Elektronický výcvikový obojok je kontroverzná téma a rozdeľuje ľudí na dva tábory – na tých, ktorí sú za, a na tých, ktorí sú vyslovene proti. Takýto tréning psa sa však nedá vnímať čierno-bielo a treba naň nazerať z rôznych uhlov pohľadu. Je totiž dôležité vedieť, na čo konkrétne slúži aj kedy a ako ho používať, pretože i skúsení kynológovia a cvičitelia psov sa stretávajú s ľuďmi, ktorí s ním nevedia správne zaobchádzať.

Elektronický obojok ako pomôcka pri výcviku

To presne elektronický obojok je. Je to výcviková pomôcka, ktorá má vám a vášmu psovi pomôcť.

Obojok nemá byť hlavným a jediným doplnkom výcviku ani slúžiť na „zrýchlený“ výcvik psa. Každý zodpovedný majiteľ vie, že psovi musí venovať kopec času a výchova nemusí byť vždy jednoduchá a najmä nie rýchla. Ak chcete mať poslušného psa, musíte sa mu venovať každý deň. Samozrejme, záleží na plemene – nie každé potrebuje niekoľkohodinovú prechádzku či výcvik. Platí však, že každý pes má mať základnú výchovu, či už je veľký, alebo malý.

Nie je to nástroj na trestanie

Psy prirodzene lepšie reagujú na pozitívnu stimuláciu vo forme odmeny či pochvaly. Elektronický obojok nemá slúžiť na potrestanie psa, ak neurobí to, čo od neho očakávate. Ak máte psa, ktorý nie je vychovaný, nezvládate ho, vonku vám neustále uteká (či už za cyklistami, ľuďmi, inými psami, alebo za zverou), nepočúva vás, prípadne rád pojedá odpadky a podobne, riešením nie je kúpa elektronického obojka a automatické trestanie psa elektrickými impulzmi so zámerom, že keď ho to bude bolieť, naučí sa, že to nemá robiť. Práve naopak.

Ak ho budete používať týmto spôsobom, nič nevyriešite, pretože len čo elektronický obojok prestanete používať, pes sa vráti k svojmu pôvodnému správaniu. Takýto pohľad na riešenie problému neposlušnosti patrí medzi najčastejšie chyby majiteľov psov.

Áno, istým spôsobom psa „potrestáte“ elektrickým impulzom, ale takýto trest by mal byť následne sprevádzaný aj ústnym privolaním alebo odvolaním, a ak pes poslúchne, tak aj pochvalou či odmenou.

Kedy premýšľať nad jeho kúpou?

Význam kúpy výcvikového obojka prichádza na rad, keď je váš pes už aspoň trochu vychovaný, socializovaný alebo ovláda základné povely. Povel privolanie patrí k azda najdôležitejším, no i k tým najťažším. Obojok vám ho môže pomôcť zvládnuť. Občas sa stane, že aj vychované a vycvičené psy vo výnimočných situáciách nereagujú na privolanie – v mnohých prípadoch postačí vibrácia či zvukový signál, nie vždy musíte použiť elektrický impulz.

Elektronický systém pre psy je vhodný pre lovecké, poľovnícke plemená, na športovú kynológiu, pre hluché psy, ale aj pre aktívnejšie plemená psov, ktoré potrebujú voľný a dostatočný pohyb. Naučenie na výcvikový obojok uľahčuje pobyt so psom vonku a je zárukou istoty, že pes sa vráti.

Kúpa je na mieste aj vtedy, keď zlyhali všetky predošlé pokusy o výchovu. Na niektoré psy klasické metódy výcviku proste neplatia, resp. vyžadujú aj špeciálne spôsoby a najmä privolanie či odvolanie nikdy nebude stopercentné. Predídete tak nešťastiu – zraneniu vášho psa alebo psa niekoho iného.

Nie je vhodný pre každého psa

Elektronický obojok nie je vhodný:

  • pre šteňatá – minimálne do pol roka veku psa. Dovtedy sa má najmä socializovať, učiť sa základné povely, poslušnosti a hygienickým návykom.
  • pre bojazlivé či týrané psy alebo, naopak, agresívne psy – najmä ak máte psa z útulku, týraného či z nevhodných podmienok a podpísalo sa to na jeho psychike. Elektronický obojok a nesprávne zaobchádzanie s ním by boli skôr na škodu ako na úžitok. Elektrické impulzy či samotné vibrácie by ho mohli vystrašiť, mohol by utiecť či sa vás báť. Naopak, pri psovi, ktorý reaguje agresívnejšie, by obojok mohol vyvolať ešte agresívnejšie správanie.

Zodpovednosť za psa je v prvom rade na samotnom majiteľovi. Svojho psa dobre pozná a mal by vedieť vyhodnotiť, či je preňho elektronický obojok vhodný a či s ním bude on sám vedieť narábať tak, aby psovi neuškodil ani psychicky, ani fyzicky.

Ide o pomôcku, ktorá patrí najmä do rúk skúsených chovateľov. Ak ste začiatočníci a máte prvého psa, je na mieste navštíviť cvičiteľa či kynológa. Poradí, ako obojok používať, či je vôbec pre vášho psa vhodný a potrebný. Takáto rada sa však hodí aj vtedy, ak ste síce skúsenejší chovatelia, no elektronický obojok ste zatiaľ nepoužívali, prípadne skúsenosť s ním nedopadla podľa predstáv.

Užitočný vďaka funkciám

  • Viaceré stupne elektrického impulzu

Elektrický impulz je najobávanejšou funkciou odporcov výcvikových obojkov. Obojky Garmin umožňujú vybrať si z viacerých stupňov impulzov, ktoré môžete meniť prostredníctvom kompaktného diaľkového ovládača. Koniec koncov, ich intenzitu si môžete vyskúšať aj na sebe. To je trochu odvážne „odporúčanie“, no ide o to, aby človek pochopil, že ide o stimuly pre psa, nie o jeho týranie. Čo sa týka najvyšších stupňov elektrických impulzov, tie pri domácom výcviku zrejme ani nevyužijete, sú riešením predovšetkým v špecifických situáciách v prípade poľovníckych a policajných psov.

Elektrické impulzy zvyčajne poslúžia vo výcvikových začiatkoch, kým sa pes nenaučí, čo od neho chcete. Potom už stačí zvukový signál či vibrácia. Ak však máte psa s veľmi silnými loveckými pudmi, výcvikový obojok ako bežná súčasť vychádzok pripadá do úvahy, teda ak nechcete mať psa neustále na vôdzke.

  • Zvukový signál

Pri love či poľovačke psy „pracujú“ (aj) vo svorkách. Rozbehnú sa po zveri ďalej od majiteľa, často do vysokej trávy, húšťavy, do lesa a podobne. Okrem toho, že pes v tomto „loveckom móde“ vôbec nevníma a majiteľ ho musí doslova vyrušiť, aby upútal jeho pozornosť, je to o to ťažšie, ak sa pes nachádza ďaleko.

Vedeli ste, že?

Elektronické obojky Garmin sa dajú využiť aj na výcvik viacerých psov naraz. Model Sport PRO umožňuje výcvik troch psov, PRO 70 až šiestich psov.

  • Dosah 1,5 km

S elektronickým obojkom Garmin s dosahom od 800 m do 1,5 km, v závislosti od modelu, máte svojho psa pod kontrolou. Zvukový signál/vibrácie/elektrický impulz – to je to, čo ho pri love zveri vyruší, resp. dá mu podnet, aby prestal, vrátil sa k majiteľovi. Aby to tak naozaj bolo, psa to najskôr potrebujete naučiť (dobrý príklad toho, keď dáva kombo výcviku a elektronického obojka zmysel).

TIP:

K elektronickému obojku si môžete dokúpiť aj sirénu, vďaka ktorej lokalizujete svojho psa, keď sa vám stratí z dohľadu.

  • Vibrácie

Funkcia vibrácie je skvelou pomôckou pri výcviku hluchých psov. Výchova takéhoto psa nie je jednoduchá a bez pomoci profesionála sa pravdepodobne nezaobídete. Vďaka elektronickému obojku môže byť vaša spoločná cesta spoznávania a budovania dôvery jednoduchšia. Psa naučíte, že na signál vibrácie vám má venovať pozornosť, a následne mu znakovým signálom ukážete, čo od neho žiadate – či už ide o privolanie, alebo o iný príkazový, prípadne zákazový povel.

Funkcia vibrácie je využiteľná aj pri zdravých psoch a zvyčajne na ňu majitelia prejdú, ak je už pes na elektronický obojok naučený. Namiesto impulzov postačí psa vyrušiť už iba samotnou vibráciou a následne dať slovný povel, aby pes poslúchol.

  • Integrovaná funkcia BarkLimiter

Výcvikový obojok Garmin pomôže aj s nadmerným štekaním psa, ktoré je nepríjemné, resp. rušivé, najmä ak bývate v byte a váš pes obťažuje neustálym štekaním susedov či trpí separačnými úzkosťami. Integrovaná funkcia BarkLimiter funguje na princípe vibrácií, keď obojok neovládate vy, ale pes. Štekanie vyšle do obojka signál, že má „zakročiť“, a v momente štekotu upozorní psa vibráciou.

Každý zodpovedný majiteľ chce dopriať svojmu štvornohému priateľovi slobodu. Musí pritom rešpektovať zákony a pravidlá voľného pohybu psov. Na vymedzených miestach si môže pes užívať voľnosť pohybu len vtedy, ak ho majiteľ vie privolať. S elektronickým obojkom môže byť dopriatie voľnosti jednoduchšie, ak sa ho naučíte používať správne.

Elektronické obojky môžeme v určitej miere prirovnať k náhubkom či ku klietkam v domácnostiach. Niektorí ich považujú za týranie. A tu sa opäť dostávame k jednostrannému vnímaniu problematiky. Pritom správny účel a správny spôsob použitia znamenajú jedno – pes bude brať náhubok ako prirodzenú súčasť pobytu vonku a do klietky vojde rád, pretože sa v nej bude cítiť bezpečne, kým ste napríklad v práci. Podobne je to aj s elektronickým obojkom – pre psa nebude obmedzením, ale bežnou súčasťou jeho života. Aby ste z neho vyťažili benefity, ktoré ponúka, musíte vedieť, ako ho správne používať a najmä kedy.

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: