Garmin na konci apríla predstavil nové cyklopočítače pre rok 2019. Najväčšími zmenami sú úplna integrácia máp, zaujímavé metriky pre MTB, výdrž batérie a podpora aplikácií tretích strán cez Connect IQ.

Konštrukcia

Na prvý pohľad sú oba cyklopočítače takmer rovnaké. Farebný 2,6 palcový displej má na Edge 530 tlačidlové ovládanie, ale displej na Edge 830 je dotykový. Nové Edge majú výdrž batérie 20 hodín v bežnom režime (40 hodín úsporný režim). Hmotnosť 75,8 g (530) a 79,1g (830)  rozmery sú 50.0 x 82.0 x 20.0 mm. Internú pamäť 16 GB.

Nové funcie

Novinkou sú MTB metriky počet skokov, dĺžka skokov a čas vo vzduchu. Grit je nová funkcia, ktorá hodnotí obtiažnosť trailu na základe údajov z GPS, výškomeru a akcelerometra. Flow je skóre, ktoré vám pridelí edge na základe plynulosti jazdy. To môžete postupne vylepšovať.

Climb Pro vám automaticky ukazuje vzdialenosť, prevýšenie a uhol každého stúpania pred vami. Teraz sa môžete rozhodnúť s akým elánom sa pustíte do kopcov bez toho aby ste si „odpálili“ nohy ešte pred vrcholom. Funcia je dostupná len pri aktivite spustenej na naplánovanej trase alebo na trase z predošlej aktivity.

Ku komplexnej ponuke tréningových funkcií,  pribudol dynamický monitoring športového výkonu, ktorý na základe posledných 4 týždňov aktivity (v rámci nízkej a vysokej aeróbnej a anaeróbnej aktivity) ukáže kde sa dá v tréningu ešte pritlačiť a kde povoliť.

Po spárovaním so smartfonom môžete využiť novú funkciu Bike Alarm, ktorá vás upozorní, že sa s vašim bicyklom hýbe, ked ste si práve potrebovali odskočiť. Pozor, funguje iba v dosahu bezdrôtového pripojenia. Samozrejmosťou zostávajú smart funkcie ako upozornenie na hovory, zobrazenie správ, ale aj GroupTrack a Rider to Rider správy- sledovanie a komunikácia ostatných jazdcov v skupine priamo na displeji Edge.

Navigácia a mapy

V oboch zariadeniach nájdete predinštalovanú cyklomapu európy s navigáciou odbočka po odbočke a upozornením na prudké zákruty. Na miestach kde na mape nenájdete žiadne cesty si môžete trasu naplánovať na mape. Edge 830 vám to umožní priamo na displeji, pre Edge 530 budete takúto trasu musieť pripraviť v apke Connect Mobile. Edge 530 nepodporuje vyhľadávanie POI bodov ani vyhľadávanie adresy. Na mape nájdete aj Popularity routing – trasy frekventovane používané na cyklistiku, takže sa rýchlejšie zorientujete aj v úplne cudzom prostredí a s bicyklom vyrazíte po cestách, kde často chodia domáci cyklisti.

Stiahnite si Trailforks z Connect IQ store .  Je to aplikácia pre MTB cyklistov na celom svete, kde nájdete detailné a aktuálne informácie o trailoch. Garmin ešte viac integroval funkcie tejto obľúbenej apky. Teraz sa vám priamo na displeji vášho Edge detailne zobrazia traily v 80 krajinách sveta. Tie už sú nainštalované priamo v zariadení bez nutnosti sťahovať jednotlivé dráhy. Forksight je funkcia, ktorá vám keď zastavíte aby ste si tochu vydýchli  automaticky ukáže kde sa v sieti trailov nachádzate a zobrazí informácie o zákrutách aktuálneho trailu alebo zvolené detaily ostatných trailov.

Ak si svoje jazdy plánujete vopred stačí si z Connect IQ stiahnuť aplikácie  Strava, Komoot alebo Wikiloc a vaše obľúbené trasy si importujete priamo do cyklopočítača.

Viac informácií, ceny a rôzne verzie nájdete na týchto odkazoch pre  Edge 530 TU a Edge 830 TU .

 

Zahlasuj v našej ankete o behu a zapoj sa do Garmin prieskumu v rámci Slovenska.

Aký si bežec? 

Prosím, vyber jednu odpoveď, ktorá ťa najlepšie charakterizuje: 

Používaš smart športové hodinky Garmin?

Ako to vidíš ty?

Prosím, označ najviac 3 odpovede: