Fenomén prírodných krás Súľova a bežecké nadšenie, to je kombinácia, ktorá láka zdolať Súľovské skaly na rôznych bežeckých trasách. Či už ste zodrali niekoľko bežeckých topánok, alebo budú mať ešte len premiéru, beh jesennými Súľovskými skalami sa pre vás stane ikonickým podujatím.

Nakedy si vyhradiť čas?

Prvá októbrová sobota bude už tradične patriť behu v jesenne sfarbenom prostredí Súľovských skál.
Sobotu 7. 10. 2023 si zapíšte do kalendára ako podujatie, na ktoré sa nezabúda – vďaka pravej športovej atmosfére a unikátnej prírodnej scenérii, ktorá ju vylaďuje do výnimočnosti.

Máte záujem pretekať?

Limit účasti na veľkom behu je stanovený na cca 1 000 bežcov a bežkýň.
• Limit účasti na detskom behu je stanovený na počet cca 300 detí.

Napriek veľkému záujmu o preteky je počet účastníkov behu limitovaný, keďže úseky trasy vedú chráneným územím a pri jedinečnom športovom zážitku netreba zabúdať ani na ochranu hrebeňových chodníkov či hladký priebeh a pohodu, ktoré toto podujatie taktiež charakterizujú.

Trasy na výber

Štart:

Súľov, námestie pri kultúrnom dome

Trasy:

17 km, prevýšenie 850 m – štart o 10.00 hod.
10,5 km, prevýšenie 500 m – štart o 10.45 hod.
6,7 km, prevýšenie 200 m – štart o 11.10 hod.

Štarty detského behu (trať 50 m/100 m/200 m/400 m) sú naplánované medzi štartmi veľkého behu, cca od 10.05 hod.

Viac o trasách a občerstvovacích staniciach na trasách. 

Aj pre začiatočníkov

Najkratšia spomedzi všetkých trás je určená (aj) pre tých, ktorí podľahli čaru behu len nedávno. Zvládnu ju i začínajúci bežci, dokonca ju tento rok môžu zabehnúť aj deti, ktoré pred pretekmi dovŕšia 11 a 12 rokov (v sprievode prihláseného dospelého). Trasa však môže byť zaujímavá aj pre ostrieľaných bežcov – ponúka naozaj široké rozmedzie výkonov.

Trasa v Garmin Connect

Beh sa započne v bočných uličkách Súľova, z ktorých po 500 m nasleduje postupné dvíhanie sa terénu v podobe Šefarovho sadu a lúčneho hrebeňa Beňovce. Stúpanie kompenzuje rozprávková panoráma Súľovských skál, ktorá sa počas behu odkrýva (vrchol stúpania dosiahnete cca po 3 km od štartu). Trasa pokračuje lesom a následne lúkou, ktorá je opäť štedrá na výhľady – najmä tie na skalné mesto Roháč a Bradu stoja za to. Prudšie zbehnutie strieda šotolinová cesta a následne zvlnený lesný chodník až na križovatku trás nad Kolibou pod skalami. Odtiaľ bežíte už iba dole kopcom a posledných 600 m po asfalte priamo do cieľa.

Keď ste zbehlí

Trasa v Garmin Connect

Ak máte už čo-to nabehané, 10,5 km trasa sa hlási o vašu priazeň. Terén je technickejší a aj prevýšenie ponúka zaujímavé možnosti na podávanie výkonu. Začiatok (cca 2,5 km) je rovnaký ako pri najkratšej trase. Následne však budete pokračovať v stúpaní až do sedla Roháč, kde si potom môžete vychutnať beh po hrebeňovom chodníku. Doslova vychutnať – míňate totiž vyhliadkové body Súľovských skál a po sérii krátkych stúpaní a klesaní aj ich najvyšší vrchol Brada (816 m n. m.). Na rad prichádza strmé klesanie do Sedla pod Bradou a v klesaní pokračujete až po odbočku na chodník do lokality Javor a na Lúku pod hradom. Trasa sa preplieta a šplhá pomedzi skalné ihly a steny a strieda ju beh po náučnom chodníku. Nasleduje klesanie až na lúku pri Kolibe, kde sa všetky trasy spájajú, a čaká vás finiš v podobe spevnenej cesty.

Trasa, ktorá vás preverí

Trasa v Garmin Connect

Dá vám riadne zabrať, ale zároveň vás odmení scenériou Súľovských skál v plnej paráde. Rozmanitosť 17 km dlhého terénu a jeho prevýšenie 850 m si vyžaduje kvalitný športový výkon a premyslené rozloženie síl. V závislosti od toho si na jeho zdolanie vyhraďte 1,5 až 3 hodiny. Prvý kilometer bežíte po rovnakej trase ako pri kratších behoch. Keď sa asfaltka skončí, vaše kroky budú smerovať lúčnou a následne lesnou cestou až pod sedlo Patúch (621 m n. m.). Tam sa treba pripraviť na strmý výbeh na hrebeň až po vrch Kohýľňa. Pozor, aby ste to hneď v úvode neprepálili. Stúpanie sa zmierni pred vrcholom, kde na vás čaká na výhľady famózny a bežecky lákavý hrebeňový úsek. Približne 5 km budete bežať v nadmorskej výške 700 až 820 m ďalej k sedlu Roháč, odkiaľ sa pripájate na trasu 10,5 km a pokračujete ňou až do cieľa.

Lákadlom je prostredie, ale aj vecné ceny

Okrem cien pre víťazov sú k dispozícii aj vecné ceny. V tombole môže každý účastník vyhrať jeden z tohtoročných bežeckých noviniek Forerunner 256 a Forerunner 965. Naprázdno tak neodídu ani ostatní!

Kto a kde sa môže prihlásiť?

Súťažiaci na jednotlivých trasách sú rozdelení do viacerých kategórií podľa veku a pohlavia, pričom na detských pretekoch sa môžu v sprievode rodičov zúčastniť aj tí najmenší chlapci a dievčatá, ktorí jednoducho vedia bežať.

Účastník je považovaný za kompletne prihláseného až vtedy, keď má zaplatené štartovné v správnej výške a toto je zaznačené v prihláškovom systéme. Súčasťou štartovného je okrem iného multifunkčná šatka Garmin.

V prípade, že bude naplnený maximálny limit bežcov a bežkýň, prihlasovanie môže byť ukončené predčasne.

Uvidíme sa?

Patrónkou 7. ročníka Garmin behu Súľovskými skalami, ale aj jeho aktívnou účastníčkou bude skvelá Anastázia Kuzminová, držiteľka troch zlatých a troch strieborných olympijských medailí a majsterka sveta v biatlone. Zabehať si spolu s Nasťou a členmi tímu Kuzmina, to je ďalší skvelý zážitok, ktorý si z prostredia Súľova odnesiete.

Napokon, ako sa už v minulosti vyslovil riaditeľ podujatia Slavomír Strečanský: „Kto beží v Súľove, ten si to zapamätá.“

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: