Cyklistika okolo Slovenska je skvelý spôsob, ako spoznať krásy krajiny a zároveň si užiť aktívny odpočinok. Viacdňový výlet si však vyžaduje nielen správne vybavenie, ale aj využitie moderných technológií, ktoré nám pomôžu orientovať sa, sledovať výkony a bezpečne doraziť do cieľa. Zariadenia Garmin sú v tomto smere pre cyklistov ideálnym spoločníkom. Ako ich efektívne využiť?

1. Výber zariadenia Garmin

Na trhu je široká škála zariadení Garmin určených pre cyklistov. Medzi najpopulárnejšie patria cyklopočítače Edge, ako napríklad Garmin Edge Explore 2, 540, 840, 1040 Solar alebo 1050. Tieto zariadenia ponúkajú množstvo funkcií, ako sú mapovanie, sledovanie výkonnosti, navigácia a ďalšie.

Okrem cyklopočítača je vhodné využiť aj doplnky, ktoré poskytujú viac informácií o vašej jazde, na základe ktorých sa môžete zlepšovať. Ide najmä o pulzomer, snímače kadencie a rýchlosti alebo merač výkonu.

2. Plánovanie trasy

Samozrejme, pred začiatkom výletu je dôležité naplánovať trasu. Môžete použiť aplikáciu Garmin Connect, kde si jednoducho vytvoríte trasu podľa svojich preferencií. Aplikácia vám umožní vybrať si z rôznych typov ciest, cyklotrás a zaujímavých miest. Po naplánovaní trasy si ju synchronizujte so svojím zariadením Garmin a môžete vyraziť.

Tip: Ak sa nevyznáte na miestach, kam sa chystáte, Garmin vám vygeneruje trasu podľa zadaných parametrov (typ jazdy, dĺžka a smer). Takto budete môcť objavovať nové miesta bez extra plánovania.

Vytvorenie dráhy v aplikácii Garmin Connect

3. Nahrávanie máp a bodov záujmu

Aby ste sa na trase nestratili, je dobré mať v zariadení aktuálne mapy. Aktuálnosť máp si skontrolujte cez aplikáciu Garmin Express. Okrem toho môžete do svojho zariadenia nahrávať body záujmu (POI), ako sú reštaurácie, ubytovania, servisy bicyklov, zdroje vody a iné. To je obzvlášť nápomocné, ak máte v pláne dlhú trasu alebo idete na miesto, kde sa nevyznáte.

Tip: Ak takéto body nemáte nahraté na trase, ale potrebujete vyhľadať servis bicyklov, toalety, kaviarne alebo iné body záujmu, môžete ich nájsť aj v zariadení Garmin Edge cez časť Navigovať – Vyhľadať.

Navigácia a vyhľadávanie bodov záujmu pomocou zariadenia Garmin Edge

4. Nastavenie zariadenia pred výjazdom

Pred samotným výjazdom si skontrolujte nastavenia svojho Garminu. Uistite sa, že máte správne nastavené:

Profily aktivít

Vytvorte si rôzne profily na rôzne typy cyklistiky (napr. cestná, horská, turistická), aby ste mali prispôsobené údaje podľa typu jazdy.

Na obrazovke s mapou dokážete pri jednotlivých profiloch meniť detailnosť mapy, zobraziť populárne cyklistické cesty, upraviť veľkosť textu alebo aj vykresliť vrstevnice. Je dôležité nastaviť mapu tak, aby ste ju vedeli jednoducho a rýchlo čítať, preto si tieto nastavenia vyskúšajte na tréningových jazdách, aby ste sa uistili, že vám na výlete budú vyhovovať.

Rôzne možnosti prispôsobenia zobrazenia mapy

Senzory

Spárujte svoje zariadenie s externými senzormi, ako sú hrudný pás na sledovanie srdcovej frekvencie, snímač rýchlosti a kadencie alebo merač výkonu.

➡ Upozornenia

Nastavte si upozornenia na príjem tekutín, jedla a odpočinok, aby ste mali počas jazdy dostatok energie.

➡ Nabitie

Napokon nabite pred jazdou cyklopočítač Garmin Edge na 100 % a ste pripravení vyraziť.

5. Používanie zariadenia Garmin počas jazdy

Počas jazdy sa môžete spoľahnúť na množstvo funkcií, ktoré vám Garmin ponúka:

  • Navigácia. Sledujte naplánovanú trasu. V prípade, že nie je možné pokračovať po trase z rôznych dôvodov (napr. práce na ceste), trasa sa vám automaticky prepočíta podľa toho, ktorým smerom idete. Ak nemáte naplánovanú trasu, ale chcete sa dať navigovať počas jazdy na nové miesto, zadajte adresu do zariadenia Garmin Edge a cyklopočítač vám trasu vytvorí.
  • Sledovanie výkonnosti. Monitorujte svoje výkony pomocou údajov ako rýchlosť, vzdialenosť, stúpanie, kadencia a srdcová frekvencia. Na vytrvalostné jazdy je vhodnejšie zvoliť pomalšie tempo, vďaka ktorému budete schopní jazdiť dlhšie.
  • Zaznamenanie nehody. V prípade pádu alebo nehody zariadenie automaticky upozorní vaše núdzové kontakty.
  • Ak sa plánujete vydať na cykloturistiku a chcete, aby vaši blízki mali možnosť vás sledovať, nastavte si LiveTrack. Na to je potrebné mať kompatibilné zariadenie Garmin a telefón pripojený k mobilnej sieti. Pri spustení si určíte ľudí, s ktorými si želáte LiveTrack zdieľať. Ak sa na cestu nevydávate sami, užitočná môže byť pre vás aj funkcia GroupTrack, ktorá umožňuje sledovať ostatných jazdcov vo vašej skupine.

Nastavenie funkcie LiveTrack a Group Track na zariadení Garmin Edge

6. Po výjazde – analýza a zdieľanie

Po dokončení výletu si môžete svoje údaje synchronizovať s aplikáciou Garmin Connect. Tak podrobne preskúmate svoje výkony. Analyzujte napríklad priemerné tepy, zóny srdcového tepu alebo zóny výkonu. Sledujte svoje pokroky, porovnávajte jednotlivé jazdy a zdieľajte svoje zážitky s komunitou.

Cyklistika okolo Slovenska s Garminom

Používanie zariadení Garmin na cyklistických výletoch vám umožní nielen efektívne naplánovať a sledovať trasu, ale aj zlepšiť si výkony a zažiť nezabudnuteľné dobrodružstvo. Správne nastavenie a využitie týchto technologických pomocníkov vám poskytne istotu a pohodlie počas celého výletu. Želáme vám parádnu jazdu.