Ultracyklistika ako jeden z náročnejších vytrvalostných športov na svete vyžaduje nielen výnimočnú fyzickú prípravu, ale aj pokročilú technológiu, ktorá vám pomôže dosiahnuť maximálny výkon a prísť do cieľa v požadovanom čase. V tomto prípade sú cyklopočítače Garmin nenahraditeľným nástrojom. Ako môžu prispieť k vašim úspechom pri ultracyklistike a ako sa na ňu pripraviť pomocou rôznych Garmin zariadení, ako sú snímač rýchlosti, merač výkonu a pulzomer?

Zariadenia, s ktorými šliapete do pedálov efektívnejšie

Cyklopočítač Garmin

Cyklopočítače Garmin, ako napríklad model Edge 1040 Solar, sú vybavené množstvom funkcií, ktoré sú pre ultracyklistiku kľúčové. Spomeňme aspoň:

  • Real Time Stamina. Monitoruje vašu vyčerpanosť, čím predchádzate „prepáleniu“ svojho výkonu.
  • Cyklistický potenciál. Zhodnotí vašu silu cyklistu a porovná ju s požiadavkami špecifickej dráhy.
  • Sprievodca výkonom. Nasmeruje vás na lepšie rozloženie úsilia na trati, odporúča cieľový výkon na jednotlivých úsekoch (pozn.: vyžaduje sa pripojené príslušenstvo).

Okrem iného, cyklopočítače poskytujú detailné mapy a navigačné pokyny, čo je neoceniteľné pri dlhých trasách v neznámych oblastiach. GPS presnosť a podpora rôznych satelitných systémov (GPS, GLONASS, Galileo) zaručuje, že nikdy nestratíte svoju polohu.

Výhodou veľkého displeja je, že aj po dlhých hodinách v sedle s unavenými očami uvidíte potrebné metriky. Určite oceníte aj integrované solárne panely (sú v spomenutom modeli Edge 1040 Solar), ktoré zabezpečujú, že vám zariadenie môže vydržať bez nabitia batérie až do ďalekého cieľa.

Rýchlosť a vzdialenosť: snímač rýchlosti

Snímač rýchlosti, ktorý je integrovaný v cyklopočítači Garmin, monitoruje vašu:

  • aktuálnu rýchlosť,
  • priemernú rýchlosť,
  • vzdialenosť, ktorú ste prešli.

Tieto údaje sú fundamentálne pre plánovanie a sledovanie vášho pokroku. Na miestach, kde je však GPS signál obmedzený alebo kde stúpate pomalou rýchlosťou do kopca, je najvhodnejšie používať snímač rýchlosti, ktorý si pripevníte na náboj kolesa. Tak budete mať presnejšie údaje o rýchlosti všade, keďže výpočet vychádza z otáčok kolesa.

TIP: Využite ANT+ bezdrôtové snímače kadencie a rýchlosti, ktoré na rozdiel od bluetooth zariadení môžu komunikovať naraz s cyklopočítačom aj hodinkami.

Výkon: merač výkonu

Merač výkonu je ďalším dôležitým nástrojom pre ultracyklistov. Meria silu, ktorú vynakladáte na pedálovanie, a poskytuje presné údaje o vašom výkone vo wattoch.

Napríklad pomocou zariadenia Garmin Rally RS200 môžete sledovať výstupný výkon každého pedála zvlášť. Tieto údaje sú pri tréningu neoceniteľné, keďže vďaka nim identifikujete slabé miesta vo vašom štýle jazdy, a tým pracujete na zlepšení. Zariadenie umožňuje zistiť aj to, či sa nevysiľujete príliš rýchlo, a udržiavať optimálnu úroveň výkonu počas celých pretekov.

Dynamika cyklistiky s aplikáciou Garmin

Srdcový rytmus: pulzomer

Sledovanie srdcového rytmu je kritické pre udržanie optimálneho fyzického stavu počas dlhých jázd. Garmin pulzomer, napríklad model HRM-Dual, poskytuje presné údaje o vašom srdcovom rytme v reálnom čase. S týmito informáciami môžete monitorovať intenzitu svojho tréningu a zabrániť pretrénovaniu alebo príliš vysokému zaťaženiu, ktoré by mohlo viesť k vyčerpaniu alebo zraneniu. Ak napríklad zistíte, že váš srdcový rytmus je príliš vysoký počas stúpania, môžete znížiť tempo a predísť tak prehriatiu alebo únave.

Príprava na ultracyklistiku s Garmin zariadeniami

Efektívna príprava na ultracyklistiku zahŕňa kombináciu tréningu a technológií, ktoré umožňujú sledovať a analyzovať množstvo údajov dôležitých pre váš úspech a bezpečný príchod do cieľa.

Tréningové plány a analýza dát

Garmin Connect, online platforma pre správu údajov z vašich zariadení, ponúka množstvo tréningových plánov prispôsobených rôznym cieľom a úrovniam zdatnosti. Na výber máte z plánov zameraných na zvýšenie vytrvalosti, sily alebo rýchlosti. Počas tréningu môžete sledovať svoj pokrok a prispôsobovať tréningový plán na základe analyzovaných dát.

Bezpečnosť na cestách

Zariadenia, ako je cykloradar Garmin Varia, zvyšujú vašu bezpečnosť tým, že vás upozorňujú na prichádzajúce vozidlá zozadu. Taktiež môžete využiť funkcie ako LiveTrack, ktorá vašim blízkym umožňuje sledovať vašu polohu v reálnom čase a zabezpečiť tak, že ste v poriadku. Túto funkciu si môžete jednoducho nastaviť cez aplikáciu Garmin Connect v prepojení s vaším cyklopočítačom.

TIP: Prečítajte si, prečo je cykloradar Varia RTL 515 prelomom v bezpečnosti na cestách.

Batéria a solárny panel

Nielenže má Garmin Edge 1040 Solar dlhšiu výdrž batérie – tá sa môže ešte aj predĺžiť tým, že budete jazdiť za slnečného dňa.

Za predpokladu, že máte nepretržité podmienky 75 000 luxov – jasný a slnečný deň – môžete zvýšiť výdrž batérie o 20 minút za hodinu, čím sa celková výdrž batérie Edge 1040 Solar predĺži na 45 hodín.

Ak ho prepnete do režimu šetriča batérie (ktorý zaznamenáva body trasy GPS a údaje zo senzorov menej často a vypína obrazovku, kým ju neprebudí upozornenie), získate ďalších 45 minút nabíjania za hodinu a výdrž môžete predĺžiť až na 100 hodín.

Solárne nabíjanie s Garmin Edge 1040

Tri tipy, ktoré vám uľahčia život ultracyklistu

1. Rozdeliť si dlhú trasu na viac dráh

Ultrapreteky môžu byť dlhšie ako 1 000 kilometrov. Ak nie ste cyklista alebo cyklistka, ktorí majú ambície prejsť túto trasu naraz, odporúčame vám rozdeliť si ju na viac dráh. Ak máte napríklad trasu dlhú 1 000 km, rozdeľte si ju na približne tri rovnaké časti. Ak by ste na nej museli niečo meniť, ľahšie sa to robí na kratšom úseku. Taktiež sa vám táto kratšia etapa v Garmin cyklopočítači načíta rýchlejšie.

2. Pridanie bodu na dráhe

Pri plánovaní dlhších trás je dôležité si trasu prejsť aspoň prstom na mape. Budete tak vedieť, čo vás čaká a kde je najlepšie sa zastaviť a doplniť zásoby. Ak je trasa dlhá, nemôžete si pamätať všetky zastávky, no s tým vám môže pomôcť funkcia body na dráhe. V aplikácii Garmin Connect si môžete vyznačiť ľubovoľné body – studničky s vodou, benzínky, obchody, zaujímavosti cestou, aby ste nemuseli pozerať do telefónu. Tieto body budete počas navigovania vidieť aj na vašom cyklopočítači.

3. Pripomienky na doplnenie tekutín a kalórií

Dopĺňanie kalórií pri celodenných výjazdoch býva niekedy problém. Po pár hodinách môžete mať pocit, že už nechcete nič jesť, ale pravidelné dopĺňanie energie je kľúčom k úspechu. Na cyklopočítačoch Garmin si dokážete nastaviť notifikáciu, ktorá vás upozorní na dopĺňanie kalórií. Navyše, Garmin ponúka možnosť inteligentných upozornení, pri ktorých sa potreba energie vypočíta na základe parametrov, ako sú teploty, prevýšenia, rýchlosti, dĺžky trvania, srdcový tep a údaje o výkone.

Ako na to:

  1. V menu vyberte Profily aktivít.
  2. Vyberte profil, ktorý plánujete používať.
  3. Vyberte Upozornenia.
  4. Vyberte Upozornenie na jedlo alebo Upozornenie na pitie.
  5. Zapnite upozornenie.
  6. Vyberte Typ > Inteligentné.

Tréning s Garmin Edge - upozornenia a výzvy

Zhrnutie

Garmin cyklopočítače a ďalšie zariadenia sú cennými nástrojmi každého ultracyklistu. Poskytujú presné údaje o rýchlosti, výkone a srdcovom rytme, ktoré sú kľúčové pre efektívny tréning a úspešné dokončenie pretekov. S využitím technológií Garmin môžete nielen zlepšiť svoj výkon, ale aj zvýšiť vlastnú bezpečnosť a komfort počas dlhých jázd. Preteky tým budú pohodlnejšie a efektívnejšie.

TIP: Cyklopočítač Garmin s GPS a výškomerom – ako ho nastaviť na preteky? (časť 2.)