Garmin Camper 890 MT-D širokouhlá navigácia s módom Auto/Karavan/Obytný príves s doživotnou aktualizáciou máp. Na veľkom displeji (v režime na šírku alebo výšku) vám poskytne rôzne upozornenia vrátane strmého stúpania, ostrých zákrut a pod. Obsahuje databázu bodov Tripadvisor, kempingovú databázu od ACSI™, iOverlander, Campercontact™ a miesta z Trailer‘s Park™.
  • Garmin Camper 1090 MT-D – ešte väčší displej (10-palcový) v porovnaní s verziou 890 MT-D a rozšírený asistent jazdných pruhov. Navigácia je vybavená slotom na mikro-SD karty, ktorý môžete využiť na nahrávanie ľubovoľných máp (z edície cestných). Bez zbytočného príslušenstva – zariadenie je v držiaku automaticky napojené na nabíjačku a príjem TMC.
  • Garmin Overlanderodolná navigácia do akéhokoľvek terénu. Poskytuje podrobné navigačné pokyny pre cestnú navigáciu po Európe, Strednom východe a Afrike a topografické mapy na vedenie v teréne. Plusom je aj 64 GB vnútorná pamäť na stiahnutie ďalších Topo máp. Konštrukcia je navrhnutá tak, aby vydržala extrémne teploty, odolala prachu a nárazom (podľa vojenského štandardu 810).

Dovolenka v karavane je jedinečný zážitok, ktorému predchádza dobré plánovanie a aspoň základné znalosti o vybraných lokalitách a záujmových bodoch. Aj táto fáza môže byť zábavná a zaujímavá. Stačí, keď viete, na koho, respektíve na čo sa spoľahnúť. S Garminom si cestné dobrodružstvá užijete naplno! 

 

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: