Ak milujete zimné športy, je čas vyraziť von, užiť si prírodu a stať sa aktívnymi. Inteligentné hodinky sú užitočným parťákom 24 hodín 7 dní v týždni, no pri aktivitách spojených so snehom z nich môžete vyťažiť ešte viac. Ako?

Lyže a snowboard

Pri zaznamenávaní lyžovania a snowboardingu hodinky sledujú prejdenú vzdialenosť, čas, klesanie, rýchlosť (maximálnu, minimálnu, priemernú a aktuálnu) a tepovú frekvenciu. Okrem toho s nimi máte „v merku“ aj teplotu a nadmorskú výšku. Zobrazenie týchto údajov si môžete prispôsobiť podľa seba, tak ako aj pri ostatných aktivitách. Vďaka funkcii auto štart hodinky automaticky sledujú vaše zjazdy – či sa pohybujete smerom hore alebo dole, či je aktívny akcelerometer. Spoznajú, či ste momentálne na lanovke alebo na vleku, či sa spúšťate dole. Keď idete hore, odpočítavanie času sa zastaví. Keď sa začnete pohybovať zjazdovkou dole, odpočítavanie sa opäť spustí, a ak sa v priebehu zjazdu zastavíte, na čas aktuálneho zjazdu to nemá vplyv.

TIP:

Tieto aktivity majú dve základné obrazovky – aktuálny zjazd a všetky zjazdy. Aktuálny zjazd zobrazuje čas, vzdialenosť, klesanie a rýchlosť. Všetky zjazdy namiesto času zobrazujú počet zjazdov. Vyššie rady hodiniek zobrazia na displeji aj mapy lyžiarskych stredísk s jednotlivými trasami a vlekmi.

Bežkovanie

Prečo je dobrá kooperácia hodiniek pri bežkovaní/bežeckom lyžovaní? Základné nastavenie obrazovky zobrazuje vzdialenosť, čas a rýchlosť. Na druhej obrazovke uvidíte celkové stúpanie a nadmorskú výšku a na tretej tepovú frekvenciu. Opäť platí, že tieto údaje si môžete nastaviť, ako vám to vyhovuje.

Zaujímavou funkciou pri tejto aktivite je meranie výkonu, ktoré získate v kombinácii s hrudným pásom HRM Pro. Ide o analógiu s bežeckým výkonom. Bežkovanie je náročný šport (najmä na zvládnutie techniky, ale nielen v súvislosti s tým) a získaná metrika môže pomôcť vášmu tréningu a využitiu energie. Hodinky a hrudný pás spolupracujú, pričom to funguje podobne ako wattmeter, ktorý meria výkon na bicykli.

Z priameho merania získate presný údaj nezávislý od vonkajších podmienok, ako sú stúpanie či poveternostné podmienky, ktoré by mohli meranie skresliť. Algoritmus výkonu funguje v prípade bežkovania tak, že deteguje fázu kĺzania a vypočíta koeficient trenia na základe rýchlosti a zmien stúpania. Ak je fáza kĺzania dlhšia, upraví koeficient trenia. Podobne ako pri bicyklovaní si zároveň môžete nastaviť výkonnostné zóny. Oproti bicyklovaniu však budú vaše hodnoty o 30 až 40 % nižšie.

Backcountry snowboard a voľné lyžovanie

Pre tých, ktorí netúžia po davoch v lyžiarskych strediskách, je voľné lyžovanie a backcountry snowboard – aktivity ponúkajúce podobné metriky na sledovanie ako pri klasickom lyžovaní a snowboardingu. Pred ich spustením sa vás hodinky spýtajú, či začínate aktivitu výstupom alebo zostupom. Medzi zostupmi a výstupmi môžete jednoducho prepínať tlačidlom. Prvá obrazovka zobrazuje aktuálny výstup/zostup a jeho vzdialenosť, rýchlosť a čas. Druhá ukazuje celkový čas, denný čas, čas západu slnka a vašu tepovú frekvenciu. Tretia obrazovka zobrazuje údaje o vašej polohe a štvrtá údaje o vašom poslednom výstupe/zostupe.

TIP:

Naplánujte si lyžovačku vďaka predinštalovaným mapám Garmin SkiView. Napríklad séria hodiniek Fénix ponúka špecifické mapy lyžiarskych centier s označenými zjazdovkami aj podľa náročnosti.

Snežnice

Hodinky počas aktivity snežnice zaznamenávajú stúpanie a klesanie, čas a vzdialenosť, tepovú frekvenciu. Okrem týchto údajov nájdete na prvej obrazovke aj denný čas. Druhá obrazovka zobrazuje mapu, s ktorou môžete manipulovať.

Funkcie, ktoré využijete pri zimných aktivitách

• Pulzový oxymeter

Slúži na neinvazívne meranie saturácie kyslíka v krvi (SpO2). Niektoré zariadenia Garmin ju dokážu determinovať, a to cez presvietenie pokožky LED diódami, pričom sa využíva červené LED svetlo. Hodnota saturácie by mala byť 95 % a viac, ale môže ju ovplyvniť nadmorská výška, aktivita a celkové zdravie. Obzvlášť pri športe, akým je voľné lyžovanie, je dôležité poznať túto hodnotu. Nízke hodnoty kyslíka v krvi (hypoxémia) môžu spôsobiť bolesť hlavy, dýchavičnosť a ovplyvniť funkciu srdca a mozgu – chceme predsa, aby zimné aktivity v prírode boli čo najbezpečnejšie.

• Mapovanie

Funkcia mapovania a navigácie môže byť obzvlášť nápomocná pri samostatných zimných športoch, akými sú voľné lyžovanie či bežkovanie. Na mape si určíte východiskový bod a cieľ. Mapa je farebná a prehľadná, s topografickými kontúrami, bodmi záujmu, mapami zjazdoviek a golfových ihrísk. Vďaka tejto funkcii môžete nájsť cestu späť počas fujavice či turistický chodník pod snehom. Dokážete ju otvoriť z menu každej aktivity.

• Predpoveď počasia

Sledujte predpoveď počasia na aktuálny deň, na najbližších 12 hodín a najbližšie 3 dni či rosný bod, vlhkosť a UV index. Funkcia je pri zimných športoch praktická, keďže vás upozorní napríklad na búrku. Funkciu upozornenia nájdete v nastaveniach barometra v aplikácii Garmin Connect. Stačí prejsť do časti nastavenia zariadenia a do kategórie snímače a doplnky. Pri sledovaní barometrického tlaku a nadmorskej výšky cez výškomer sa tak dokážete vyhnúť potenciálnej lavíne.

• LiveTrack

Ak sa vyberiete do prírody športovať sami, nezabudnite využiť funkciu LiveTrack. Vaši blízki môžu sledovať vašu polohu, ale aj metriky vašej aktivity. Na jednej strane tak bez zbytočného vypisovania a vyvolávania dávate o sebe vedieť, že ste v poriadku, a na druhej strane sa ešte aj môžete pochváliť výkonom. Nastavenia tejto funkcie nájdete v aplikácii Garmin Connect cez viac ➡ bezpečnosť a sledovanie. V časti zdieľanie udalostí naživo si pridáte príjemcov a potom v časti LiveTrack spustíte sledovanie, ktoré je príjemcom dostupné po spustení aktivity.

TIP:

Cez nastavenia bezpečnostných funkcií si môžete pridať núdzové kontakty. Jednou z funkcií hodiniek Garmin je detekcia pádu – v prípade núdze odošlú hodinky vybraným kontaktom správu. Na dosiahnutie správneho fungovania si musíte hodinky spárovať so smartfónom a aplikáciu Garmin Connect treba mať spustenú na pozadí.

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: