Naše telá fungujú presne ako mobilný telefón. Čím viac ho používate, tým skôr vybijete batériu. Čím viac stresu a aktivity máte vo svojom živote, tým rýchlejšie miniete svoje enegetické zásoby.

Body Battery™, (algorytmus od spoločnosti Firstbeat) zobrazuje koľko „paliva zostáva vo vašej osobnej nádrži“ Je to jednoduchá pomôcka, ktorá vám pomôže pospájať súvislosti medzi stresom, regeneráciou, spánkom a fyzickou námahou. Čím vyššie je číslo  (0-100), tým vyššia je schopnosť sústrediť sa, zdolávať výzvy vášho každodenného života a vrátiť sa späť k normálu.

Spánok a relaxácia dopĺňajú stav vašej Body Battery. Fyzická aktivita a záťaž (pozitívna aj negatívna) zase z tejto zásoby uberajú.

Vedecký základ pre Body Battery pochádza z interpretácie zmien intervalov medzi jednotlivými údermi vášho srdca. Tieto odhaľujú pochody vegetatívnej nervovej sústavy (sympatická- boj alebo ústup a parasympatická-pokoj a trávenie).

Telo je na to, aby sme ho používali.

Keď sa vrátime k tej analógii s telefónom, nepoužívať ho mu výdrž batérie nepredĺži v užitočnom ponímaní. To isté platí pre ľudský organizmus, fyzická a psychická záťaž je pre nás dobrá, samozrejme do určitej miery. Zdravý prístup životnému štýlu neznamená, že budeme mať  Body Battery plnú celý deň. Míňanie“ energie je predsa prirodzené.

Keď máte batériu plnú, všetky aktivity a výzvy môžete vykonávať so sebaistotou. A v noci sa spoľahnite na dobrý spánok, ktorý batériu dobije.

Samozrejme má každý z nás iné povinnosti, prácu, záujmy a naše mentálne a fyzické zdroje sú obmedzené. Body Battery vám pomôže rozoznať  tie kritické body a urobiť malé zmeny vo vašom dni, aby ste si s výzvami poradili v optimálnom nasadení.

1. Body Battery je nabitá po nočnom odpočinku. 2. pracovný deň a večerné cvičenie ju postupne vybije. 3. Postupné dobíjanie počas kvalitného spánku. 4. Deň plný stresu nasledovaný intenzívnym cvičením. 5. Prílišná záťaž počas dňa znamená poimalšie nabíjanie počas noci. 6. Malé zdriemnutie počas dňa udrží úroveň batérie. 7. menej intenzívny deň prispel k tomu, že sa batéria lepšie dobije počas noci. 8. pitie alkoholu 9. Odbúranie alkoholu vás pripraví o veľa energie a zpomalí regeneráciu počas noci.
5 dôvodov prečo vaša Body Battery ukazuje nízke číslo.

Nie je nič divné nato, že niekedy máte čísla riadne nízke, obzvlášť ak chápete, že je to kvôli tomu, že ste podali veľký výkon. ALe ak sa to stáva príliš často, je na čase zistiť prečo a urobiť zmeny vo vašich zvykoch.

1. Vaše každodenné nasadenie je príliš vysoké. Celkový stres sa dokáže prejaviť. Ak máte v práci rušný deň, potom letíte rýchlo vyzdvihnúť deti a nakúpiť a bez zastavenia sa ponáhľate na vysoko intenzívny tréning, vaša batéria sa vyprázdni ešte dosť rýchlo. Je dobré si uvedomiť, že aj pri veciach, ktoré vás tešiavaše telo podáva výkon. Hračť sa s deťami , alebo ísť na koncer z vás môže vysať pozoruhodné množstvo energie.

2. Nedostatočný spánok.  Vaša najlepšia možnosť ako nabiť na maximum. Je veľký rozdiel medzi 90 a 60 pri rannom vstávaní a iste to pocítite aj počas celého dňa. Zlepšením svojich návykov chodenia do postele spravíte enormnú zmenu na kvalitu vašej regenerácie a čísle Body Battery.

3. Vaša kondícia zaostáva za vašou snahou. V čím lepšej kondičke ste, tým viac stresu a fyzickej záťaže znesiete. Najlepším meradlom vašej fyzickej kondície je Vo2 max. AK ste na tom dobre, tak vám rýchla prechádzka zoberie len minimum batéria, ale ak ste na tom horšie, tak to pre vás môže znamenať prudký pokles. Takže, čím vyššia je vaša hodnota Vo2 max, tým intenzívnejšiu záťaž znášate s minimálnym dopadom na vašu batériu.

To isté platí aj pre psychickú záťaž. Je vedecky dokázané, že telesná kondícia priamo vplýva na schopnosť tela vysporiadať sa so stresom a predchádza syndrómu vyhorenia. (Gerber et al., 2013). Ľudia s lepšou kondíciou zažívajú menej stresu počas pracovného dňa a majú lepšiu regeneráciu počas spánku. (Teisala et al., 2014).

4. Pijete alkohol. Alkohol je veľká záťaž pre vaše telo. Odbúranie alkoholu vás stojí veľa energie a má nepriznivý vplyv na kvalitu vášho spánku. Nedávna štúdia z reálneho sveta ukazuje, že ak sa vyhnete drinku na dobrú noc, podstatne zlepšíte šancu na svoju regeneráciu. (Pietilä et al., 2018).

5. Ste unikátny. Existuje určitý stupeň individualnej variácie v tom, ako naše telá znášajú záťaž. Po rovnakom dni, sa môže nikto ocitnúť na pokraji svojich síl a niekto má ešt polovicu batérie na večerné aktivity. Pre niekoho môže byť riadenia auta vysoko stresujúci moment a pre iného moment relaxácie na ceste domov.

Body Battery™ prináša prehľad do toho, ako sa vaše telo vyrovnáva so záťažou a umožňuje vám urobiť pozitívne zmeny vo vašich zvykoch týkajúcich sa práce, tréningu a spánku.

zdroj: Riikka Lamminen

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: