Začnete behať alebo cvičiť. Robíte to kvôli tomu, aby ste trochu schudli a cítili sa lepšie, alebo dokonca trénujete na prvé preteky. Kúpite si nové tenisky, oblečenie do fitka, ionťáky, začnete s diétou. Ako čas plynie, tak v zhone bežných dní toto odhodlanie pomaly začne blednúť. Odrazu nemáte čas alebo je zlé počasie, alebo… A tak sa ocitáte na gauči a dávate si novoročné predsavzatia….Takto dookola začínate a končíte v nekonečnom kruhu nesplnených cieľov. Ak ste sa náhodou spoznali v tomto opakujúcom scenári, tak máme 6 rád práve pre vás.

1.Čo vás baví, to vám svedčí.

Robte veci tak, aby ste sa pri nich cítili dobe. Behanie po uliciach s čelenkou na hlave nie je vaša šálka kávy ? Nevadí , chodte behať do parku alebo do prírody. Niekto je rád chvíľu sám, aby si vyčistil hlavu. Niekto má rád pri športe partnera, tak zavolajte kamaráta/kamarátku. Že fitko nie je pre vás? Skúste work-out v parku s priateľmi alebo hodinu fit-boxu. Vždy sa nájde možnosť byť aktívny tak, aby vás to tešilo.

2.Miesto v kalendári.

Zaraďte si aktívny pohyb do svoho týždenného plánu. Ak sú napr. utorok, piatok, nedeľa dni, kedy si viete pre seba nájsť chvíľku, uvidíte, že už od rána sa budete tešiť na to, čo príde po práci/škole. Tento čas si pevne rezervujte pre seba, VY hráte prvé husle vo vašom živote. Ak sa plány zmenia, cvičenie nevynechajte, ale preložte.

3.Menej je niekedy viac.

Aj vy si myslíte, že iba naplno je dobre? Nie! Aj keď sa niektoré dni cítite akoby ste mali krídla, nechoďte na maximum. Ak to dnes prepálite, zajtra môžete byť unavený viac ako zvyčajne aj na bežné povinnosti. Nútiť sa potom do ďalšieho cvičenia lebo“musíte“ nemá cenu.  Spomeňte si na číslo 1 v tomto zozname.

4. Zadajte kurz.

Buďte realisti. Keď zhodnotíte svoj aktuálny stav, možnosti a čas, ktorý máte, vyberte si menší dosiahnutelný cieľ. Určite si ako a dokedy svoj cieľ splníte. Sledujte svoj progres,  zvoľte si „kontrolne body“ na svojej misii. Ak je cielom do 6 týždňov zabehnúť 10K pod 45 minút, tak si napr. po piatich behoch porovnajte svoje výkony, aby ste reálne videli kam smerujete. Zamyslite sa, zmente prístup ak treba.

5. Zmena je život.

Niekedy prídu dni, keď chcete robiť všetko, len nie to, čo máte v tréningovom kalendári. Fajn. Dnes nechajte bežecké topánky doma, namiesto toho sadnite na bicykel a chodte s priateľkou na výlet alebo si obujte kolieskove korčule. Striedanie rôznych športových aktivít spestrí vašu cestu za prekonaním včerajška. Hlavne zostante aktívni !

6. Druhé šance.

Neuspeli ste vo svojich plánoch ? Nevadí ! Viete čo má spoločné víťaz a ten čo zlyhal ? Rovnakú otázku: „Čo bude môj ďalší krok?“ Neľutujte sa! Zamyslite sa nad tým, prečo ste neuspeli. Málo času? Príliš vysoké ciele?  Nové dni prinášajú nové výzvy. Vždy môžete začať odznova. Hlavne s tým neotáľajte dlho.

vyzva.garmin.sk

Želáme vám veľa radosti pri prekonávaní včerajškov. Ďalší článok s názvom „trénujeme s funkciou Skóre Stresu“ pridáme už o pár dní, v utorok 3. januára 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: