Športové hodinky prinášajú používateľom nálož informácií a štatistík o ich zdravotnom stave a telesnom výkone. Výstupy pochádzajú priamo z údajov o srdcovej frekvencii alebo ich následnej analýzy v kombinácii s ďalšími metrikami. Hovoríme o funkciách ako sledovanie stresu počas dňa, Body Battery, dychová frekvencia, sledovanie spánku, výpočet spálených kalórií. Srdcová frekvencia, ktorú zaznamenáva snímač tepu, odhaľuje i podrobnosti o vašej kardiorespiračnej kondícii – VO2Max –, keď je kombinovaná s údajmi o behu alebo cyklistickom výkone (na kompatibilných zariadeniach, ktoré túto fičurku podporujú).

Hodinky, ktoré merajú tep – detekcia vášho srdca

Hodinky, ktoré merajú tep, a tak ponúkajú celodenné zdravotné a športové informácie, sa spoliehajú na technológiu Garmin Elevate™. Ide o optický senzor zabudovaný na ich zadnej strane. Ten deteguje srdcovú frekvenciu osvetlením pokožky zeleným svetlom, ktoré je odrážané červenými krvinkami v krvných cievach kože.

Srdce pumpuje krv do obehového systému tela. Cyklus tohto pulzujúceho prietoku krvi je srdcová frekvencia známa aj ako pulz, ktorý možno zmerať. Snímač tepu na hodinkách, resp. pulzomer meria srdcovú frekvenciu priamo na vašom zápästí.

Ako funguje pulzomer Garmin

Pulzomer Garmin funguje na dvoch rôznych frekvenciách snímania. Počas obdobia nízkej aktivity alebo odpočinku senzor pracuje v režime nízkofrekvenčného snímania. Na vyššiu frekvenciu sa prepne, hneď ako zistí zvýšenú fyzickú aktivitu, takže bez ohľadu na to, či vykonávate intenzívne cvičenie alebo odpočívate, funkcie snímania pokračujú v nepretržitej prevádzke a s neustálou presnosťou počas celého dňa. Tým máte k dispozícii informácie nielen o tepovke počas športovej aktivity, ale napríklad aj dáta 7-dňového priemeru srdcového tepu v pokoji. Hodinky vám v tomto smere dokážu pomôcť v prípade zdravotných komplikácií.

TIP:

Podržte tlačidlo UP MENU – Zdravie a wellness – Srdcový tep – Upozornenie na nezvyčajný srdcový tep a nastavte si upozornenia na jeho vysokú alebo nízku hodnotu, ktorá by vám mohla priniesť nepríjemné komplikácie.

Typický rozsah priemerného tepu v pokoji (RHR, angl. resting heart rate) u dospelého človeka sa pohybuje medzi 60 a 100 údermi za minútu, ale u trénovaných športovcov môže byť tento rozsah nižší, často medzi 40 a 60 údermi za minútu.

hodinky na meranie tepu - štatistiky srdcového tepu v pokoji

Aby boli dáta čo najpresnejšie

Aby snímač tepovej frekvencie dodal čo najpresnejšie dáta, dodržiavajte niekoľko jednoduchých zásad:

  1. Poloha hodiniek

Zariadenie by malo byť umiestnené tesne nad zápästím, ale nie priamo na ňom.

  • Trik, pomocou ktorého si overíte, či máte hodinky nasadené správne: ruku nastavíte do kľukovej pozície. Ak vás hodinky tlačia, posuňte si ich vyššie.
  1. Pevnosť prichytenia

Hodinky by mali priliehať k ruke dostatočne tesne, aby sa nehýbali počas behu alebo cvičenia a tým zabezpečili čo najpresnejšie meranie. Myslite na to, že obvod ruky sa počas dňa mení (napríklad vplyvom odvodnenia, zavodnenia tela). Večer zaspávate s pohodlne utiahnutým remienkom, ráno sa zobudíte s mierne povoleným. Je to prirodzené.

  • Pokiaľ si máte vybrať medzi veľmi utiahnutým a mierne povoleným remienkom, z hľadiska komfortu pri nosení zvoľte mierne povolenie. Pamätajte na to, že optický senzor na zadnej strane hodiniek musí byť v kontakte s pokožkou, takže až prílišné uvoľnenie remienka spôsobí výpadok alebo skreslenie meraní. Nie je to však škrtidlo, ktoré má na ruke spôsobovať nekomfort. 
  1. Starostlivosť o zariadenie

Udržujte hodinky čisté a suché, aby ste predišli podráždeniu pokožky. Ak hodinky nosíte 24 hodín denne 7 dní v týždni, t. j. aj počas kúpeľa, pričom si ich neskladáte ani kvôli vysušeniu, určite odporúčame, aby ste to hlavne z hygienických dôvodov začali robiť.

  1. Tetovanie a ochlpenie

Niektorí používatelia s tetovaním (rukávom, resp. potetovanou časťou ruky, kde nosia hodinky) zvyknú mať problém so senzorom a s kvalitou jeho snímania v dôsledku pigmentu pod kožou. Ide o individuálnu záležitosť, nie o pravidlo. Pokiaľ je to možné, pri výbere hodiniek myslite aj na odskúšanie snímania.

  • Novšie generácie senzorov Elevate™ sa s týmto problémom vyrovnajú určite lepšie než ich predchodcovia.

Rovnako individuálnou záležitosťou je aj ochlpenie na rukách. Hlavne páni sa zvyknú sťažovať, že im hodinky nedostatočne merajú tep. V tomto prípade je riešenie jednoduché – oholenie miesta, na ktorom sú umiestnené hodinky.

  1. Prekrvenie pokožky v chladnom počasí

Jeden z dôležitých faktorov, s ktorými treba rátať. Pokiaľ športujete v outdoore, počítajte s tým, že znížená teplota môže mať vplyv na presnosť merania vášho zariadenia. Prekrvenie pokožky v chladnom počasí je niečo, čo ťažko ovplyvníte, pričom u niekoho to môže spôsobiť deviáciu merania. Riešením je použiť pri športe hrudný pás.

Odosielanie tepu do iných zariadení

Vybrané rady hodiniek ponúkajú svojim používateľom možnosť odosielať prostredníctvom bluetoothu alebo ANT+ srdcový tep v reálnom čase do iných zariadení, ako napríklad do cyklopočítačov či fitnes zariadení (echo bike, rower, skierg a pod.). Funkciu ocenia aj indooroví bežci a cyklisti, ktorí chcú sledovať svoj tep na väčšom displeji alebo v prepojenej tréningovej aplikácii.

  • Na hodinkách podržte tlačidlo UP MENU Zdravie a wellnessSrdcový tepOdoslať srdcový tep a hodinky začnú vysielať dáta do najbližšieho kompatibilného zariadenia. Dlhodobé zapnutie funkcie môže mať vplyv na výdrž batérie.

TIP:

Niektoré modely hodiniek ponúkajú meranie saturácie kyslíka v krvi (Pulse Ox), pri ktorom vás hodinky doslova vyzvú na nehybnosť. Celodenné meranie saturácie má vplyv na výdrž batérie. Na hodinkách prejdite do časti Prehľady – Pulzový oxymeter – Nastavenia a zmeňte si frekvenciu merania (celý deň, počas spánku, na požiadanie). To, že hodinky merajú saturáciu, spoznáte podľa červeného svetla senzora.

hodinky na meranie tepu - pulzový oxymeter

Trochu z histórie – pokroky v meraní

Technológia optického merania tepovej frekvencie Elevate™ od svojho uvedenia na trh prešla niekoľkými generáciami vylepšení.

  1. generácia (2015)

Prvá generácia senzorov používala zelené LED svetlá a fotodiódy na meranie prietoku krvi cez zápästie, čo umožňovalo sledovanie tepovej frekvencie. Táto technológia bola základom pre zariadenia ako Forerunner 235 a Vívoactive HR. Pôvodná verzia sa zameriavala hlavne na základné meranie tepovej frekvencie počas fyzickej aktivity a denných aktivít​.

  1. generácia (2017)

Elevate 2.0 priniesol zlepšenú presnosť meraní, sledovanie variability srdcovej frekvencie (HRV) a úrovne stresu. Tento upgrade bol implementovaný v modeloch ako Fénix 5 a Forerunner 935, ktoré sa zameriavali na presnejšie sledovanie fyzickej kondície a zdravotného stavu používateľa počas celého dňa.​

  1. generácia (2019)

Nová generácia integrovala funkcie ako Pulse Ox, monitorovanie dýchania a detailnejšiu analýzu spánku. Tieto funkcie boli dôležité pre lepšie sledovanie zdravia v rôznych podmienkach vrátane vysokej nadmorskej výšky a fyzicky náročných aktivít. S novými funkciami sa používatelia stretli napríklad pri modeloch Forerunner 245 a Forerunner 945.

  1. generácia (2021)

Štvrtá generácia senzorov zdôraznila ešte lepšiu presnosť meraní a podporu pre pokročilé zdravotné metriky vrátane nepretržitého monitorovania tepovej frekvencie a sledovania úrovne stresu. Pribudla aj schopnosť merať SpO2 24 hodín denne, čo bolo užitočné pre sledovanie kyslíkových úrovní počas spánku alebo vo vysokohorskom prostredí.

  1. generácia (2023)

Najnovšia generácia bola uvedená na trh s modelmi ako Fénix 7 Pro a Epix 2 Pro. Zahŕňa významné zlepšenia v presnosti a funkčnosti. Senzory využívajú viac LED svetiel na presnejšie meranie a sú schopné detegovať ďalšie zdravotné metriky ako EKG a fibriláciu predsiení (AFib). Senzor prináša i možnosť monitoringu teploty kože.

Hodinky Garmin Epix 2 Pro

Hodinky Garmin Epix 2 Pro

TIP:

Hrudný pás poskytuje presnejšie údaje o tepe a dopĺňa ďalšie metriky, obzvlášť pre bežcov, takže môže byť v tomto smere užitočným pomocníkom. Každý, kto to s tepom na tréningu myslí vážne, by mal zvážiť jeho používanie.

Snímač tepu umožňuje dohľad nad zdravím

Snímače tepovej frekvencie v športových hodinkách v súčasnosti ponúkajú viac než len sledovanie pulzu – sú kľúčom k aktívnej starostlivosti o vlastné zdravie. Hodinky vďaka nim umožňujú detailné sledovanie reakcií vášho tela na rôzne aktivity – od každodenného stresu až po intenzívny tréning. Poskytujú tak cenné údaje na optimalizáciu vášho životného štýlu. Zo športového doplnku sa teda stáva neodmysliteľný nástroj na každodennú starostlivosť o telo, ktorý podporuje individuálny prístup k zdraviu a pohode.