Radíte sa medzi skúsených rybárov alebo s rybolovom len začínate? V oboch prípadoch sa vám môže hodiť kvalitný sonar. Na používanie jednoduché, na lov mimoriadne prínosné zariadenie prezradí, kde sa nachádzajú ryby, ale aj čo sa skrýva pod vodnou hladinou. Nahadzujte ďaleko, lovte hlboko – už sa vám nestane, že celý deň nezaberie ani jedna ryba.

Prečo využívať sonar na ryby?

Mnohí rybári si myslia, že sonar je zbytočnosť, pričom to najlepšie miesto na rybolov dokážu nájsť na základe vlastnej intuície. Nepochybne, pokiaľ hrá v ich prospech dostatok skúseností a veľmi dobre poznajú vody v okolí. Čo však v prípade, že sa vyberiete chytať ryby na miesta, kde ste nikdy predtým neboli? Vtedy stanovenie ideálnej lokality nemusí byť také jednoduché. Alebo môže – vďaka skenovaniu polohy rýb a štruktúr vo vode.

Rybárske sonary sú istota v známych aj neznámych vodách. Vynikajúco poslúžia, aj keď budete loviť v kalných a hlbokých vodách, ktoré znemožňujú dobrý výhľad pod hladinu. Skvelé využitie nájdu v sladkej aj morskej vode, dokonca aj pri lovení rýb pod ľadom. Keď už je reč o ľade, sonar môžete využiť aj na kontrolu teploty vody.

Vedeli ste, že:

Sonar vám pomôže nielen pri vyhľadávaní rýb, ale aj pri skenovaní potenciálnych prekážok pod hladinou – zobrazuje štruktúru s ostrými detailmi. Pri plavení sa neznámymi vodami tak môžete mať istotu, že do ničoho nenarazíte. Vyberať si môžete z ľahko interpretovateľných režimov. Skúste napríklad zapnúť ikony rýb a zobraziť grafické obrázky cieľových rýb s údajmi o ich hĺbke – budete presne vedieť, kam máte hodiť vlasec.

Zapamätajte si tie najlepšie lokality

Keď raz nájdete dokonalé miesto na lov rýb, neznamená to, že sa naň automaticky vrátite aj druhýkrát, hoci by ste chceli. To sa vám vďaka sonarom Garmin s GPS nestane. Umožnia vám opätovne a hlavne presne nájsť hľadanú lokalitu. Môžete si v nich totiž ľahko vytvárať body trasy. V neznámych vodách vám teda pomôžu bez problémov nájsť cestu do východiskového bodu záujmu.

TIP:

Sonar Striker Cast GPS prenáša a zobrazuje sonar na jednoduchom rozhraní aplikácie v smartfóne. Stačí si stiahnuť aplikáciu a spárovať ju so sonarovou jednotkou. Zabudované GPS umožňuje vytvárať vlastné rybárske mapy Quickdraw s 0,3-metrovými obrysmi na zapamätanie si skvelého miesta na rybolov.

Ako funguje rybársky sonar?

Rybárske sonary sa v zásade skladajú z dvoch hlavných komponentov:

  • Sonda – malý snímač fungujúci na pomerne jednoduchom princípe. Vysiela ultrazvukové vlny s určitou frekvenciou, ktoré sa odrážajú od predmetov pod vodnou hladinou vrátane rýb. Následne putujú späť do sondy. Tá ich zaznamená a dáta posiela do sonaru, kde sú spracovávané a vyhodnocované.
  • Sonar – pomerne komplexné zariadenie, ktoré vyhodnocuje údaje zo sondy. Pokročilejšie sonary sú vybavené veľkým displejom zobrazujúcim dianie pod hladinou. Vedia automaticky detegovať ryby, pričom môžu byť vybavené GPS funkciou a ďalšími pokrokovými funkcionalitami uľahčujúcimi rybolov aj v náročných podmienkach.

TIP:

Sondy Garmin sú súčasťou vybraných modelov sonarov, avšak k dispozícii sú aj samostatné sondy pre vášnivých i náročných rybárov. Lovenie rýb na malom jazere alebo v oceáne – jednotlivé verzie sú prispôsobiteľné nielen zvoleným podmienkam, ale aj vašim potrebám.

Aký sonar na ryby si vybrať?

Budete ho využívať pri love z brehu alebo z lode? Podľa toho si zvolíte buď kompaktný nahadzovací model, alebo verziu so sondou inštalovanou na trup plavidla. Jedným z najdôležitejších parametrov sonarov je frekvencia. Podstatný je aj hĺbkový rozsah spolu so sonarovým pokrytím. To je často definované maximálnymi uhlami, pod ktorými sonda vysiela signál.

Vedeli ste, že:

Rozlíšenie a farebnosť displeja sonaru ovplyvňujú, ako detailne budete môcť sledovať situáciu pod hladinou. Vplyv na dobrú rybačku so sonarom má aj jeho výdrž batérie. Ani jednoduché modely Striker vás v tomto nesklamú – zariadenie Striker Cast sa automaticky zapne, keď pláva vo vode, a vypne, keď nie. Vnútorná batéria nabíjateľná cez USB vám umožní vydržať viac ako 10 hodín medzi jednotlivými nabitiami.

Sonary pre začiatočníkov aj pokročilých

Sonary Garmin Striker Cast

Ak hľadáte jednoduchý sonar na ryby na udicu, siahnite po modeli Striker Cast. Pokročilejšou verziou je typ s GPS funkciou. Produktový rad nahadzovacích sonarov poslúži pri lovení rýb z brehu. Rýchlo si ich spárujete s aplikáciou v smartfóne, v ktorej uvidíte obraz spod hladiny. Vyberať si môžete z viacerých zobrazení. Vysielanie sonarových dát prostredníctvom bluetoothu funguje až do vzdialenosti 60 metrov. Robustné puzdro má vodotesné a nárazuvzdorné vyhotovenie IPX6 & IPX7, aby odolávalo nepriaznivým podmienkam na vode aj pri nízkych teplotách. Verzia Garmin Striker Cast GPS umožňuje vytvárať aj vlastné mapy hĺbkových vrstevníc.

Sonary Garmin Striker Vivid

Pri lovení z lode sú skvelou voľbou modely Garmin Striker Vivid. Tie sú dostupné vo verziách 4cv, 5cv, 7cv, 7sv a 9sv. Využívať môžete nielen tradičný sonar Garmin CHIRP, ale aj skenovací sonar CHIRP ClearVü. Verzie s označením „sv“ disponujú aj sonarom CHIRP SideVü, vďaka čomu poskytujú dokonalý výhľad pod hladinu.

Jednotlivé typy sa líšia veľkosťou, rozlíšením displeja a niektorými funkciami. Všetky však ponúkajú vysoko citlivé GPS s možnosťou značenia bodov cesty a široký výber farieb. Modely Vivid 7 a 9 sú navyše vybavené aj možnosťou wi-fi pripojenia.

TIP:

Najnáročnejším požiadavkám profesionálov vyhovejú sonary Garmin ECHOMAP. Tie sú dostupné vo viacerých modelových variantoch a disponujú pokrokovými technológiami.

Pochváľte sa výnimočnými úlovkami a posuňte rybačku na inú úroveň. So sonarmi Garmin je rybárčenie aj naďalej oddychovou a vášnivou záležitosťou, no navyše aj zábavnejšou a efektívnejšou.

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: