Keď sa zamyslíte nad tým, ako vznikol niektorý zo športov, väčšinou vám hlavou preblesne predstava zo starovekého Grécka alebo Ríma a storočia vývoja až po dnešok a formu športu ako ju poznáme my. Ak ale narazíte na Swinrun-Plávanie-beh, tak vaše predstavy nemôžu byť viac vzdialené od reality. .

(Photo credits: Jakob Edholm)

Swimrun je šport zrodený zo stávky v roku 2002. Áno presne tak, zo stávky! Vlastník hotela, jeho priateľ a dvaja zamestnanci sa stavili, kto skôr prekoná Štokholmské súostrovie z Utö do Sandhamn – vzdialenosť približne 75km. Posledná dvojica v cieli zaplatí za ubytovanie v hoteli a oslavnú párty pre dvojicu víťazov. Člny boli zakázané, celú vzdialenosť na súši museli prekonať behom a medzi ostrovmi preplávať v ľadovom Baltickom mori. Trvalo im to viac ako 24 hodín a ako sa ukázalo, víťazi boli príliš unavení na to aby si užili výhernú party.

Od prvého preteku medzi štyrmi mužmi prešli roky a  Swimrun sa stal globálnym športom.ÖTILLÖ Swimrun World Championship je považovaný za jedny z najtvrdších vytrvalostných pretekov na zemi (CNN 2012). Tento rok sa stal Garmin partnerom svetovej série, ktorej sa zúčastňujú pretekári z 35 krajín sveta, len aby porazili včerajšok.

(Photo credit: Jakob Edholm)

Čo je také unikátne na ÖTILLÖ a Swimrun? Je to tímový šport dvoch ľudí, ktorí sú úplne závislí jeden na druhom. Tím prekonáva rôzne terény behom a pláva  cez more medzi ostrovmi. Členovia jedného tímu sa môžu od seba vzdialiť maximálne na 10 metrov. Mnohí používajú gumové lano, aby dokázali dodržať toto pravidlo. Aj keď preteky nie sú pre žiadne padavky ÖTILLÖ sa snaží vyberať unikátne a krásne lokácie po celom svete. To znamená, že si pri vysiľujúcich pretekoch môžete vychutnať krásne scenérie.

 

(Photo credits: Jakob Edholm)

Ako sa trénuje na ÖTILLÖ? Veľa súťažiacich začínalo ako triatlonisti, presne ako Pontus Lindberg a George Bjalkemo z Team Garmin, predtým boli obaja profesionáli v tom istom tíme a členmi národnej reprezentácie Švédska.  “Je to väčšie dobrodružstvo ako triatlon a baví nás byť tímom namiesto individuálneho súťaženia. Pretekáme z bodu A do bodu B a po všetkých tých rokoch behu po betóne si užívame beh krajinou.”

 

“Samozrejme využívame skúsenosti z tréningu triatlonu, ale zaradili sme viac trailového behu a plávania s plaveckými pádlami.”

Pre ozajstného nadšenca Swimrun je Garmin fēnix 5 i “neoceniteľný nástroj pre analýzu tréningu”, hovoria Lindberg a Bjalkemo. fēnix 5 sú jediné hodinky s profilom Swimrun , pre presné meranie jednotlivých intervalov.

Viac informácií o pretekoch Ötillö nájdete na stránke http://otilloswimrun.com/

(Photo credit: Jakob Edholm)

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: