Začali ste športovať? Hľadáte motiváciu na aktívnejší životný štýl? Alebo ste športovci, ktorí chcú získať viac dát o svojich výkonoch? Spoločný menovateľ = športtester – inteligentné športové hodinky alebo fitnes náramok. Ako si vybrať?

Garmin sa venuje vývoju športtesterov dlhé roky. Vďaka tomu ponúka také široké spektrum možností, že de facto vie dať každému presne to, čo potrebuje. To však môže byť mätúce pre športovcov začiatočníkov, ktorí síce tušia, že smart hodinky dokážu byť pre nich užitočné, ale ešte nevedia, čo presne od nich žiadajú – stoja pred dilemou, či si vybrať inteligentný náramok alebo rovno niektoré zo športových hodiniek.

Fitnes náramok

Najväčšou výhodou náramku je kompaktnosť. Tá môže byť zaujímavá pre ľudí s menšími zápästiami alebo pre tých, ktorí skrátka neradi nosia hodinky. Z hľadiska funkcií neponúkajú náramky také pokročilé metriky a funkcie – nemajú GPS, niektoré ani senzor tepovej frekvencie. Svoje nedostatky však vynahrádzajú priaznivou cenou a skvelou výdržou batérie – hoci tou sa môžu pýšiť aj vyššie modelové rady hodiniek, nehovoriac o verziách solar.

Aký je hlavný rozdiel? Fitnes náramky sú určené predovšetkým pre ľudí, ktorí chcú začať aktívne žiť. Ich funkcie na sledovanie zdravia môžu byť veľmi pokročilé (aj na úrovni vyšších modelov hodiniek), no ich pripravenosť na športové aktivity je iba základná – pre niekoho, kto športuje pravidelne, je prakticky nedostatočná.

Nebojte sa začať

Fitnes náramok je vynikajúci motivátor pre všetkých, ktorí sa rozhodli začať hýbať, makať na svojej postave a posilniť zdravie. Prečo? Ako odpoveď poslúži príbeh jednej mamičky. Povedzme, že sa volá Martina.

Po dvoch pôrodoch jej zostali kilá navyše. Veľmi sa ich chcela zbaviť, do života zaradila šport a pracovala aj na zmene stravovacích návykov. Ale progres neprichádzal tak, ako si predstavovala, nedarilo sa jej dostatočne naplniť cieľ.

Martina pochopila, že potrebuje športovať pravidelnejšie a svoje aktivity aj merať a sledovať. Smart hodinky ju zaujali, no malo to háčik – nevedela si predstaviť, že bude nosiť športové hodinky. Nechcela sa totiž tváriť ako športovec, keďže sa jej zatiaľ „nič“ nepodarilo dokázať (nedovoľovalo jej to jej sebavedomie). Aj v rámci rodiny si túžbu po smart zariadení na meranie športových pokusov musela spočiatku obhajovať. Rozhodla sa pre fitnes náramok, s ktorým podnikala dlhé denné prechádzky na úrovni kardiotréningov. Tie jej fitnes náramok spolu s aplikáciou Garmin Connect detegoval a vyhodnocoval. Počet krokov na displeji sa stal motivátorom. Nabádal ju do ďalšieho pohybu, ak telo nemalo „odpracovanú“ pravidelnú dávku, na ktorú si veľmi rýchlo zvyklo.

Martina už využíva športové hodinky – zistila, že má zmysel sledovať aj iné ako základné metriky. Náramok však odporúča všetkým, ktorí bojujú s odhodlaním a trochu možno aj s predsudkami – tak ako pred časom ona.

Športové hodinky

Ak by sme to veľmi zjednodušili, dá sa povedať, že tam, kde končia náramky, začínajú hodinky. Platí to o cene, ale aj o funkciách. S vyššími modelmi pribúdajú, no o platení hodinkami či vstavanom úložisku hudby to nie je. To, čo robí z hodiniek každodenného parťáka do života, sú podrobné metriky o zdraví a športových aktivitách.

Šport, zdravie, ale aj bezpečnosť

Kľúčové oblasti, pri ktorých zlepšovaní športtestery pomáhajú. Vo všeobecnosti platí, že vyššie modely vám poskytnú viac dát a v podrobnejšej forme. Pri bežnom zázname behu získate základné informácie ako vzdialenosť, priemerná rýchlosť či čas tréningu. Okrem nich však môžete čerpať aj z množstva pokročilých dát – dĺžka kroku, spálené kalórie, aeróbny, anaeróbny výkon, kadencia či odhadovaná strata tekutín. Skvelým príkladom je i hodnota VO2 Max, ktorá je indikátorom kardiovaskulárnej výkonnosti a zároveň zdravia.

V praxi to vyzerá tak, že základné športové metriky poskytujú napríklad smart hodinky na aktívny životný štýl, akými je séria modelov Venu, pokročilé fyziologické metriky a špecifické športové funkcie (Stamina, Pace Pro, denné odporúčané cvičenie…) poskytujú športové hodinky napríklad zo série Forerunner, Instinct, Fénix.

Ak sa vrátime k príkladu s Martinou, práve pokročilé metriky boli dôvodom, prečo sa rozhodla pre hodinky. Neoddeliteľnou súčasťou jej životného štýlu sa stala turistika a do svojich športových aktivít zakomponovala aj krížové tréningy, posilňovanie (zatiaľ) s vlastnou váhou. Fitnes náramok na ich monitorovanie už nepostačoval. So športovými hodinkami tak získala podrobný prehľad o vykonaných aktivitách a o zdraví aj s bonusom v podobe plánovania tréningov v aplikácii Garmin Connect.

TIP: 

Ako na trénovanie s hodinkami Garmin?

➡   Garmin Coach

➡   Funkcia vytvorenie tréningu

Fitnes náramok alebo hodinky?

Odpoveď by mala vychádzať z otázky, čo od športtesteru očakávate a aký typ športovca ste.

✔   Ak so športom len začínate, fitnes náramky môžu byť dobrým odrazovým mostíkom aj motivátorom v jednom. Sú cenovo dostupnejšie, poskytnú vám dáta, ktoré budú pre vaše začiatky postačujúce. Preveríte svoje odhodlanie športovať, snahu, výdrž, zistíte, či dokážete byť v tréningu konzistentní a na základe toho aj to, či potrebujete/nepotrebujete vyšší rad športtesterov.

TIP:

Spánok a jeho účinok na organizmus sa podceňuje. Odpočinutý človek bez spánkového deficitu je energickejší, pozornejší a menej náchylný na podráždenie a športové úrazy. Aj náramky analyzujú spánkové návyky, trvanie a fázy spánku, vyhodnocujú jeho celkovú kvalitu a ponúknu vám rady na zlepšenie. To je oblasť, kde fitnes náramky môžu excelovať vďaka kompaktným rozmerom – niektorí jednoducho neradi spia s väčšími hodinkami na ruke.

✔   Ak už nejaký ten čas športujete a badáte, že sa nikam neposúvate, alebo trénujete s náramkom a šípite, že v rámci progresu by boli pre vás užitočnejšie aj pokročilé metriky, hodinky sa hlásia o slovo. Na výber máte z niekoľkých funkčných kategórií. Nemusíte sa rozhodovať na základe jednej obľúbenej aktivity – hodinky Garmin sú multifunkčné, využijete ich pri rôznych druhoch športu. A áno, platí to aj o Forerunneroch.

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: