Výkonnostná bežkyňa a profesionálna trénerka Romana Jančička Komárňanská o tom, prečo si beh treba zaradiť do pravidelnej výbavy, ako nadobudnúť kondičku a ako vám v tom pomôžu „garminy“.

 

O Romane v skratke:

Od baletu sa cez športový aerobik dostala až k behu, ktorý sa pre ňu stal koníčkom, vášňou, životným štýlom a zároveň živobytím. Ak si myslíte, že najľahšie na svete je naučiť sa behať, Romana Komárňanská vyvráti mýty s tým spojené.

Talentovaná bežkyňa, ktorá má na svojom konte viacero maratónov, dnes trénuje vyše 60 zverencov. Je s nimi v dennom kontakte aj s kolegyňami – s trénerkami podujatia Bratislava Marathon pripravuje v krytej športovej hale Elán tých, ktorí sa chystajú na preteky. Pri jej úspechoch ju sprevádza aj tichý spoločník, na ktorého nedá dopustiť a ktorý má značný podiel aj na jej perfektných výkonoch – Garmin.

Pohyb je pre mňa ako rodný list

Už ako trojročná začala s baletom. Potom sa v ich rodine chvíľu zdalo, že ho nahradí plávanie, ktoré mala rada a dnes ľutuje, že v ňom nemohla pokračovať. Vzhľadom na prítomnosť chlóru vo vode bývala neraz chorá, hrozilo jej časté prepichovanie nosových dutín, preto napokon od plávania upustila a zostala pri balete.

Pri spomienkach na toto obdobie priznáva, že vtedajšie baletné tréningy boli dosť tvrdé, prísne, tréneri boli striktní. „To som potom zažívala, aj keď som sa od baletu dostala ku gymnastike a k aerobiku. Dnes sú tréneri oveľa prívetivejší, doba sa mení.“

Nezabudne spomenúť, že rodičia ju do žiadneho športu nenútili, skôr ju k nemu prirodzene viedli odmalička – naučili ju lyžovať, umožnili jej navštevovať rôzne športové krúžky. „Športovcov som sledovala v televízii, čítala som si o nich rôzne motivačné príbehy. Odmala som v sebe mala akési odhodlanie venovať sa športu nie pre samotné výkony ani preto, že by som túžila patriť k špičke, ale pre radosť – proste som to chcela robiť.

Dnes si už bez neho neviem predstaviť život. Ak by som nemala počas dňa nejakú športovú aktivitu, začala by som upadať na duchu. Každý športovec to prežíva vtedy, keď nemôže trénovať alebo je zranený, je to ujma na psychike.“

Ak by som nemala počas dňa nejakú športovú aktivitu, začala by som upadať na duchu.

gymnastikou v rámci skupinových vystúpení absolvovala viacero európskych i svetových podujatí (napr. v Nemecku, Rakúsku, vo Francúzsku, v Belgicku, Portugalsku). Pre športový aerobik sa rozhodla sama. Naučil ju sebadisciplíne, pravidelnému režimu, priniesol jej nové priateľstvá. Už na strednej škole s ním žala úspechy. V roku 2007 sa zúčastnila na majstrovstvách Európy v Maďarsku (Szombathely) a začala obsadzovať popredné priečky v rámci majstrovstiev Slovenska.

Odtiaľ bol už len krok k samotnému behu, ktorý si ju získal, zdá sa, natrvalo. Preto nečudo, že jej záľuba v športe vyústila do štúdia na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave. V študijnom programe trénerstvo získala teoretické vedomosti aj praktické základy iných športových disciplín, napríklad atletiky a behu.

„Robila som štátnice zo športového aerobiku a vtedy som už mala zabehnutý svoj prvý maratón – košický.“ Mimochodom, môže sa pochváliť dokonca aj rozhodcovským kurzom zo športového aerobiku, hoci tomu sa dnes nevenuje.

Vhodný jedálniček – polovica úspechu

Jej ďalšie kroky viedli na Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre, kde si doplnila vzdelanie aj o odbor výživa, čo si dnes veľmi pochvaľuje, keďže to využíva aj ako trénerka. „Šport a výživa sú spojené nádoby. Vďaka strave viem zlepšiť svoj výkon, maximalizovať tréningový efekt, eliminovať zranenia, podporiť zdravie a imunitu. Vhodnú stravu potrebujete, aby ste mali silné a zdravé svaly.

Dievčatá zvládajú zmeny v stravovacom režime ťažšie ako muži. Mnohé robia chyby, aké som v začiatkoch robila aj ja, keď preferujú málo jedenia alebo žiadne, príp. vynechávajú niektoré jedlá. Vtedy síce môžete schudnúť, ale zároveň si môžete spomaľovať metabolizmus, nemáte energiu, športový výkon klesá.

Dôležitá je vyváženosť makroživín a mikroživín, teda cukrov, tukov, bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Keď športujem a mám vyváženú stravu, mám kvalitnejší a zdravší život. Ale ak človek musí stále sledovať a rozmýšľať, čo si môže a čo nesmie dať, je strnulý, začne priberať.

Psychika tu hrá dôležitú rolu. Strava má byť pôžitkom, nie stresorom. V tomto som zástanca zlatej strednej cesty – človek časom pri športe zistí, čo mu vyhovuje a čo nie. Veľa vegánov nemá vyvážený príjem aminokyselín. Pokiaľ im tréner nezostaví jedálniček, neraz prichádzajú o dôležité živiny, minerálne látky, vitamíny.“

Psychika tu hrá dôležitú rolu. Človek časom pri športe zistí, čo mu vyhovuje a čo nie.

Beh je pre mňa to pravé

Kedy zistila, že zo všetkého najviac ju baví práve beh? „Už počas letnej prípravy športového aerobiku som zistila, že behanie ma nekonečne baví. Na tieto tréningy som sa veľmi tešila. Po pár mesiacoch som cítila aj väčšiu silu, dynamiku, lepšiu kondíciu, nehovoriac o progrese vo vytrvalosti. Tam sa to vtedy začalo – začala som sa behu venovať pravidelne.

Nik ma neučil techniku behu, asi som to mala dané odmalička, odkedy som sa hýbala. Beh považujem za najjednoduchší pohyb. Keď chôdzu ‚preklopíte‘ do behu, máte určitú odrazovú fázu, potom sú aj rôzne fázy behu, získate určitý návyk.

Mňa pravidelnosť a postupnosť v behu už po krátkom čase doviedli k pekným bežeckým výsledkom. Dosahovala som lepšie časy, užívala som si každý jeden tréning a prekonávanie nastavených cieľov bolo pre mňa motiváciou.

Beh sa stal súčasťou môjho života, mojím životným štýlom, ktorý ma napĺňa, stále ma posúva vpred a formuje moju osobnosť. Mojím cieľom je neustále sa zlepšovať a dosahovať výsledky nielen na domácej, ale aj na medzinárodnej úrovni.“

Beh sa stal súčasťou môjho života, mojím životným štýlom, ktorý ma napĺňa, stále ma posúva vpred a formuje moju osobnosť.

Keď nazriete do Romaninho bežeckého portfólia, zistíte, že naozaj sa má čím pochváliť:

  • Majstrovstvá SR na 10 km v Košiciach (2020, dráha) 36:04
  • Majstrovstvá SR na 10 km v Majcichove (2020, cesta) 35:39
  • Polmaratón Barcelona (2020) 1:17:56
  • Polmaratón Wachau (2019) 1:20:01
  • DM ženský beh (2019) 37:45
  • Záhorácky polmaratón (2019) 1:22:40
  • PSA City Run Trnava (2019) 37:39
  • Frauenlauf 10 km vo Viedni (2019) 36:57
  • Polmaratón Viedeň (2017) 1:19:37
  • Polmaratón Barcelona (2016) 1:24
  • Maratón ČSOB (2015) 2:58, 1. miesto v rámci SR, celkovo 5. miesto
  • Maratón mieru (2015) 3:09, 2. miesto v rámci MSR v maratóne
  • Wings for Life World Run (2015), víťazka ženskej kategórie (SR) v charitatívnom celosvetovom behu
  • Polmaratón ČSOB (2013) 1:28
  • Maratón mieru Košice (2013) 3:03

Zásadné pokroky s trénerom

Romana upozorňuje, prečo je dobré poradiť sa s trénerom, ak sa chcete behu venovať pravidelne. „Ak máte sedavé zamestnanie, môže sa vám stať, že si zvolíte nesprávnu techniku. Veľa ľudí sa rozhodne športovať až po tridsiatke, štyridsiatke, a keďže predtým sa športu nevenovali, ich bežecká technika nie je správna a je potrebné na nej pracovať, aby vedeli napredovať, nezranili sa a aby ich beh bavil.

Naučiť sa behať, to je dlhodobý proces, nejde to zo dňa na deň. Ale ak pravidelne trénujete, zlepšujete sa, zautomatizujete si pohyby. V každom prípade, je dôležité rozlíšiť, čo od behu očakávate – či sa mu chcete venovať, aby ste sa mohli zúčastňovať na pretekoch alebo chcete byť fit a mať dobrú kondičku, alebo chcete schudnúť. Alebo všetko dokopy.

Nie je dobré porovnávať sa s inými, každý má totiž inú východiskovú situáciu, iné predispozície, inú rodinnú situáciu, iné časové možnosti. Neraz sa ľudia snažia napodobňovať iných, ale nie je to zdravé.

Nie je dobré porovnávať sa s inými, každý má totiž inú východiskovú situáciu, iné predispozície, inú rodinnú situáciu, iné časové možnosti.

Aj Romana má svojho trénera. Je ním Juraj Benčík, osobnosť známa zo sveta atletiky. Pripravuje jej tréningové plány. Niekedy, keď sa človeku nedarí, sú súčasťou týchto plánov aj otázky týkajúce sa rodiny, aby sa prišlo na príčinu nepohody. Výkon športovca totiž ovplyvňuje veľa faktorov. „Tréner ma veľmi veľa naučil, je pre mňa veľkou školou, množstvo z týchto poznatkov využívam aj sama ako trénerka, napríklad pri psychologickom prístupe k zverencom.“

 

Šport, akým je beh, pomáha z fyziologického, zdravotného i psychologického hľadiska. Bežcov charakterizuje cieľavedomosť, vytrvalosť, odhodlanosť, chuť byť v kolektíve, objavovať nové bežecké miesta. Romana Komárňanská priviedla k aktívnemu športovaniu aj manžela kuchára. Zoznámili sa na Štrbskom plese na športovom sústredení a dnes ho už ako „domáca i osobná“ trénerka pripravuje na maratóny.

On sa zasa doma stará o zdravú kuchyňu, v ktorej dominuje zelenina, ovocie, ryby, cestoviny, pričom obaja milujú najmä japonskú kuchyňu. K športu chcú viesť v budúcnosti aj svoje deti, pretože tak si podľa športovkyne Romany môžu budovať svoju osobnosť, budú žiť zdravší život, získajú veľa dobrých hodnôt do života a budú obklopené pozitívnymi ľuďmi, ktorých tiež formuje šport.

Garminy a ženské zdravie

Romana sa netají tým, že svoju disciplínu a športové úspechy spája s vynikajúcim parťákom, ktorého našla v hodinkách Garmin. „Obsahujú obrovské množstvo funkcií, generujú neskutočné množstvo dát. Sú výborným spoločníkom nielen pre profesionálnych športovcov, ale aj pre športových nadšencov.

 

Pomôžu vám zmeniť životný štýl, zlepšovať fyzickú kondíciu, stávajú sa pevnou súčasťou každodenného režimu. Poskytujú aj základné zdravotné a dynamické ukazovatele, zostavia vám tréningový plán, vedia predikovať vaše výkony na rôzne vzdialenosti, pričom zahŕňajú množstvo rôznych športov, nielen beh.“

Generujú neskutočné množstvo dát, pomôžu vám zmeniť životný štýl, stávajú sa pevnou súčasťou každodenného režimu.

Keďže v súčasnosti prežíva tehotenstvo, boli sme zvedaví, ako garminy reflektujú aj takéto ženské obdobie. „Počas súťažného bežeckého kolotoča som využívala všetky základné a dynamické funkcie, sledovala som svoju pripravenosť na tréning, stav HRV, spánkové vyhodnotenie a mnohé ďalšie. V tehotenstve využívam monitorovanie môjho tehotenstva.

Čítam si rôzne odporúčania, tipy. Každý týždeň ma hodinky upozornia, v koľkom som týždni a aké veľké je moje ‚bejby‘, pričom tú veľkosť zobrazia v podobe konkrétneho druhu zeleniny (napr. hlávkovej kapusty a pod.), čo je úsmevné.

 

Vďaka apke Garmin Connect máte pod drobnohľadom menštruačný cyklus, môžete si počas neho zaznamenávať rôzne symptómy. Apka generuje všeobecné odporúčania a podľa toho, v akej fáze cyklu žena je, jej navrhne tréning či aktivitu, ktoré sú pre ňu vhodnejšie. Ak je športovkyňa tehotná, môže si monitorovať tehotenstvo a Garmin jej pozastaví tréningový stav. Počas tehotenstva sa totiž hodnoty rapídne menia.“

Môj tréner prostredníctvom aplikácie vidí moje tréningy (tréningové dni) a veci, ktoré ho zaujímajú a ktoré potrebuje na ďalší progres i smerovanie tréningu.

A do akej miery pripisuje svoju úspešnosť hodinkám (ktoré ju sprevádzajú neustále, aj v sprche a počas spánku)? „V prvom rade sa na mojich úspechoch podieľam ja sama a tréner, ktorý mi zostavuje tréningový plán. Hodinky zohrávajú úlohu v monitorovaní môjho výkonu a stavu, v akom som.

Môj tréner prostredníctvom aplikácie vidí moje tréningy (tréningové dni) a veci, ktoré ho zaujímajú a ktoré potrebuje na ďalší progres i smerovanie tréningu – od dosiahnutej vzdialenosti cez tempo (km), tepy, moju techniku až po to, kedy a kde behám (čas, miesta).“

 

Romana okrem hodiniek využíva aj hrudný pás. Potešilo ju, že Garmin priniesol začiatkom roka 2024 zaujímavú novinku – hrudný pás pre ženy HRM-Fit. Tento presný snímač srdcového tepu je vybavený troma praktickými klipsami na pevné uchytenie na ľubovoľnú športovú podprsenku.

Poskytuje veľmi presné údaje o tepovej frekvencii, okrem toho aj analýzu behu akcelerometrom a počítanie kalórií. Má zabudovaný i krokomer, je vodoodolný, s integrovanou pamäťou, protišmykovým vnútorným povrchom, možnosťou presunu dát. Váži iba 53 gramov.

Šport mi dal veľmi veľa – zmysel života, osobnostný rozvoj, priateľstvá, pozitívne hodnoty.

Skrotené ego

Romana zakončila náš rozhovor osobným vyznaním: „Šport mi dal veľmi veľa – zmysel života, osobnostný rozvoj, priateľstvá, pozitívne hodnoty. Milujem prácu, ktorú robím. Dokonca rokmi vnímam, akoby skrotlo moje ego a dnes sa viac teším, keď vidím, ako sa darí mojim zverencom. Pri pohľade na nich cítim zadosťučinenie a spokojnosť, znamená to pre mňa viac ako moje úspechy.“

Autor: Andrea Eliášová

Vypočujte si: Romana o Garmine

➡ audio nahrávky z článku:

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: