Toto sú veci, ktoré môže urobiť úplne každý, aby si udržal dobrú imunitu. Nevyžaduje si to vôbec nič špeciálne okrem vášho zodpovedného prístupu.

Spánok je prioritou 

Vyrovnávanie sa s okolitým prostredím je pre telo rovnako náročné ako fyzická aktivity. Preto platí, že organizmus podá v tomto smere lepší výkon, ak bude kvalitne zregenerovaný. V období homeoffice sa môže jednoducho stať, že sa zmení vaša denná rutina a zdravé návyky týkajúce sa spánku idú bokom. Dodržujte pravidelnú dobu ukladania sa na spánok a vstávania. Obmedzte aktivity a konzumáciu bezprostredne pred spánkom. Sledujte zmenu na vašom spánkovom rytme. Spánok je vaša najdôležitejšia povinnosť.

Redukcia záťaže

Stres-záťaž, či už psychickú alebo fyzickú v tomto období držte na nižšej úrovni. Máte pres sebou náročnu úlohu? Uistite sa, že po nej bude nasledovať relaxácia. Netlačte príliš na pílu. Po každom výkone (mentálnom/telesnom) umožnite telu, aby sa s ním vyrovnalo.

Úroveň stresu a regenerácie si dokážete dobre sledovať aj prostredníctvom funkcie BODY BATTERY o ktorej sme písali článku TU 

Nezanedbávajte pohyb

Pohyb je úplne prirodzenou a dôležitou súčasťou nášho života. Udržanie dobrej cirkulácie krvi pomáha telu fungovať efektívnejšie. Sledujte svoju aktivitu počas dňa. Možno máte obmedzenejšie možnosti, ale stále nejaké máte. Znovu si zapnite upozornenie na pohyb. To otravné “hýbte sa!” Vám teraz príde vhod, aby ste sa počas dňa pravidelne postavili a rozhýbali krv v každej bunke. Ak neurobíte veľa krokov, snažte sa sledovať aspoň minúty intenzívneho cvičenia počas celého týždňa.

Ste to, čo jete

Túto tému asi nebudeme veľmi rozpisovať, zaoberá sa ňou celý dav špecialistov. Len pripomenieme význam vitamínu D. Nízky obsah vitamínu  D je zapojený do patofyziológie mnohých ochorení, napr. aj astmy a alergie, ktoré v tomto období postihujú dýchycí trakt množstva ľudí. Nemusíte to riešiť len prípravkami z lekárne, naštastie sio vie telo vyrobiť Déčko pobytom na slnku. Choďte von, ale REŠPEKTUJTE NARIADENIA O NEZDRUŽOVANÍ SA ! Prechádzať sa a dokonca športovať vonku môžete, ale vyberajte si na to nefrekventované miesta. Ak prídete na svoje obľúbené miesto a niekto cudzí/známy tam už je, pridať sa nie je dobrý nápad.

Ukazovateľ blížiacich sa problémov

Jarné obdobie je okrem dlhších dní a oteplenia sa aj nositeľom množstva ochorení dýchacích ciest. Spúšťajú sa alergie a vo vzduchu tak, ako každý rok, kolujú rôzne (chrípkové) vírusy. Ak zachytíte prvé príznaky čo najskôr, viete sa s nimi lepšie popasovať a zabrániť prenosu na vašich blízkych.

Veľa modelov fitnessšportových hodiniek Garmin dokáže merať variabilitu pulzu HRV (vysvetlenie variability nájdete aj v tomto článku tu) Táto hodnota je z klinického prostredia známa tým, že dokáže odhaliť prichádzajúcu chorobu ešte pred tým ako sa objavia prvé príznaky. Meranie vykonajte podľa pokynov na zariadení. Na hodinkách hladajte aplikáciu  Ďalším dobrým ukazovateľom toho, že sa niečo deje je nárast pulzovej frekvencie v pokoji. Ak zaznamenávate nárast o 10 úderov je to náznak toho, že telo s niečim zápasí.

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: