Dochádzanie do práce na bicykli prináša množstvo výhod spojených nielen s udržovaním sa v dobrej fyzickej kondícii. Ide o skvelý spôsob, ako sa zbaviť stresu, vyčistiť si myseľ a pripraviť sa na náročný pracovný deň, resp. vhodne ho ukončiť. Navyše spájate príjemné s užitočným – namiesto sedenia v dopravných zápchach alebo v preplnených autobusoch trávite čas aktívne a zabíjate tým dve muchy jednou ranou. Ako skĺbiť cyklistiku s pracovným životom? Prinášame vám zopár rád.

Dochádzanie počas rôznych ročných období

Jednu z hlavných výziev pre každého cyklistu predstavuje počasie. Každé obdobie sprevádzajú „nepríjemnosti“ – od tepla a dusna v lete až po chlad a sneh v zime. S vhodnou prípravou a vybavením je však možné dochádzať do práce na bicykli po celý rok. Na čo myslieť v jednotlivých obdobiach?

  • V lete je dôležité mať na pamäti hydratáciu a ochranu pred slnkom. Ľahké a priedušné oblečenie, slnečné okuliare a opaľovací krém sú nevyhnutné.
  • Jar a jeseň sú prechodné obdobia, pre ktoré je typické vrtkavé počasie. Nepremokavé oblečenie a blatníky na bicykli sú kľúčové. Dôležité je byť pripravený aj na zmeny teplôt – vrstvenie oblečenia je skvelý spôsob, ako sa vyrovnať s teplotnými výkyvmi. Nezabudnite na osvetlenie na bicykli, keďže východ a západ slnka sa postupne približujú k času prichádzania do práce a odchodu z nej.
  • Zimné dochádzanie môže byť výzvou, ale s dobrou prípravou je zvládnuteľné. Kvalitné termooblečenie, rukavice, teplé ponožky a čiapka pod prilbou vás ochránia pred chladom. Treba dbať na bezpečnosť – zaobstarajte si kvalitné svetlá a reflexné prvky, aby ste boli dobre viditeľní na cestách. Na bicykli by ste mali mať ideálne plášte s dezénom, aby ste sa vyhli šmyku na mokrej alebo jemne primrznutej ceste.

Dochádzať do práce na bicykli však nemusíte za každú cenu, a preto ak vonkajšie podmienky nie sú vhodné na bicyklovanie, radšej zvoľte bezpečnejší presun do práce.

Ako zvládnuť aj dlhšie vzdialenosti

Dochádzanie na bicykli je jednoduché, ak máte prácu len niekoľko kilometrov od domova. Ale čo ak máte zamestnanie, ktoré je vzdialené viac ako 10 alebo 20 kilometrov? S trochou plánovania a tréningu zvládnete aj to.

Plánovanie trasy

Vyberte si najrýchlejšiu, ale zároveň najbezpečnejšiu trasu, ktorá vedie cez cyklistické chodníky alebo menej frekventované cesty. Ak máte možnosť, zvážte kombináciu bicyklovania a verejnej dopravy – môžete napríklad bicyklovať len časť cesty a zvyšok prejsť vlakom alebo autobusom.

TIP:

Kvalitné vybavenie je kľúčom k úspechu aj základom komfortnej a bezpečnej jazdy. Vynikajúcou pomôckou na cestách je cyklopočítač – napríklad Garmin Edge Explore 2 –, ktorý vás bude nielen navigovať, ale aj umožní zaznamenávať údaje o jazde a sledovať si pokrok. Okrem cyklopočítača odporúčame aj radar Garmin Varia, ktorý slúži ako zadné svetlo a zároveň cyklistu upozorňuje na blížiace sa autá.

Radar Garmin Varia - bezpečná jazda na bicykli

Radar Garmin Varia

Príprava a výdrž

Na dlhšie vzdialenosti je dôležité mať dobrý bicykel, ktorý je pohodlný a spoľahlivý. Investujte do kvalitného sedla, vhodných plášťov na kolesá a pravidelnej údržby. Ak nemáte kondíciu na dlhé jazdy, začnite pomaly a postupne zvyšujte svoju vytrvalosť. S tréningom vám môžu pomôcť aj športové hodinky.

  • Neobmedzujte sa len na jazdy do práce či z nej. Využívajte víkendy a voľné dni na dlhšie cyklistické výlety, ktoré vám pomôžu udržať či zlepšiť kondíciu a zároveň oddýchnuť si od práce. 

Časový manažment

Dlhšie dochádzanie si vyžaduje viac času, preto je dôležité rátať s tým pri plánovaní svojho dňa. Možno budete musieť vstávať skôr, aby ste sa vyhli dopravným špičkám a mali dostatok času na osprchovanie a prezlečenie pred začiatkom pracovnej šichty. Všetky tieto investície sa vám však vrátia v podobe lepšieho zdravotného stavu a krajšieho dňa.

  • Porozprávajte sa so svojím nadriadeným o možnostiach podpory cyklistiky. Niektoré firmy ponúkajú napríklad sprchy, šatne alebo interiérové stojany na bicykle, čo vám môže výrazne uľahčiť dochádzanie na bicykli. Ak hľadáte extra motiváciu, vyskúšajte každoročnú národnú výzvu s názvom Do práce na bicykli a zapojte sa do nej spolu s kolegami.

Ako kombinovať prácu na diaľku s cyklistikou

V dnešnej dobe, keď čoraz viac ľudí pracuje z domu, je možné skĺbiť prácu a cyklistiku ešte efektívnejšie. Práca na diaľku umožňuje flexibilnejšie začlenenie cyklistiky do denného rozvrhu. Príklady:

  • Počas pracovného dňa si môžete naplánovať prestávky na krátke cyklistické vychádzky. Tento prístup nielenže zlepšuje vašu fyzickú kondíciu, ale aj pomáha obnoviť koncentráciu a kreativitu.
  • Ak máte športovo založených kolegov, navrhnite im „cyklistické stretnutia“. Diskusie alebo brainstorming môžete viesť počas jazdy na bicykli či cykloprestávok, čo môže priniesť nové perspektívy a nápady.

Záver

Skĺbenie pracovného života a cyklistiky môže byť náročné, ale s trochou plánovania a odhodlania je to viac než možné. Ak teda radi šliapete do pedálov, no zároveň máte náročnú prácu, nevzdávajte sa svojej vášne, naopak, hľadajte spôsoby, ako ju zakomponovať do svojho každodenného života. Všetko je otázkou zvyku a tento vám môže vniesť do života veľa pozitív.