Či už ste šofér začiatočník, majiteľ firmy s flotilou vozidiel, alebo sa len chcete v premávke cítiť bezpečnejšie, mali by ste sa zoznámiť s Dash Cam – so sériou kamier určených do auta, ktoré zaznamenávajú dianie okolo vás a sú užitočné (nielen) v prípade akejkoľvek nehody. Prečo by ste mali s Dash Cam tvoriť nerozlučnú dvojku na cestách?

Obraz

Obraz a jeho kvalita sú alfou a omegou pri akejkoľvek kamere. Je bežné, že kamery v autách majú náročné podmienky na záznam videa – slovenské cesty samy osebe znamenajú neľahkú úlohu pri stabilizácii videa. Umiestnenie za sklom, často na priamom slnku je pre objektív rovnako obťažnou úlohou. Kvalita objektívu je preto kľúčová pre kvalitu a množstvo detailov v zázname.

Modely kamier Dash Cam sa líšia najmä funkciami, ale majú aj mierne odlišné objektívy. Garmin využíva objektívy s rozlíšením od 1 080 p do 1 440 p, s pozorovacím uhlom od 140° do 180° a s obnovovacou frekvenciou od 30 do 60 snímok za sekundu. To sú vlastnosti, vďaka ktorým vám na zázname neunikne žiadny detail. Navyše detailnosť záznamov môžete ešte zvýšiť využitím viacerých objektívov či kamier.

Dva objektívy aj sústava kamier

Prehľad. A viac ako dobrý. S Dash Cam viete, čo sa deje pred autom, v jeho interiéri aj za zadným nárazníkom. Napríklad kamera Dash Cam Tandem ponúka sústavu dvoch špičkových 1 440 p 180° objektívov. Nachádzajú sa na prednej a zadnej strane, výsledkom čoho je 360° záber. Ten môže byť skvelou vychytávkou napríklad pre vodičov taxíkov.

TIP:

Ak pre vás záber z interiéru nie je taký podstatný, no „za auto“ by ste radi videli, môžete využiť možnosť sústavy až štyroch palubných kamier. Ktorékoľvek kamery Dash Cam je možné spárovať a synchronizovať prostredníctvom aplikácie Garmin Drive. Môžete tak vytvárať simultánne videozáznamy obraz v obraze.

Prehľad modelov: 

Ochrana zaparkovaného auta

Situácia: Auto zaparkujete či už na parkovisku, alebo na menej rušnom mieste. Pri návrate k autu zistíte, že je na ňom nejaké poškodenie.

Pomoc pri riešení situácie: Funkcia Parking Guard (ochrana počas parkovania)

V režime parkovacieho strážcu zostanú kamery aktívne aj v čase, keď je auto odstavené. Dokážu automaticky rozoznať nehodu, uložiť z nej záznam, a ak majú prístup k internetu, budú vás v prípade incidentu okamžite informovať prostredníctvom aplikácie Garmin Drive.

Vedeli ste, že:

Dash Cam môžete napájať neustále vďaka káblu, ktorý zapojíte do diagnostického portu OBD II vozidla. Vplyv na batériu auta? Vďaka informáciám z diagnostického portu kamera vie, aký je stav batérie. Ak by hrozilo jej vybitie, kamera sa automaticky vypne, čiže nehrozí, že by ste auto nenaštartovali.

Upozornenia pre šoféra

Modely kamier, ktoré majú vstavaný displej, na ňom dokážu zobrazovať upozornenia týkajúce sa diania v premávke a kamera ich vyhodnocuje v reálnom čase. Dash Cam vás upozorní na rôzne riziká:

  • ak hrozí náraz,
  • ak jazdíte príliš blízko za autom idúcim pred vami,
  • ak vyjdete zo svojho jazdného pruhu,
  • ak stojíte v zápche a premávka pred vami sa začne hýbať,
  • ak kamera deteguje červenú na semafore,
  • v niektorých krajinách aj rýchlostný limit či prítomnosť radaru.

GPS a detekcia nehody

Dash Cam deteguje rôzne udalosti na cestách vrátane rozoznania nehody. Ak zariadenie zistí, že ste jej účastníkom, záznam z nehody automaticky uloží na SD kartu v kamere. Ak má prístup k internetu, automaticky ho zašle aj do cloudového úložiska, a to pre prípad, že by pri nehode došlo k poškodeniu kamery. Pri zázname z nehody je dôležitý každý detail, a preto tieto záznamy obsahujú údaje o polohe či rýchlosti zo vstavaného GPS modulu (ak ho váš Dash Cam má).

Vedeli ste, že:

Dash Cam automaticky uloží video tesne pred nehodovou udalosťou či incidentom, počas nich a po nich. Pomôže tak zachytiť úplný záznam. V  online úložisku zostáva 24 hodín od nahratia, avšak k dispozícii máte aj rozšírené programy úložiska v podobe predplatených plánov ukladania.

Vychytávky, ktoré uvítate

Zásuvka s dvomi USB portmi

Ku každej kamere Dash Cam dostanete zásuvku s dvomi USB portmi, vďaka čomu môžete nielen pripojiť kameru, ale napríklad aj nabiť si telefón.

Hlasové ovládanie

Ak nechcete odvádzať pozornosť z vozovky na kameru (alebo na kameru počas šoférovania ťažko dosiahnete), využite ovládanie cez hlasové povely. Hlasovými príkazmi môžete aj uložiť video, spustiť či ukončiť nahrávanie, fotografovať a pod.

Funkcia Travelapse

Zábavné videá z auta? Premeňte čas strávený v aute na krátke videomomenty – prezerajte si, upravujte a zdieľajte.

Výhody Dash Cam v skratke

  • Ostré HD videá bez ohľadu na to, či je deň alebo noc
  • Široký pozorovací uhol + možnosť znásobenia počtu kamier
  • Kontrola auta na diaľku – monitorovanie živého náhľadu
  • Video z incidentu automaticky nahraté do zabezpečeného online úložiska
  • Malá konštrukcia, veľká ochrana – zdravia aj samotného auta

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: