Správne načasovanie regenerácie a úrovne záťaže je kľúčom k úspešnému tréningu a lepším výsledkom. Funkcia Skóre Stresu vám umožní jednoduchšiu interpretáciu hodnoty HRV (variabilita srdcovej frekvencie). V systematickom tréningu to znamená odpoveď na otázku  „Na akú tréningovú dávku som dnes pripravený?“

Zmena variability srdcovej frekvencie je priamy indikátor stavu vášho organizmu. Nebudeme rozoberať detaily tohto fenoménu, po zadaní do vyhľadávania vám istotne vylistuje mnoho relevantných článkov. V skratke sa jedná o to, že zdravotný stav a celkový životný štýl, pracovný stres a nedostatok spánku a v našom prípade dôležitá tréningová vyčerpanosť sa merateľne prejaví v tomto parametri.

Hodnota Skóre Stresu na stupnici od 0 do 100 (kde nula je najlepšia a sto najhoršia hodnota)  je veľmi užitočná pomôcka, ktorá poslúži začiatočníkom aj pokročilejším športovcom na predchádzanie pretrénovanosti  ,  rýchlejšiemu zlepšeniu,celkovo sa presnejšie pohybovať po superkompenzačnej krivke ( viac o superkompenzácií nižšie v texte). Dokáže dokonca odhaliť zdravotné komplikácie ešte pred tým ako sa prejavia prvé symptómy.

Analýza Skóre Stresu sa vykonáva spustením trojminútového testu napr. na hodinkách fénix3 . Ku hodinkám pripojte hrudný pás (napr. HRM Prémium), meranie vykonávajte v kľude a najlepšie pravidelne,  každý deň v tú istú dobu a nie hneď po tréningu. Najlepší čas je  po prebudení.

meranie skore stresu

meranie skóre stresu na hodinkách fénix3

 

Hodinky sa vás budú chvíľu „učiť spoznávať“ a časom sa stanú merané hodnoty naozaj adekvátne. Zaujimavosťou môže byť vykonávať merania ráno a večer, keď ráno budete merať úroveň zotavenia a večer úroveň únavy.

Ak vám hodinky namerajú skóre 1, tak je ten správny deň na naozajstnú „makačku“ . Pri nameranom skóre 50 si naplánujte tréning v recovery tempe. Pri
hodnote 100 je tento deň najvhodnejší na tréningovú prestávku a relaxáciu s vyloženými nohami. Ak by sa vám stávalo, že ráno po prebudení nameráte hodnoty blízke 100 a opakuje sa to. Zmerajte si aj iné hodnoty ako napr. hodnotu pulzu v kľude a krvný tlak. Môže to byť príznakom ťažkého pretrénovania alebo zdravotných problémov.

Superkompenzácia

Naše telo má úžasnú schopnosť zlepšovať sa /silnieť. Tento proces je odpoveďou organizmu na zvýšenú záťaž. Po takejto záťaži/tréningu sa odpočinkom zregeneruje a patrične zosilnie, aby sme dokázali zvýšenej záťaži v budúcnosti čeliť lepšie. Princíp superkompenzácie : trénovať, zotaviť, zosilnieť je princípom každého cvičenia.  Paradoxne nie cvičenie, ale odpočinok zlepšuje kondíciu. Počas cvičenie kondícia klesá kvôli únave.  Až po tréningu, keď sa v tele spustia regeneračné procesy aby sa napravili všetky mikropoškodenia a doplnili sa enegetické zásoby, naša kondícia stúpa. Všetky časti tela, ktoré boli zapojené do zvýšenej záťaže sa obnovia na silnejšie a vytrvalejšie. Tento proces sa dá úspešne opakovať, ak dokážete vystihnúť ten správny moment.

krivka superkompenzacie

superkompenzačná krivka

  1. Úroveň kondície začína klesať pri záťaži
  2. Po tréningu sa nachádza na najnižšej úrovni
  3. Počas regenerácie úroveň kondície stúpa
  4. Kondícia sa dostáva na vyššiu základnú úroveň ako pred tréningom
  5. Aplikujte ďalšiu tréningovú dávku, lebo úroveň kondície začne klesať

 

Pozor ! Ak príde vaša tréningová jednotka príliš skoro alebo bude príliš intenzívna, váš organizmus nebude mať dostatok času na regeneráciu a namiesto superkompenzácie dochádza k preťaženie (viď KRIVKA PREŤAŽENIA) a vaša základná úroveň koéndície klesá. Stav známy ako pretrénovanosť.

OPTIMÁLNA KRIVKA znázorňuje to , keď prichádza superkompenzácia a vy sa snažíte trafiť do jej vrcholu a aplikujete účinnú tréningovú dávku.

Snažte sa spoznať svoje telo aj prostredníctvom fyziologických meraní ako napr. Skóre Stresu a využite „verejné tajomstvo“ superkompenzácie vo svoj prospech.

krivka pretazenia vs optimalna krivka superkompenzacie

krivka preťaženia vs optimálna krivka superkompenzacie

 

Ďalšie užitočné informácie na prekonanie včerajška už za pár dní v piatok.

 

 

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: