Či už bicyklujete rekreačne raz za týždeň, alebo ste cyklistickí profesionáli, cyklistika je šport, pri ktorom sa hustnúcej mestskej či medzimestskej premávke nevyhnete. Stalo sa vám, že vás obiehalo auto, ktoré ste nepočuli prichádzať? Stresu z nechceného kontaktu s ním sa dá vyhnúť – cyklistický radar eliminuje nebezpečné kolízie a zrážky.

Ak milujete šport, v ktorom sa s nohami na pedáloch súperí s vetrom, geografickými prevýšeniami i vlastnou kondíciou, viete, že zradných situácií je pri ňom habadej. Niekedy stačí silnejší vietor a cyklista prichádzajúce nebezpečenstvo sluchom nezachytí. Inokedy sú problémom vodiči, ktorí sa neunúvajú pri predbiehaní dodržať bezpečnú vzdialenosť a odstup od človeka na bicykli. Nebezpečné bývajú aj strety skupiniek cyklistov či kolobežkárov na prehustených cyklistických chodníkoch. Na to, aby sa nekončili tragicky, pritom niekedy stačí iba správne vybavenie. Tento problém zaujímavo riešia cykloradary Garmin VariaTM.

Princíp fungovania cykloradaru

Garmin VariaTM je nenápadné zariadenie – vyzerá ako bežné bicyklové svetlo. S ním je zhodné aj umiestnenie – montuje sa pod cyklistické sedlo. Skladá sa z dvoch hlavných komponentov – z radaru a veľmi výkonného červeného cyklosvetla. Radar dokáže zaznamenať prichádzajúce auto zo vzdialenosti až 140 metrov, dokonca dokáže zachytiť viacero vozidiel naraz a rozlíšiť ich rýchlosť, takže cyklistu včas upozorňuje na ich príchod (z hľadiska bezpečnosti je viac ako vítané, ak viete, koľko áut sa vás chystá obiehať). Deje sa to prostredníctvom aplikácie, cyklopočítača, smart hodiniek či smartfónu.

Ak sa k vám auto približuje nebezpečnou rýchlosťou, obrazovka vášho zariadenia sčervená. Červené svetlo, ktoré je prepojené priamo s radarom upnutým pod sedlom, zas upozorňuje šoféra auta na prítomnosť zraniteľnejšieho účastníka cestnej premávky blikaním. Intenzita blikania sa automaticky mení v závislosti od rýchlosti, ktorou sa auto približuje.

Pre koho je určený?

Cykloradar je, samozrejme, skvelá voľba pre každého cyklistu, ktorý chce účinne zvýšiť svoju bezpečnosť v premávke a aktívne sa chrániť. Zaujímavý však je aj pri jazde v skupine. Môže to byť cyklistický tím, ktorý sa pripravuje na preteky, skupina kamarátov – bikerov nadšencov, ale aj rodina, ktorá si plánuje dovolenku spojenú s cyklistikou či pravidelné cyklistické výlety.

TIP: 

Využite možnosť individuálnych nastavení cykloradaru. Model RTL 515 v režime Peloton stlmí svetlo na slabých 8 lúmenov (čo je ideálne, najmä ak jazdíte v skupinkách a za vami sa nachádza ďalší cyklista). Zvoliť si môžete aj presný opak, teda vysokú intenzitu 65 lúmenov. V najsilnejšom režime je blikajúce svetlo dobre viditeľné aj počas dňa. Mimochodom, radar sa doň prepína automaticky v prípade, že sa k vám vozidlo rúti vysokou rýchlosťou.

S očami na ceste alebo na dátach z radaru?

Bezpečnosť a jej zvýšenie je základnou pointou cykloradarov. Ak sa natíska otázka, či je sledovanie monitorov upnutých na bicykloch (a dát z nich) počas jazdy bezpečné a či pohľad na displej neodvádza pozornosť cyklistu od diania v premávke, tak zbytočne. Rozhodne nie, práve naopak. Cyklisti dnes podrobne sledujú na svojich cyklopočítačoch či smartfónoch dáta o aktuálnej rýchlosti, prejdenej vzdialenosti, kadencii či srdcovej frekvencii. Vďaka signálom o prichádzajúcich vozidlách sa môžu menej často pozerať cez plece dozadu. Tento manéver je nebezpečný najmä pre cyklistov začiatočníkov, ktorí pri ňom majú tendenciu zabočiť do strany a v tom lepšom prípade môžu skončiť v priekope.

Kompatibilita s ostatnými zariadeniami Garmin

Cykloradary Garmin VariaTM sú kompatibilné s celou škálou zariadení Garmin. Nezáleží na tom, či máte cyklopočítač radu Edge alebo hodinky Fénix. Každé z týchto zariadení dokáže komunikovať s radarom a posielať vám potrebné výstrahy. S kompatibilitou súvisí aj hlavná výhoda tretej generácie, teda modelov RTL515 a RCT715, ktoré sú po novom vybavené bluetoothom. Vďaka bluetoothu nemusíte vlastniť ďalšie zariadenia Garmin, ale môžete si dáta z radaru zobraziť aj na smartfóne prostredníctvom aplikácie Varia. Potom stačí už len držiak na telefón a môžete vyraziť.

Extra bezpečnosť na cestách s treťou generáciou cykloradarov Garmin

Varia RTL 515 a Varia RCT715

  • Bluetoothové rozhranie na rozšírenie funkčnosti (vrátane spojenia s aplikáciou Varia App)
  • Konštrukcia prispôsobená rôznym tvarom a profilom cyklistických sediel
  • Optimalizácia používania, napríklad znížená intenzita osvetlenia pri jazde v pelotóne
  • Odolnosť voči dažďu, snehu, potu a pod.
  • Zadné červené svetlo je viditeľné až do vzdialenosti 1 kilometra so záberom až 220° od bicykla
  • Upozornenie jazdca na približujúce sa vozidlá až zo vzdialenosti 140 metrov
  • Zvukové a vibračné alarmy na blížiace sa vozidlo
  • Vylepšená výdrž vstavanej nabíjateľnej batérie – do 15 hodín (denný režim/blikanie/intenzita 65 lúmenov), do 6 hodín (nočný režim/blikanie/29 lúmenov; neprerušované svetlo/bez blikania/20 lúmenov).
  • Cykloradar Varia RCT715 navyše disponuje integrovanou kamerou pre záznam videa z jázd (vo vysokom rozlíšení 1 080 p pri fps).

Športu nesvedčí alkohol ani arogancia voči ostatným cyklistom alebo bežným chodcom (ktorí sú tiež účastníkmi premávky). Oplatí sa mať a v prípade potreby používať svetlo i zvonček. To sú základné pravidlá cyklistiky. A, samozrejme, prilba. Keď si ju nedáte na hlavu, radar vás pri páde neochráni. Rovnako dôležité je aj dobre viditeľné oblečenie podľa zásady vidieť a byť videný. Ak toto dodržiavate, prichádza na scénu cykloradar Garmin, užitočný doplnok na bicykel aj sebaistú jazdu. Predstavuje skvelý spôsob, ako zvýšiť vlastnú bezpečnosť na cyklotúrach, tréningoch a výletoch, a môže byť presne tou drobnosťou, ktorá vás posmelí vyraziť na cesty, ktorých ste sa doposiaľ trochu obávali.

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: