Táto šialená doba zrovna nepraje novým zaujímavým aktivitám. Dobrou správou je, že vám necháva nejaký čas pre seba. Čo tak využit tento čas na povenovanie sa svojej postave, alebo nebodaj uvrhnúť svoju kondíciu do nevídanej úrovne, ktorú si vzdialene pamätáte z veku 16 rokov?

Beh je aktivita, ktorou môžete vonku stráviť čas so zaujimavým cieľom, nepotrebujete hromadu špeciálneho vybavenia a môžete začať hneď. Článkov a návodov ako začať nájdete aj dva internety, ale my sme si pre vás pripravili miniseriál, kde vám dôležité fakty podáme jednoducho polopate. Ak sa spýtate: “A načo fakty, veď je to beh”? Odpovieme: “ A nerobíte radi veci efektívne?”

Časť prvá: Bežecká forma/technika.

Prečo forma? Technika, alebo aj to, ako pri tom vyzeráte, je dôležitá hneď z dvoch dôvodov. So správnou bežecku formou bežíte efektívnejšie, to znamená dlhšie a ďalej s vynaložením rovnakej energie. A celkom dôležitý faktor – predchádzate potencionálnym zraneniam.

Ako na to? V skratke, mali by ste stáť vo veľmi jemnom predklone, uši nad plecami, plecia nad bokmi a boky nad miestom, kde dopadáte. Ruky sa pohybujú nad úrovňou pása. Z meratelných hodnôt bude pre vás na začiatok najzaujímavejšia kadencia (počet krokov za minútu), ktorá ovpyvňuje veľa ďalších faktorov. 

Prečo tá magická kadencia? Ak je vaša kadencia niekde na úrovni 160 a nižšie, pravdepodobne sa pri behu odrážaťe silno, vysoko a ďaleko. Noha, na ktorú dopadáte je ďaleko pred vami (vašim ťažiskom), tým pádom berie riadnu dávku záťaže pri každom dopade. Okrem toho, že vás takéto “skoky” stoja veľa energie, dopadová noha to môže pekne schytať. To ako ju vystriete pred seba, prirodzene zbrzďuje váš pohyb, na vaše kĺby pôsobia veľké nárazové sily, nehovoriac o riziku, že môžete krivo dopadnúť. Vyššia kadencia je naopak sprievodným javom pozitívnych faktorov. Nemusí automaticky znamenať vyššie tempo, ale kratšie kroky na ktoré vyvíjate menšiu energiu a  dopadáte pod seba s menšou záťažou na pohybový aparát. Menšie kroky sa odrazia aj na dobe kontaktu so zemou a menšej vertikálnej oscilácií a váš beh má zrazu vyššiu dynamiku. Ideálna kadencia by mala byť na úrovni +-180 krokov za minútu. Vyššie osoby majú tendencu mať nižšiu kadenciu.

Zmerať kadenciu (počet krokov oboma nohami za minútu) vám dokážu vybráte modely hodiniek Garmin. Ak vás zaujímajú aj ostatné bežecké metriky, použite hrudné pásy HRM RUN, alebo HRM PRO, či HRM TRI pripojené k hodinkám.

Ak predsa len uprednostňujete behanie s optickým pulzomerom na zápästí, perfektné riešenie pra vás bude Running Dynamics Pod, ktorý si jednoducho pripnete na bežecké nohavice.

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: