Pri vode, vo vode či na vode – leto je obdobie, ktoré sa s týmto živlom neodmysliteľne spája. Čoraz viac to platí aj pre paddleboarding. Či sa vyberiete k jazeru, k rieke alebo k moru, zaujímavá športovo-relaxačná aktivita na vás bude číhať. A to je dobre! Zabaví sa pri nej celá rodina, no zároveň vám umožní poriadne si zamakať.

Paddleboarding je vodný šport, ale tiež rekreačná aktivita, pri ktorej stojíte na doske a pohybujete sa pomocou dlhého pádla, ktorým zaberáte do vody. Toto je základné využitie paddleboardu, no používa sa napríklad aj na cvičenie jogy, pilatesu či na rybárčenie. Paddleboarding zlepšuje stabilitu a koordináciu, posilňuje nohy, svaly stredu tela, ktoré potrebujete na udržanie rovnováhy, no najmä vrchnú časť tela, ktorá zaberá pri pádlovaní. V závislosti od intenzity pádlovania môže ísť o kondičný tréning, ale aj o vyhliadkovú jazdu, ktorú zvládnu aj menej fyzicky zdatní jedinci, taktiež deti alebo seniori.

Výbava pre každého

Ak si chcete tento zaujímavý šport vyskúšať, paddleboard nemusíte kupovať. Na začiatok si ho zapožičajte. Táto možnosť je dostupná pri väčšine vodných plôch. Ak už paddleboardingu naplno prepadnete, individuálne preferencie týkajúce sa vlastnej dosky budete mať lepšie špecifikované. V oboch prípadoch je však dobré vyznať sa v tom, čo paddleboardový trh ponúka – vďaka tomu si čo najlepšie vyberiete správny tvar a rozmer dosky, ako aj veľkosť pádla.

To by malo byť o 10 až 20 cm dlhšie ako vaša výška (príliš krátke spôsobí, že si budete namáhať chrbát, pri veľmi dlhom zase ramenné kĺby). Výhodou teleskopických pádiel je ich nastaviteľnosť na rozličné dĺžky a skladnosť. Pevné pádlo zasa poskytuje väčšiu stabilitu.

Typy paddleboardov:

  • Univerzálnym a najviac používaným tvarom je tvar allrounds oboma koncami zaoblenými, vďaka čomu je pomerne stabilný. Má všestranné využitie, vhodný je najmä na rekreačné Tento tvar volí väčšina začiatočníkov, rodiny s deťmi, no siahajú po ňom aj tí, ktorí nepotrebujú lámať rekordy a chcú si zacvičiť priamo na vodnej hladine. Jeho dĺžka sa vyberá podľa hmotnosti používateľa, zväčša je to od 300 do 330 cm pri šírke 75 – 85 cm a výške 11 – 15 cm.
  • Označenie touring majú dlhšie dosky s užšou špičkou. Tieto typy sú rýchlejšie a používajú sa v prípade, že chcete prekonávať väčšie vzdialenosti na pokojnejších vodách. Zabezpečia vám po nich plynulý presun, a to aj v prípade, že na jednom paddleboarde bude viac ľudí – tento typ má veľkú nosnosť a malú „pretáčavosť“. To znamená, že môžete robiť viacej záberov pádlom na jednej strane, čo pri dlhšej trase oceníte. Typické rozmery majú dĺžku od 330 do 365 cm, šírku 78 – 86 cm a 15 cm výšku.

TIP:

Ak sa vyberiete na paddleboardovú výpravu, užitočným pomocníkom môžu byť ABC senzory, ktorými sú vybavené napríklad smart hodinky Garmin radu Fénix. Poskytujú relevantné informácie v reálnom čase. Vstavaný výškomer poskytuje údaje o nadmorskej výške na presné sledovanie stúpania a klesania, zatiaľ čo barometer možno použiť na predpovedanie zmien počasia zobrazením krátkodobých trendov tlaku vzduchu. Digitálny kompas vám pomôže pri orientácii v teréne. Ak chcete pádlovať na konkrétne miesto alebo sa neskôr vrátiť do určitej lokality, užitočné bude aj nastavenie trasy a trasových bodov.

  • Pre tých, ktorí si chcú dať skutočne do tela, je určená dlhá a úzka športová doska s názvom race, umožňujúca kondičné a vytrvalostné tréningy, prípadne závody. Je určená pre pokročilejších či ambicióznejších jazdcov. To znamená aj pre tých, ktorí s paddleboardingom síce len začínajú, ale majú bohaté skúsenosti s inými športmi. Tento tvar dosky patrí k najdlhším a najužším, zväčša od 380 do 426 cm a 58 – 74 cm pri výške 15 cm.
  • Základné typy paddleboardov rozširujú aj mnohé iné modely, napríklad yoga (primárne určená na cvičenie, s úchytmi a rúčkami po obvode dosky), windsup (s možnosťou pripojenia plachty a pocitového priblíženia sa k windsurfingu), wave (špeciálne prispôsobený na jazdu na vlnách), mega paddleboardy a pod. Niektoré modely sú dokonca vhodné aj na chytanie rýb.

Na čo myslieť okrem základnej výbavy?

Ochrana pred slnečným žiarením či ochrana vašich osobných vecí – nepodceňujte ani prípravu. Pokrývka hlavy, slnečné okuliare, opaľovací krém a nepremokavý vak, ktorý ochráni váš smartfón, doklady či peňaženku, vám pomôžu predísť prípadným nepríjemnostiam. So športovými hodinkami Garmin vám nehrozia (modely sú vodotesné, s vyššími produktovými radmi sa môžete bez obáv aj potápať). Vítaným bonusom je, že zatiaľ čo váš smartfón bude bezpečne odložený v nepremokavom vaku, vy budete dostupní. Notifikácie o hovoroch, textových správach, e-mailoch či správach na sociálnych sieťach uvidíte na hodinkách.

TIP:

Naboso a v plavkách – v lete jasná voľba. Alternatívou je funkčné rýchloschnúce tričko s UV ochranou ako prevencia spálenia sa. V chladnejšom období oceníte neoprénové topánky a obleky, ktoré vás zahrejú. Ten, kto sa cíti vo vode neisto, si môže zaobstarať záchrannú vestu a pri divokejšom teréne aj prilbu. Za poistný remienok, vďaka ktorému vám paddleboard neutečie, sa možno poďakujete. 

S inštruktorom či bez?

Paddleboarding je o skúšaní. Spočiatku sa možno budete cítiť neisto a je možné, že niekoľkokrát skončíte vo vode. No a? Patrí to k tomu. Dobrá rada – začnite v sede či v kľaku a pádlujte rukami. Keď naberiete istotu, postavte sa a chyťte do ruky pádlo. Najskôr je to viac-menej o vašej trpezlivosti, neskôr o vytrvalosti a šikovnosti. Ak sa chcete naučiť ovládnuť dosku čo najrýchlejšie a najlepšie, rady skúsených inštruktorov sa hodia.

Naučia vás základný postoj a základné manévre. Dajú vám viac ako len tipy na správne pádlovanie či postup, ako sa dostať späť na paddleboard, keď z neho spadnete. Skúsenejším pomôžu zefektívniť techniku pádlovania a popracovať na rýchlosti. Ak však túto aktivitu beriete výhradne rekreačne, vystačíte si aj sami. Napokon, metóda pokusu a omylu môže byť oveľa zábavnejšia. S funkciou paddleboard obzvlášť. S Garminom môžete zaznamenávať svoj výkon a sledovať progres aj pri tejto špecifickej a čoraz obľúbenejšej aktivite.

TIP: 

Funkciu paddleboard nájdete napríklad v modeloch Garmin Venu, v nových produktových radoch Forerunner, v hodinkách Garmin Instinct, Garmin Instinct 2 či Fénix.

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: