Taktické modely hodiniek sú konštruované tak, aby spĺňali vojenské štandardy. Hoci ich funkcionalita napovedá, že sú určené pre vojakov, členov silových a špeciálnych jednotiek, neznamená to, že inde nenájdu využitie. Pre koho sú teda určené? Pre tých, ktorí majú vysoké nároky na pokročilé funkcie, a to v kombinácii s praktickosťou a ich záľubami.

Taktické funkcie

Presnejšie určovanie polohy

Jednoduchšie, ale najmä presnejšie určovanie polohy vďaka podpore viacerých satelitných systémov. Integrovaný multifrekvenčný prijímač satelitného signálu Multi GNSS pracuje s viacerými systémami naraz (GPS, GLONASS, GALILEO), a tak sú hodinky schopné detegovať a vyhodnotiť satelitný signál aj v zložitých podmienkach a udržať si fix pozície lepšie. Multi Frequency – viac frekvencií toho istého satelitného signálu súčasne zlepšuje presnosť GPS. Na vysokú presnosť určenia polohy je spoľahnutie aj v zastavaných oblastiach, v okolí vysokých budov, ale aj v hlbokých dolinách či pod korunami stromov. Technológia, ktorá bola v minulosti dostupná na armádne využitie, je teraz dostupná pre všetkých.

TIP:

Svoju aktuálnu polohu môžete uložiť pomocou súradníc duálnej siete a neskôr môžete spustiť navigáciu späť na rovnakú polohu.

Nočné videnie

V režime Nightvision znížite intenzitu podsvietenia – podsvietenie je optimalizované na použitie okuliarov na nočné videnie. Po jeho aktivácii je displej viditeľný a čitateľný vďaka kompatibilite zariadenia v podobe noktovízorov.

Vedeli ste, že:

Noktovízor je prístroj na nočné videnie, ktorý z nepatrného množstva svetla dopadajúceho na objektív prechádza do elektrooptického meniča a mení sa na elektrický signál (fotóny premieňa na elektróny). Elektróny znásobené elektrochemickým procesom sa aj vďaka fosforovej obrazovke menia na viditeľné svetlo – výsledkom je zelenkasté zobrazenie pozorovanej scény. Noktovízor dokáže zosilniť zvyškové svetlo od 900- až do 70 000-krát (ak je zvyškového svetla v podobe mesiaca či hviezd málo, pomáha si infračerveným žiaričom).

Utajený režim

Taktickú funkciu „utajenia“ využijú predovšetkým vojaci a silové zložky. Stealth režim hodiniek deaktivuje bezdrôtovú komunikáciu, pričom nezdieľa a ani neukladá polohu GPS. Skrytý režim zároveň deaktivuje aj pulzový oxymeter a automaticky upraví podsvietenie displeja.

Kill Switch

Jedno tlačidlo, 10 sekúnd a všetky údaje sú preč. Pomocou funkcie Kill Switch sa v priebehu okamihu vymažú všetky uložené údaje používateľa a nastavenia sa obnovia na predvolené výrobné hodnoty. Táto „fičúra“ nájde využitie najmä v krajných situáciách, napríklad v prípade Instinct 2 Solar Tacital Edition a modelov Tactix.

Aplikovaná balistika

Prednahraný softvér Applied Ballistics Elite poteší najmä strelcov na dlhé vzdialenosti – terčová streľba. Na základe charakteristík pušky, kalibru strely a rôznych podmienok prostredia (parametre vrátane vetra, teploty, vlhkosti, vzdialenosti) či smeru streľby balistická kalkulačka vypočíta nastavenie optiky zbrane na presnú streľbu na terč. Softvér funguje aj s doplnkovou aplikáciou AB SYNAPSE, ktorá slúži na vytváranie a odosielanie vlastných balistických profilov.

Jumpmaster

Funkcia Jumpmaster vychádza z vojenských smerníc na výpočet miesta zoskoku z vysokej výšky (HARP). Hodinky automaticky rozpoznajú skok a začnú navigovať smerom k požadovanému bodu dopadu (DIP) pomocou barometra a elektronického kompasu. Je potrebné vopred zadať čo najpresnejšie informácie o zoskoku spolu s konštantnými nastaveniami. Funkcia je určená len pre skúsených parašutistov a nemala by sa používať ako primárny výškomer na zoskoky.

Môžete si vybrať z troch typov (prednastavených) skokov:

  • HAHO – parašutista zoskakuje z veľmi vysokej výšky a otvára padák vo vysokej výške;
  • HALO – parašutista zoskakuje z veľmi vysokej výšky a otvára padák v nízkej výške;
  • statický zoskok – predpokladá sa pri ňom, že rýchlosť a smer vetra budú počas zoskoku konštantné a bez zmien.

Xero Location

Funkcia využiteľná najmä v lukostreľbe. Funguje iba s laserovým zameriavačom Xero pre lovecké luky a kuše, pomocou ktorého zariadenie dokáže merať vzdialenosť, počítať výstrely, rýchlosť šípu, trvanie výstrelu či pomocou lasera lokalizuje dopad strely (v prípade strelných zbraní je táto funkcia nepoužiteľná).

Letecká navigácia

Vďaka databáze letísk sa letci či športoví piloti dostanú na najbližšie letisko. K dispozícii sú aj pokročilé informácie o počasí, ktoré zobrazuje meteorologický radar NEXRAD, systémy METAR a TAFs, ktoré informujú o letových podmienkach.

TIP:

Ak plánujete funkciu využiť, odporúčame okrem aplikácie Garmin Connect stiahnuť aj aplikáciu Garmin Pilot.

Osvetlenie

Hodinky v určitých prípadoch samy automaticky upravia podsvietenie displeja. Ak sa však ocitnete v situácii, keď by sa vám svetlo zišlo, s ľahšou orientáciou vám pomôže integrované zelené a biele svetlo (pri niektorých modeloch hodiniek nájdete kombináciu červeného a bieleho svetla). Kombináciu zeleného a bieleho osvetlenia ponúkajú napríklad Tactix 7, Tactix 7 Pro a Tactix Pro Ballistics.

Vedeli ste že:

Práve zelené svetlo je vhodnejšie pri pohybe v náročnejšom a nepriaznivom počasí, ako je hmla, sneženie, silný dážď. Dosvieti ďalej a ostrejšie osvetľuje vzdialené predmety.

Vojenské hodinky v skratke

Displej je špičkovo chránený pred nárazmi či škrabancami od ostrých predmetov – je krytý extra odolným zafírovým sklíčkom. Modely so solárnym dobíjaním sú chránené zafírovým sklíčkom Power Sapphire s podporou solárneho dobíjania.

TIP:

Staré známe ovládanie tlačidlami zostáva, ale niekoho možno poteší i možnosť dotykového ovládania displeja – a ešte viac, keď sa dá hocikedy deaktivovať a znovu aktivovať podľa toho, čomu sa aktuálne venujete.

Charakteristickým znakom taktických hodiniek je mimoriadne odolná konštrukcia spĺňajúca armádne štandardy MIL-STD-810G. Keďže boli stanovené na základe požiadaviek americkej armády, kladú vysoké nároky na odolnosť a celkovú funkčnosť v náročných podmienkach. Nerobí im problém voda, nárazy a dokonca ani plamene.

Vysokú odolnosť zabezpečujú i špeciálne vyvíjané materiály – puzdro taktických hodiniek pozostáva z kompozitných materiálov fibre-reinforced-polymer, pričom je doplnené o prvky z nehrdzavejúcej ocele.

Vedeli ste, že:

Modelový rad Tactix 7 sa môže pochváliť i zadným titánovým krytom. Je upravený špeciálnou technológiou PVD Coating, ktorá sa využíva aj pri výrobe zbraní.

Univerzálne využitie?

Hodinky s taktickými funkciami sú primárne určené pre silové zložky, ktoré ich dokážu využiť ako v pracovnom, tak v osobnom živote. Vďaka jedinečným vlastnostiam však nájdu uplatnenie aj v živote „bežných ľudí“, medzi ktorých hobby patrí napríklad poľovačka (strelnou zbraňou alebo lukom), streľba strelnou zbraňou na terč, zoskoky padákom, airsoft či dokonca športové lietanie.

Patria na zápästie náročných používateľov, na ruku tých, ktorí sú vyznávačmi aktívneho životného štýlu. Preto v hodinkách nechýbajú ani športové funkcie zahŕňajúce pokročilé fyziologické metriky, pokročilé bežecké metriky, rôzne prednahrané športy či tréningy. Samozrejmosťou je jednoduchá navigácia aj počas náročnej turistiky vďaka multibandu a nahraným mapám.

Investícia do životného štýlu

Taktické modely hodiniek Garmin majú funkcie na armádne a profesionálne využitie a paradoxne to vzbudzuje záujem o ich používanie aj mimo daného segmentu. Sú symbolom kvality, špeciálnej funkcionality a sofistikovaného dizajnu.

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: